Οδοιπορικό στον Μαυροβιρό

Ανάρτηση από τον αναγνώστη Τζάνη Λεωνίδα

Αρτηρίες καθάριων υδάτων που αναβλύζουν απ’τα σπλάχνα των βουνών,  με μια αέναη κίνηση που προσφέρει Πνοή, Ζώη  στον Τόπο και στους σκληροτράχηλους κατοίκους της Γης των Θεσπρωτών.

Ροές που  υπακούοντας πιστά τις βουλές (νόμους ) της Μητέρας Φύσης  παραμερίζουν βουνά, σμιλεύουν βράχους σχηματίζοντας φαράγγια, ρεματιές. Κάπου εκεί Γη, Ύδωρ, Μύθος ανακατεύονται, στροβιλίζονται και σχηματίζουν της βίρες, τις “κολυμπήθρες” των Νυμφών και των Νεράιδων.

Σε μια τέτοια  βίρα  θέλησα να βρεθώ, δίπλα στο Κρυονέρι (Λίμποβο), αναλαμβάνοντας και μια αποστολή σαν αλαφροΐσκιωτος πιστός, ακόλουθος των πνευμάτων του νερού. Στο Μαυροβιρό λοιπόν να ξορκίσω…. μια φήμη…..

Όπου και να ρωτούσα για το όνομά του ε ξωτικού αυτού μέρους έπεφτα πάνω σε ένα κακό…..μαύρο μαντάτο, που πότιζε αυτό τον τόπο.

…….Εκεί μέσα είχε χαθεί ζωή και η θλίψη έντυνε με μαύρα αυτή την βίρα!!!…..

Υποψιαζόμουν όμως ότι κάτι διαφορετικό είχε συμβεί….και δεν είναι άλλο από τις φοβέρες που ξεστόμιζαν οι γυναίκες του Λιμπόβου για να φοβερίσουν τα βλαστάρια τους!!! Μάνες που σκιάζονταν να πάνε τα παιδιά τους να κολυμπήσουν στα νερά, μη τυχόν τα χάσουν !!! Περισσότερο μη κανένα τους Νεραιδοφιληθεί, μη Νύμφες τα πάρουν στην δροσερή αγκαλιά τους….Ξωτικά τα σύρουν σε τρελό χορό μέσα στα κρυστάλλινα νερά.

Εκεί βάδισα λοιπόν λίγο πριν την είσοδο του Χωριού, πήρα την στράτα για τον Μαυροβιρό. Στάθηκα πλάι, του ιδίοις όμμασι να καταλάβω… την δόλια μάνα φυσικά, που μπρος σε αυτή την ομορφιά, το νερό, το φως, τον ήχο φοβόταν για το παιδί της. Περισσότερο όμως να απολαύσω με το δικό μου βλαστάρι!!! αυτήν παραδεισένια ομορφιά, να τον μυήσω και αυτόν σε αυτές τις ομορφιές, στα μέρη που γεννιούνται οι Μύθοι οι Νεράιδες οι Νύμφες…εκεί που αναβλύζει το Όνειρο, αναδύεται η Ομορφιά, αντηχεί  η Ηρεμία που σου προσφέρει η Φύση.

Μαυροβιρός το όνομα του, επίγειος παράδεισος η τοποθεσία του, και μια κολυμπήθρα μύησης στις άγνωστες Ομορφιές της Θεσπρωτίας για όλους εσάς που θέλετε να βρεθείτε εκεί.

Πληροφορίες μετάβασης:

Οι Βίρες της Μύησης

Η μύηση

Με την ευκαιρία επισκεφτείτε το χωριό του Καλόγερου Σαμουήλ…. το Κρυονέρι (Λίμποβο), και το Λαογραφικό του Μουσείο… περπατήστε μέχρι το παλαιό νερόμυλο και δροσιστείτε στον μικρό καταρράκτη που σχηματίζεται πλάι του…

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ