Nashville, Tennessee: Ο Παρθενώνας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής

Στην καρδιά του Νάσβιλ (Nashville, Tennessee), ένα αξιοσημείωτο και εντυπωσιακό μνημείο, το οποίο κατασκευάστηκε για να τιμήσουν την κληρονομιά της αρχαίας Ελλάδας, είναι το πιστό αντίγραφο του Παρθενώνα σε πλήρη κλίμακα και τεχνοτροπία.

Βρίσκεται μέσα στο πάρκο Centennial και αποτελεί μία ιδιαίτερη πινελιά στο ζωντανό αστικό τοπίο της πόλης, η οποία έχει ανακηρυχτεί ως «Παγκόσμια Μουσική Πρωτεύουσα της Χώρας». Πανομοιότυπο με τον εμβληματικό Παρθενώνα στην Αθήνα, αυτό το μεγαλοπρεπές μνημείο προσφέρει στους επισκέπτες μια μοναδική ευκαιρία να πάρουν μία μικρή γεύση από την τέχνη, από την ιστορία και από τον πολιτισμό της αρχαίας Ελλάδας.

Αρχικά κατασκευάστηκε για τον Εκατονταετή εορτασμό του Τενεσί το 1897. Η περιοχή έχει ονομαστεί και ως η «Αθήνα του Νότου», εξαιτίας των πολλών σχολών και πανεπιστημίων που υπάρχουν εκεί. Ο Παρθενώνας του Νάσβιλ, έγινε τόσο αγαπητό δημιούργημα στους ντόπιους, που ξεκίνησε μία εκστρατεία για τη διάσωσή του ως μόνιμο στοιχείο στην πόλη.

Περπατώντας ανάμεσα στους επιβλητικούς κορινθιακούς κίονες και κάτω από το στολισμένο με περίτεχνα γλυπτά αετώματα, οι επισκέπτες μεταφέρονται σε μια άλλη εποχή και κυρίως σε μία άλλη χώρα. Συγκεκριμένα στην Αρχαία Ελλάδα. Κάθε λεπτομέρεια του εξωτερικού του Παρθενώνα, αναδεικνύει την εξαιρετική δεξιοτεχνία των αρχαίων Ελλήνων. Το οικοδόμημα  ενισχύεται περαιτέρω από το μεγάλο άγαλμα ύψους 12 περίπου μέτρων – και αυτό πιστό αντίγραφο του αγάλματος που υπήρχε εντός του Παρθενώνα στην Ελλάδα – που εκπέμπει χάρη, δύναμη και σοφία. Είναι το μεγαλύτερο άγαλμα εσωτερικού χώρου στο δυτικό ημισφαίριο. Χρειάστηκε οκτώ χρόνια για να ολοκληρωθεί και είναι δημιούργημα του διάσημου γλύπτη Alan Le Quire. Ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε προς τέρψιν του φιλοθεάμονος κοινού το 1990, με μεγάλο μέρος του να είναι καλυμμένο με φύλλα χρυσού.

Μέσα στον Παρθενώνα του Νάσβιλ, σε μια προσεκτικά επιμελημένη γκαλερί, παρουσιάζεται  μια μεγάλη συλλογή αρχαίων και σύγχρονων έργων. Οι επισκέπτες μπορούν να εξερευνήσουν εκθέματα που αναδεικνύουν την ιστορία και τη μυθολογία της αρχαίας Ελλάδας, όπως διάφορα αρχαιολογικά αντικείμενα και αντίγραφα γλυπτών. Αυτές οι εκθέσεις όχι μόνο εκπαιδεύουν αλλά και εμπνέουν τους επισκέπτες, να εκτιμήσουν τη διαχρονική ομορφιά και την επιρροή της ελληνικής τέχνης στον κόσμο.

Πέρα από την αρχιτεκτονική του μεγαλοπρέπεια, το κτίσμα του Παρθενώνα λειτουργεί ως δυναμικός κόμβος για πολιτιστικές δραστηριότητες και εκδηλώσεις. Καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, το πάρκο στον περιβάλλοντα χώρο, φιλοξενεί ένα ευρύ φάσμα εκδηλώσεων, συναυλιών και παραστάσεων, συνδυάζοντας το  σήμερα, με το πνεύμα της αρχαίας Ελλάδα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ