Κυριακάτικη βόλτα στο Κτήμα Συγγρού

Κάθε ευρωπαϊκή πόλη που σέβεται τον εαυτό της διαθέτει τουλάχιστον 5-6 πάρκα με μεγάλη ποικιλία δραστηριοτήτων ως αντίδοτο στους γρήγορους ρυθμούς ζωής. Στην Αττική, όμως, τέτοιοι χώροι πρασίνου σπανίζουν, ακόμη και στα προάστια. 

Ένας από αυτούς είναι το Κτήμα Συγγρού, από τους ελάχιστους πνεύμονες των βορείων προαστίων. Πρόκειται για το μοναδικό φυσικό δάσος της περιοχής με έκταση 950 στρεμμάτων. Στο μεγαλύτερο μέρος του καλύπτεται από πεύκα, ενώ έχει και δύο γραφικές λίμνες με περισσότερα από 100 χρυσόψαρα διαφόρων ειδών.

Τα Σαββατοκύριακα το κτήμα κατακλύζεται από επισκέπτες όλων των ηλικιών. Εμείς στη βόλτα μας συναντήσαμε νεαρούς να κάνουν jogging, παιδιά με τα ποδήλατά τους (μιας και το κτήμα διαθέτει αρκετές κυκλικές διαδρομές), πιτσιρίκια να παίζουν ομαδικά αθλήματα, καθώς στο άλσος υπάρχουν ποδοσφαιρικές εγκαταστάσεις και γήπεδο μπάσκετ, αλλά και οικογένειες να κάνουν πικ νικ στα ξέφωτα με τις αμυγδαλιές ή να χαλαρώνουν στο θεατράκι.

Περπατώντας, πάντως, στο κτήμα, καταλάβαμε ότι ο χώρος έχει και πολιτιστικό ενδιαφέρον, καθώς εδώ θα δείτε τον Πύργο Ανδρέα Συγγρού, έργο του Ερνέστου Τσίλλερ. Κατασκευάστηκε από τον Ανδρέα Συγγρό ως εξοχική έπαυλη και χρονολογείται τον 19ο αιώνα. Μάλιστα, εντός του Πύργου Συγγρού βρίσκεται το μουσείο μελισσοκομίας, το μοναδικό στη χώρα μας.

Δίπλα στέκεται το παρεκκλήσιο του Αγίου Ανδρέα, και αυτό έργο του Ερνέστου Τσίλλερ. Πρόκειται για τη μοναδική ορθόδοξη εκκλησία της Ελλάδας με γοτθικό ρυθμό.

Τέλος, πληροφορηθήκαμε ότι στο κτήμα υπάρχει και η Βοτανική Συλλογή Κάκτων και Παχυφύτων. Μιλάμε για περίπου 300 είδη από τη Βόρεια, Νότια Αμερική και Αφρική που φιλοξενούνται σε θερμοκήπια.

Ό,τι κι αν επιλέξετε να κάνετε, πάντως, το σίγουρο είναι ότι το κτήμα είναι ιδανικός προορισμός για μια Κυριακάτικη βόλτα…

Πηγή: ourfamilytravels.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ