Tips για ταξίδια με αεροπλάνο και πλοίο

Τα αεροπορικά ταξίδια είναι ένας βολικός και αποτελεσματικός τρόπος για να ταξιδέψετε σε όλον τον κόσμο, αλλά μπορεί επίσης να είναι αγχωτικό εάν δεν είστε προετοιμασμένοι. Ακολουθούν μερικές χρήσιμες συμβουλές για να έχετε ένα άνετο και χωρίς άγχος ταξίδι.

  1. Κλείστε έγκαιρα τα εισιτήριά σας: Ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να εξοικονομήσετε χρήματα στα αεροπορικά ταξίδια είναι να κλείσετε νωρίς τα εισιτήριά σας. Αυτό όχι μόνο διασφαλίζει ότι θα έχετε την καλύτερη δυνατή τιμή, αλλά σας δίνει επίσης περισσότερες επιλογές όσον αφορά την επιλογή θέσεων, γευμάτων και άλλων προτιμήσεων.
  1. Αποσκευές: Πλέον οι περισσότερες αεροπορικές εταιρείες έχουν αυστηρά όρια αποσκευών, επομένως είναι σημαντικό να έχετε ελαφριά αποσκευή και να μην μεταφέρετε περιττά αντικείμενα.  Στη χειραποσκευή μπορείτε να έχετε υγρά όπως σαμπουάν, στοματικά διαλύματα, ενυδατικά σώματος, ροφήματα και αλκοολούχα ποτά, με μέγιστο όριο το 1 λίτρο το οποίο μπορεί να διαμοιραστεί σε δοχεία που δεν θα υπερβαίνουν τα 100 ml.  Προσπαθήστε να ταξιδέψετε μόνο με χειραποσκευές και έτσι να αποφύγετε την αναμονή για την παραλαβή των αποσκευών. Με τον τρόπο αυτόν θα εξοικονομήσετε χρόνο και χρήμα.
  1. Έγκαιρη άφιξη στο αεροδρόμιο: Φροντίστε να έχετε αρκετό χρόνο για να περάσετε από τον έλεγχο εγγράφων, αποσκευών και να βρείτε την πύλη αναχώρησης. Η άφιξη στο αεροδρόμιο τουλάχιστον δύο ώρες πριν από την πτήση, ειδικά αν ταξιδεύετε στο εξωτερικό ή σε ώρες αιχμής, είναι μία ιδανική συνθήκη.
  1. Ντυθείτε άνετα και σωστά: Στα αεροπλάνα η θερμοκρασία της καμπίνας είναι χαμηλότερη απ’ ό,τι μπορεί να περιμένει κάποιος σε έναν κλειστό χώρο. Αυτό συμβαίνει για να αποφεύγονται οι πιθανές λιποθυμίες, λόγω των επιπέδων οξυγόνου κατά τη διάρκεια της πτήσης, τα οποία είναι μειωμένα σε σχέση με του εδάφους. Γι’αυτό καλό είναι να έχετε κάτι για το “κρύο”, αλλά και παπούτσια τα οποία μπαίνουν και βγαίνουν εύκολα σε ενδεχόμενο έλεγχο.
  1. Πάρτε μαζί σας κάποιο σνακ: Το φαγητό των αεροπορικών εταιρειών μπορεί να είναι ακριβό, γι’ αυτό πάρτε σνακ πριν την επιβίβαση. Καλό θα είναι να προμηθευτείτε και νερό, μετά τον έλεγχο εγγράφων, για να ενυδατώνεστε όταν το κρίνετε αναγκαίο κατά τη διάρκεια της πτήσης. Αυτό συμβαίνει, επειδή ο αέρας μέσα στο αεροπλάνο είναι ξηρός, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση.
  1. Μετακινηθείτε: Το να κάθεστε στην ίδια θέση για πολλή ώρα μπορεί να προκαλέσει δυσκαμψία και δυσφορία, αυτό βέβαια είναι κάτι το οποίο δεν ισχύει μόνο κατά τη διάρκεια πτήσης! Σηκωθείτε και τεντώστε τα πόδια σας τακτικά κατά τη διάρκεια της πτήσης για να διατηρήσετε τη ροή της κυκλοφορίας σας.
  1. Κάτι για να περάσει η ώρα: Οι πτήσεις, κυρίως μεγάλης διάρκειας, είναι βαρετές, γι’ αυτό καλό είναι να έχετε ένα βιβλίο, ένα περιοδικό ή να κατεβάστε μερικές ταινίες ή τηλεοπτικές εκπομπές για να διασκεδάσετε κατά τη διάρκεια της πτήσης.
  1. Χρησιμοποιήστε ακουστικά: Τα ακουστικά βοηθούν στον αποκλεισμό του ήχου του κινητήρα του αεροπλάνου και άλλων θορύβων, διευκολύνοντας τη χαλάρωση και τον ύπνο κατά τη διάρκεια της πτήσης.
  2. Απαραίτητα έγγραφα: Βεβαιωθείτε ότι έχετε όλα τα απαραίτητα έγγραφα στο τηλέφωνο, στο tablet σας ή σε έντυπη μορφή πριν από την πτήση. Αυτά είναι κάρτες επιβίβασης, ταυτότητα διαβατήριο και κάθε άλλο σημαντικό έγγραφο που μπορεί να χρειαστείτε κατά τη διάρκεια της πτήσης.
  1. Τέλος, καλό είναι για να αποφύγετε την ταλαιπωρία, μην έχετε πάνω σας κανένα αιχμηρό αντικείμενο ή κάτι που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να προκαλέσει τραυματισμό. Τέτοια είναι, ξυράφια, βελόνες πλεξίματος, μαχαίρια, ψαλίδια, κ.α.

 

Ταξίδι με πλοίο

Το ταξίδι με πλοίο μπορεί να είναι μια συναρπαστική και μοναδική εμπειρία, ωστόσο σε αντίθεση με τα αεροπορικά ή χερσαία ταξίδια, υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν προετοιμάζεστε για ένα ταξίδι με πλοίο. Ακολουθούν μερικές χρήσιμες συμβουλές.

  1. Συσκευάστε έξυπνα: Θα πρέπει να έχετε μαζί σας ρούχα κατάλληλα για τις καιρικές συνθήκες που θα συναντήσετε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας. Καλή ιδέα να έχετε μαζί σας ένα αδιάβροχο και άνετα παπούτσια, για να περπατάτε στο πλοίο. Εάν σε γενικές γραμμές σας ενοχλεί η θάλασσα, μην ξεχάσετε να προμηθευτείτε κάποιο σκεύασμα για τη ναυτία.
  1. Γνωρίστε τη διάταξη του πλοίου: Όταν επιβιβαστείτε στο πλοίο, αφιερώστε λίγο χρόνο για να μελετήσετε έναν χάρτη με τους χώρους του πλοίου, έτσι ώστε να γνωρίζετε που υπάρχουν χώροι ενδιαφέροντος και κυρίως χώροι κατά τους οποίους μπορεί να χρειαστεί, κατ’ εντολή του πληρώματος, να συγκεντρωθούν οι επιβάτες σε ενδεχόμενο κίνδυνο.
  1. Μείνετε ενεργοί στο σκάφος: Αν και ένα πλοίο μπορεί να φαίνεται σαν ένα χαλαρωτικό μέρος, είναι σημαντικό να παραμείνετε δραστήριοι για να μη βαρεθείτε.
  2. Σεβασμός μεταξύ των συνεπιβατών: Είναι σημαντικό να σεβόμαστε ο ένας τον άλλον, πόσο μάλλον σε έναν περιορισμένο χώρο όπως το πλοίο, στο οποίο σε έναν μικρό χώρο συγκεντρώνεται μεγάλος αριθμός ατόμων. Διατηρήστε χαμηλά επίπεδα θορύβου, προετοιμαστείτε για συνύπαρξη σε κοντινή απόσταση και γενικά μην κάνετε ό,τι δε θα θέλατε να σας κάνουν.
  1. Ακολουθήστε τους κανόνες και τους κανονισμούς: Οι κανόνες μπορεί να περιλαμβάνουν οδηγίες ασφαλείας, ενδυματολογικούς κώδικες για ορισμένες περιοχές και περιορισμούς στο κάπνισμα ή το ποτό.
  1. Αντιμετώπιση της ναυτίας: Κάποιοι επιβάτες για να αποφύγουν τη ναυτία, επιλέγουν να βρίσκονται στο κατάστρωμα (εξωτερικός χώρος πλοίου). Άλλοι πάλι διαθέτουν ένα extra ποσό και κοιμούνται σε μία καμπίνα και κάποιοι έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στον ορίζοντα. Επειδή όμως, μπορεί καμία από τις τρεις μεθόδους να μην έχει εφαρμογή σε εσάς, καλό είναι να έχετε κάτι για τη ναυτία, είτε σκεύασμα, είτε κάτι φυτικό.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ