Άλση

Ακαδημία Πλάτωνος

Παλαιότερα το προάστιο των Αθηνών που βρίσκεται το άλσος, ονομαζόταν Ακαδήμεια προς τιμήν του Αθηναίου ήρωα Ακάδημου. Τη σημερινή της ονομασία την πήρε επειδή, εκεί ίδρυσε ο Πλάτωνας ίδρυσε την Ακαδημία του μετά το πρώτο του ταξίδι στη Σικελία το 387 π.χ. .

 

Στην Ακαδημία θήτευσαν πολλοί σπουδαίοι επιστήμονες ,με μαθηματικό προσανατολισμό, όπως ο Αριστοτέλης, ο Θεόδωρος ο Κυρηναίος, ο Λεωδάμας ο Θάσιος, ο Θεαίτητος ο Αθηναίος, ο Εύδοξος ο Κνίδιος, ο Δεινόστρατος και ο αδελφός του Μέναιχμος από την Προκόννησο της Θράκης, ο Ευκλείδης, ο Πρόκλος και πολλοί άλλοι. Κατά τον μύθο ο Θησέας είχε κρύψει εκεί την Ελένη και επειδή θεωρούσαν τον χώρο ιερό, οι Σπαρτιάτες δεν τον κατέστρεψαν όταν εισέβαλαν το 413 π.Χ. στην Αττική. Το 86 π.Χ. ο Λεύκιος Κορνήλιος Σύλλας πολιόρκησε την Αθήνα, προκαλώντας μεγάλη καταστροφή και  λεηλάτησε την Ακαδημία.

Πλέον, έχουν προγραμματιστεί σημαντικές ενέργειες βάσει μελετών του Δήμου Αθηναίων για την ανάπλαση και την αξιοποίηση του αρχαιολογικού χώρου της Ακαδημίας Πλάτωνος και του άλσους, ώστε να δημιουργηθεί ένας νέος πνεύμονας πρασίνου και τοπόσημο πολιτισμού που θα ελκύει επισκέπτες από την Ελλάδα αλλά και διεθνώς!

 

Μοιράσου το:

espa banner