Κάτω Κουφονήσι: Ένας μικρός παράδεισος

Το Κάτω Κουφονήσι, είναι ένας μικρός παράδεισος στο Αιγαίο. Με παρθένες παραλίες, γραφικά τοπία και μονοπάτια για πεζοπορία, είναι ιδανικός προορισμός για όποιον αναζητά μια ήρεμη απόδραση. Ανήκει στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Κουφονησίων στο Αιγαίο Πέλαγος.

Ένας ήσυχος και απομονωμένος προορισμός που έχει διατηρήσει την παραδοσιακή του γοητεία και στο οποίο πλέον δεν υπάρχουν μόνιμοι κάτοικοι.

Ιστορία

Η παλαιότερη καταγεγραμμένη ιστορία του Κάτω Κουφονησίου χρονολογείται από τη Προϊστορική εποχή. Οι αρχαιολογικές ανασκαφές έχουν αποκαλύψει στοιχεία ανθρώπινων οικισμών αυτής της εποχής, συμπεριλαμβανομένων λίθινων εργαλείων και θραυσμάτων κεραμικής. Οι πρώτοι κάτοικοι είχαν ως κύρια ασχολία την αλιεία, τη γεωργία και την κτηνοτροφία.                               Αρχαιολογικά ευρήματα μαρτυρούν την κατοίκηση κατά την περίοδο των Ελληνιστικών και Ρωμαϊκών χρόνων.  Στη Βυζαντινή εποχή, χτίστηκαν από μοναχούς που επέλεξαν το νησί για απομόνωση, μια σειρά από μικρά παρεκκλήσια και μοναστήρια, συμπεριλαμβανομένης της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου, που σώζεται μέχρι σήμερα. Κατά την Οθωμανική περίοδο το Κάτω Κουφονήσι χρησιμοποιήθηκε ως ορμητήριο πειρατών.

Ήθη – Έθιμα

Πανηγύρι της Παναγιάς. Κάθε χρόνο στις 15 Αυγούστου, μετά τη δοξολογία στο εκκλησάκι της Παναγίας, ακολουθεί πανηγύρι με τοπικούς μεζέδες και μουσική για όλους τους πιστούς που έχουν καταφθάσει εκεί.

Είδη τουρισμού

Θρησκευτικός τουρισμός, κοινωνικός τουρισμός, θαλάσσιος τουρισμός, αθλητικός τουρισμός, περιπατητικός τουρισμός, εναλλακτικός τουρισμός, οικοτουριστιμός, ακόμη και βοτανολογικός τουρισμός.

Παραλίες

Με αμμουδιά Με βότσαλο Με βράχια
Δέτης Λάκοι
Νερό+βότσαλο Πεζούλια
Χαβάη
Καστέλλοι+βότσαλο

 

Σπορ

Καταδύσεις, ψάρεμα, πεζοπορία, τρέξιμο, κ.α.

Τοπικές συνταγές και τοπικά προϊόντα

  1. Φρέσκα ψάρια.
  2. Θαλασσινοί μεζέδες.
  3. Βότανα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ