Κως: Ανακαλύψτε το νησί του Ιπποκράτη με την πλούσια ιστορία

Η Κως είναι το τρίτο σε μέγεθος νησί του νησιωτικού συμπλέγματος των Δωδεκανήσων και είναι το πιο εύφορο και πράσινο. Διαθέτει πολλά αρχαιολογικά αξιοθέατα, όπως το Ασκληπιείο, την Παλιά Πόλη, το Κάστρο των Ιπποτών, καθώς και τον τεράστιο “Πλάτανο του Ιπποκράτη”, που την κάνουν να μοιάζει με υπαίθριο μουσείο.  Έχει 2 χαμηλά βουνά τον Δικαίο και τον Σύμπατρο, με πολύ πράσινο, μία παράκτια λίμνη, πολλές πηγές με μεταλλικά νερά, ψυχρές, υπόθερμες και θερμές. Εντυπωσιακοί είναι και οι φοίνικες κατά μήκος των δρόμων. Το έδαφος αποτελείται από ασβεστόλιθους, μάρμαρα και όγκους από πλουτωνίτες (εκρηξιγενή μαγματικά πετρώματα) και ηφαιστίτες (ηφαιστειογενή πετρώματα). Στο νησί βρίσκουμε εξωτικά πτηνά, χελώνες, σκίουρους και πολλά ήδη ζώων.

Η Αλυκή εντάχθηκε στις προστατευόμενες περιοχές του δικτύου Natura 2000 για την προστασία που παρέχει στα μεταναστευτικά πουλιά, αλλά και για την ομορφιά του τοπίου της, ιδιαίτερη σε όλα τα Δωδεκάνησα.


Ιστορία

Η Κως κατοικήθηκε από τους προϊστορικούς χρόνους,  περίπου τον 14 αιώνα π.Χ., από τους Μινωΐτες που έφτασαν από την Κρήτη. Μετά κατοικήθηκε  από Δωριείς. Γύρω στο 700 π.Χ. χτίστηκε η αρχαία πόλη. Τον 5ο αιώνα π.Χ. την κατέλαβαν οι Πέρσες. Το 460 π.Χ. γεννήθηκε στην Κω στην οποία έζησε κιόλας, ο Ιπποκράτης, ο πατέρας της σύγχρονης Ιατρικής. Σύμφωνα με τη μυθολογία, η Κως είναι η ιερή γη του Ασκληπιού, του θεού της ίασης. Το 335 π.Χ. το νησί έγινε μέρος της Μακεδονικής Αυτοκρατορίας και ακολούθησε η Βυζαντινή περίοδος και η  Ρωμαϊκή αυτοκρατορία μετά, το 82 π.Χ. Το 1204 μ.Χ, οι Ενετοί κατέκτησαν το νησί. Οι Ιππότες του Τάγματος του Αγ. Ιωάννη, που ήταν εγκατεστημένοι στη Ρόδο, ανέλαβαν το έλεγχο του νησιού το 1315 μ.Χ.

Ήθη και έθιμα

Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς κρατούν μεγάλα ομοιώματα εκκλησιάς ή καραβιού, στολισμένα και περιφέρονται λέγοντας τα κάλαντα. Την Πρωτοχρονιά συνηθίζουν να φτιάχνουν μπακλαβά, από φύλλα ζύμης που ανοίγουν με πιτθαριόξυλο. Το πρώτο κομμάτι από το ταψί, θα το προσφέρουν στον γαμπρό.

Το αποκριάτικο έθιμο της κοκάλας. Πάνω σε ένα κοντάρι τοποθετούν κεφάλι γαϊδάρου και μία κρεμασμένη κουδούνα. Όταν σκοτεινιάζει, κάποιος ο οποίος είναι καλυμμένος από το κεφάλι έως τα πόδια, το κρατάει και περιφέρεται στις γειτονιές μαζί με άλλους μασκαρεμένους (καμουζέλες-αλαφάκια) για να φοβίζει τους περαστικούς.

Πάσχα. Σε μεγάλα κλειδιά που είχαν οι παλιές κλειδαριές, βάζουν μπαρούτι και τοποθετούν ένα καρφί. Έτσι την Ανάσταση χτυπούν με δύναμη το καρφί και προκαλούν δυνατό κρότο.  Κάποιοι άλλοι φτιάχνουν αυτοσχέδιους μικρούς δυναμίτες από χαρτί το οποίο γεμίζουν με μπαρούτι και  τοποθετούν  ένα φυτίλι, το οποίο το ανάβουν την Ανάσταση και προκαλούν και αυτά κρότο.

Το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, στρώνουν το πάτωμα της εκκλησίας με μικρά μωβ αρωματικά λουλούδια, τις επονομαζόμενες λαμπρές. Φτιάχνουν λαμπρόπιττες και γεμιστό αρνί.

Η Αρχή της Ινδίκτου που είναι η αρχή του Εκκλησιαστικού Έτους. Το βράδυ της 31ης Αυγούστου, που είναι η παραμονή της αρχιχρονιάς, τοποθετούν σε ανοιχτό χώρο ένα καρπούζι μαζί με ένα ρόδι κι ένα κεφάλι σκόρδου. Πριν ανατείλει ο  ήλιος, κόβουν το καρπούζι, παίρνουν τα κουκούτσια και τα βάζουν σε ένα πουγκί. Πηγαίνουν στη θάλασσα, βάζουν στο νερό το πουγκί με τα κουκούτσια που μάζεψαν από το καρπούζι που είχαν τοποθετήσει το βράδυ και πετάνε  αυτούς που είχαν από την ίδια διαδικασία της προηγούμενης χρονιάς. Βρέχουν το πρόσωπο τους και μαζεύουν θαλασσινό νερό από σαράντα κύματα, μαζί με βότσαλα. Ύστερα περνούν από τον πλάτανο που τον αγκαλιάζουν για να πάρουν δύναμη.

Τα πανηγύρια, επίσης είναι ένα σημαντικό έθιμο για το νησί.

Είδη τουρισμού

Αγροτουρισμός, οικοτουρισμός, επαγγελματικός τουρισμός, πολιτιστικός τουρισμός, θρησκευτικός τουρισμός, ιαματικός τουρισμός, τουρισμός υγιεινής διαβίωσης, κοινωνικός τουρισμός, θαλάσσιος τουρισμός, αθλητικός τουρισμός, περιπατητικός τουρισμός, εναλλακτικός τουρισμός.

 Παραλίες

Με αμμουδιά

Με  βότσαλο

Με βράχια

Paradise οργανωμένη Ψαλίδι Άγιος Θεολόγος
Καρνάγιο, οργανωμένη  
Χελώνα οργανωμένη    
Μαρμάρι οργανωμένη    
Λιμνιώνας οργανωμένη  
Κοχυλάρι οργανωμένη    
Κάβο Παραντίσο οργανωμένη    
Καρδάμαινα οργανωμένη    
Καμάρι οργανωμένη    
Καμήλα οργανωμένη    
Αγιος Στέφανος    
Τιγκάκι οργανωμένη    
Ζουρούδι οργανωμένη    
Μαστιχάρι οργανωμένη    
Ξερόκαμπος    
Λαγκάδα οργανωμένη    
Ψηλός Γκρεμός οργανωμένη    
Βολκάνια οργανωμένη    
Χρυσή Ακτή    
Πολέμη οργανωμένη    
Μερωπίδα    
Ατλαντίς    
Λάμπη οργανωμένη    
Φάρος    
Θέρμες οργανωμένη    
Άγιος Φωκάς    
Νομικού-Μπαρμπαγιάννη οργανωμένη    
Ναυτικού Ομίλου οργανωμένη    
Μύλος οργανωμένη    
Αγίου Φωκά οργανωμένη    
Εσπερίδες + βότσαλο    
Ταμ-Ταμ οργανωμένη    
Κέφαλος οργανωμένη    

Αξιοθέατα

  1. Κάστρο Νερατζιάς. Στο λιμάνι της Κώ. Είναι  το σημαντικότερο και καλύτερα διατηρημένο κάστρο του νησιού. Είχε κατασκευασθεί κατά τους βυζαντινούς χρόνους, τον 7ο αιώνα. Ξεχωρίζουν, ο εσωτερικός περίβολος με τους τέσσερις κυκλικούς πύργους στις γωνίες και ο εξωτερικός με τους ογκώδεις προμαχώνες. Οι δύο περίβολοι χωρίζονται και επικοινωνούν με μία γέφυρα πάνω από την τάφρο που τους χωρίζει.
  2. Η πλατεία Ελευθερίας, που είναι στο κέντρο της σύγχρονης πόλης. Περιστοιχίζεται από τρία τεράστια κτίρια, κληρονομιά των Ιταλών: τη δημοτική αγορά, τη λέσχη και το Αρχαιολογικό Μουσείο το οποίο έχει χτιστεί το 1935 και είναι διατηρητέο μνημείο της εποχής της Ιταλοκρατίας.
  3. Τα ερείπια της αρχαίας πόλης, η Μεγάλη Στοά (Καμάρα του Φόρου) και άλλες μικρότερες στοές με ιερά αφιερωμένα στο Διόνυσο, την Αφροδίτη και τον Ηρακλή. Επίσης το Ξυστό (μέρος του Γυμναστηρίου, 2ος αι. π.Χ.) με δεκαέξι αναστηλωμένες κολώνες από τις εβδομήντα που το αποτελούσαν συνολικά, τα δύο κτίρια που στέγαζαν τα ελληνιστικά και ρωμαϊκά λουτρά και ένα μέρος του Ρωμαϊκού δρόμου με μάρμαρα, μωσαϊκά και ψηφιδωτά. Εντός της σύγχρονης πόλης βρίσκεται και το Αρχαίο Στάδιο που ανήκει στο πρώτο μισό του 2ου π.Χ. αιώνα.
  4. Το τζαμί της Λότζιας, που κατασκευάστηκε το 1786 και στους τοίχους του διακρίνονται ενσωματωμένα κομμάτια από αρχαία και μεσαιωνικά μνημεία.
  5. Το Ασκληπιείο της Κω, το πιο φημισμένο Ασκληπιείο της αρχαιότητας, που κτίστηκε τον 4ο αι. π.Χ., μετά το θάνατο του Ιπποκράτη.
  6. Το συγκρότημα ρωμαϊκών θερμών, με τον βωμό αφιερωμένο στον Ήλιο, την Ημέρα, την Εκάτη και τον Μαχάονα (γιο του Ασκληπιού),  με τον ιωνικό ναό του Ασκληπιού, τον μεγάλο, δωρικό, περίπτερο ναό του Ασκληπιού (170-160 π.Χ.) που άρχισε να χτίζεται τον 4ο αι. π.Χ.
  7. Η Αρχαία Αγορά – Λιμένας (4ου – 3ου αι. π.Χ.)
  8. Το διοικητικό και εμπορικό κέντρο και οι λιμενικές εγκαταστάσεις της πόλης.
  9. Το Ρωμαϊκό Ωδείο, του 3ου αι. π.Χ.,  καλά διατηρημένο, με 12 κερκίδες και με θολωτές στοές. χωρητικότητας 750 ατόμων.
  10. Το κάστρο της Αντιμάχειας, χτίστηκε μεταξύ του 1322 και του 1346, ενώ σύμφωνα με ιστορικές αναφορές του 14ου αιώνα, στο κάστρο λειτουργούσε και φυλακή για τους καταδικασμένους  ιππότες.
  11. Η Βασιλική του Αγίου Στεφάνου
  12. Ο αρχαίος ναός του Απόλλωνα αποτέλεσε ένα μεγαλοπρεπές κτίριο των Ελληνιστικών χρόνων. Τα θεμέλια του ναού αποκαλύφθηκαν κάτω από κτίριο της παλαιοχριστιανικής εποχής.
  13. Ο Βωμός του Διονύσου της ελληνιστικής περιόδου, χτισμένος το 2ο αι. π.Χ.
  14. Το Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο – Χάνι.
  15. Αρχαιολογικό μουσείο.
  16. Το κάστρο των Ιπποτών, ξεκίνησε να κατασκευάζεται τον 15ο αιώνα και ολοκληρώθηκε το 16ο αιώνα.
  17. Το τέμενος Defterdar. Βρίσκεται στην πλατεία Ελευθερίας και κτίστηκε την περίοδο του 1780.
  18. Παλιό Πυλί. Ερείπια του μεσαιωνικού οικισμού, γνωστού και ως  «Μυστράς των Δωδεκανήσων».
  19. Ο Ναός του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, με παλαιοχριστιανικό Βαπτιστήριο του 5ου-6ου αιώνα, το οποίο ανήκε στο ρυθμό της βασιλικής.
  20. Η Ρωμαϊκή Οικία(Casa Romana) η χρήση του κτιρίου διήρκεσε έως και τον 3ο μ.Χ. αιώνα. Πρόκειται για συγκρότημα αποτελούμενο από χώρους που έχουν οργανωθεί γύρω από τρεις εσωτερικές αυλές, ενώ στο κτίριο υπάρχουν ψηφιδωτά, μαρμαροθετήματα και αγάλματα.
  21. Ο Ναός του Ηρακλή, χρονολογείται από τον 2ο αι. π.Χ. και είναι χτισμένος επάνω σε ανάχωμα τραπεζοειδούς σχήματος.
  22. Το Κάστρου της Κεφάλου. Το κάστρο είναι κατασκευασμένο από μικρές πέτρες και στο εσωτερικό του υπάρχουν υδατοδεξαμενές. Το κάστρο χρονολογείται από τη βυζαντινή εποχή με την παλαιότερη αναφορά σε αυτό να χρονολογείται στο 1271.

Φυσικά αξιοθέατα

  1. Ο πλάτανος του Ιπποκράτη, ένα τεράστιο δέντρο που έχει υπερβεί τα 2.500 χρόνια, με περίμετρο κορμού περίπου 12 μέτρα. Κάτω από την σκιά του δίδαξε ο Ιπποκράτης την Ιατρική στους μαθητές του, σύμφωνα με τον θρύλο.
  2. Υγροβιότοπος στο Ψαλίδι
  3. Δάσος της Πλάκας
  4. Όρος Δίκαιος
  5. Τα θερμά, οι ιαματικές πηγές
  6. Η Λίμνη
  7. Σπήλαιο Λευκής Πέτρας, ηλικίας 100-140 εκ. χρόνων
  8. Οι Φοίνικες στους κεντρικούς δρόμους.

ΣΠΟΡ

Θαλάσσιο Scooter, Σανίδα (Surf Board), Stand Up Paddle (SUP), Κανό Kayak, SKI, Kitesurfing, windsurf, καταδύσεις, πεζοπορία, τρέξιμο, κ.α.

Τοπικές συνταγές και τοπικά προϊόντα

  1. Λαμπρόπιτες.
  2. Σαγανάκι με κρασοτύρι.
  3. Πλιγούρι με χοιρινό.
  4. Παραδοσιακή Μαεριά.
  5. Μακαρούνες με Καβουρδιστό.
  6. Λαζαράκια.
  7. Πουλάκια Ασφενδιανά.
  8. Χαλβάς Κώτικος.
  9. Γλυκό ντοματάκι.
  10. Χταποδοκεφτέδες.
  11. Τυρί της Πόσας.
  12. Κατίνα.
  13. Κανελλάδα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ