Γερολιμένας: Το πανέμορφο χωριό της Μάνης με την σπουδαία ιστορία

Γερολιμένας, ένα γραφικό λιμανάκι της Μέσα Μάνης, με απαράμιλλη φυσική ομορφιά για ολιγοήμερο ή πολυήμερο ταξίδι! Το επιβλητικό βουνό-βράχος, που δεσπόζει κατά μήκος της ακτογραμμής και τα πέτρινα σπίτια του, συνθέτουν ένα μοναδικό τοπίο, που πρέπει να επισκεφθείτε.

Απέχει 49 χλμ από το Γύθειο και 95 χλμ από τη Σπάρτη.

Ο Ιερός Λιμένας, όπως λεγόταν, ήταν το επίνειο των αρχαίων λακωνικών πόλεων Μέσσα και Ιππόλα. Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, ο Γερολιμένας ήταν ένα από τα ορμητήρια των Μανιατών πειρατών. Αξίζει να σημειωθεί πως τα τετρακόσια χρόνια Τουρκοκρατίας, η Μάνη παρέμεινε ελεύθερη και αυτό το κατάφεραν οι γυναίκες της Μάνης, οι οποίες με δρεπάνια καθημερινά μάχονταν κατά του Τούρκικου στρατού, αφού οι Μανιάτες πολεμούσαν στις υπόλοιπες κατεχόμενες περιοχές της Ελλάδας. Μετά την απελευθέρωση και τη δημιουργία του σύγχρονου ελληνικού κράτους, αξιοποιήθηκε ως τοπικό εμπορικό κέντρο. Η οικονομία του Γερολιμένα πλέον βασίζεται κυρίως στον τουρισμό.

Είναι από τα μέρη που έχει “σταματήσει” ο χρόνος στην πλειοψηφία των κτισμάτων, τα οποία, χτισμένα με τη Μανιάτικη πέτρα, με εμφανείς τους αρμούς και τα σημάδια του χρόνου, μαζί με το άνυδρο και χωρίς πράσινο τοπίο, αναδεικνύουν την “άγρια” ομορφιά του τόπου.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ