Άλση

Γκάζι

Η συνοικία της Αθήνας με την ιδιαίτερη ιστορία και τα πολλά σκαμπανεβάσματα. Το 1857, ιδρύεται εκεί  το Αθηναϊκό εργοστάσιο της Γαλλικής Εταιρείας Αεριόφωτος και το 1862 στα νοτιοδυτικά της διασταύρωσης της  Ιεράς Οδού με την Πειραιώς ξεκινά η κατασκευή του εργοστασίου φωταερίου. Τότε είναι που δημιουργήθηκε το Γκαζοχώρι, ένα αστικό χωριό με σπίτια να χτίζονται για τους εργαζόμενους γύρω από αυτό.

 

 

Το 1983 διακόπτεται η διαδικασία παραγωγής αερίου, με πρώτη ύλη το κάρβουνο. Το 1984 η λειτουργία του εργοστασίου κρίνεται αναχρονιστική και επειδή είναι κοντά στην Ακρόπολη, σταματά η  λειτουργία του.  Πλέον το Γκαζοχώρι μετονομάζεται σε Γκάζι.

 

Σκοπός της πολιτείας από τότε είναι η αξιοποίηση των εγκαταστάσεων του Φωταερίου και η μετατροπή του σε κέντρο πολιτισμού. Το 2004 παραδίδεται στο κοινό ο αναμορφωμένος χώρος με την επωνυμία Τεχνόπολη. Με πληθώρα διοργανώσεων πολιτιστικών εκδηλώσεων να γίνονται εκεί, προσελκύει διαρκώς επισκέπτες και βάζει με δυναμικό τρόπο το Γκάζι στον αθηναϊκό χάρτη της διασκέδασης και της ψυχαγωγίας.

Η πλατεία της περιοχής είναι γεμάτη με  καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος για καφέ, ποτό, φαγητό, χορό, snack, κτλ . Πραγματοποιούνται διαρκώς διοργανώσεις από Festivals και εκθέσεις,  μέχρι μεγάλο γιορτινό πάρκο που στήνεται κάθε Χριστούγεννα.

Η περιοχή στο Γκάζι πλέον έχει συνδεθεί με το Θησείο, μέσω των πεζοδρομήσεων της Ερμού, μέσω της κατασκευής πάρκων και ελεύθερων χώρων, ενώ ο σταθμός του μετρό «Κεραμικός», την έχει κάνει εύκολα προσβάσιμη.

Μοιράσου το:

espa banner