Αρχαία Έφεσος, μία επίσκεψη στην αρχαία Ελλάδα

Ανάρτηση από τον αναγνώστη Βελιγράκη Σταύρο.

Γνώριμο το συναίσθημα που νιώθεις κατά την επίσκεψή σου στην Αρχαία Έφεσο. Γνώριμο, επειδή όπως και σε όλες τις αρχαίες ανακαλύψεις, αισθάνεσαι δέος και περηφάνια για τους προγόνους μας. Για αυτά που κατασκεύασαν, για αυτά που πρέσβευαν και για αυτά που δίδαξαν. Ακόμα ένα μέρος μέσα στην Τουρκία που είναι έντονα τα σημάδια της Ελλάδα.

Archaia Efesos

Archaia Efesos

Archaia Efesos

Archaia Efesos
Χριστιανικοί χρόνοι. ΙΧΘΥΣ : Ιησούς Χριστός Θεού Υιός Σωτήρ… το μυστικό σύμβολο επικοινωνίας μεταξύ των πρώτων χριστιανών.

Το όνομα Έφεσος πιθανόν να το πήρε με την άφιξη των Ιώνων τον 11ο αιώνα. Αργότερα θα ονομασθεί Αρσινόεια, Άγιος Θεολόγος, Θεολόγος και με την άφιξη των Οθωμανών με την παραφθορά του Α. Θεολόγος, Αγιοσολούκ.

Archaia Efesos

Archaia Efesos

Archaia Efesos
H βιβλιοθήκη του Κέλσου.

Η Έφεσος ιδρύθηκε το 10ο αιώνα π.Χ. ως ιωνική αποικία και βρίσκεται 56 χιλιόμετρα νότια της Σμύρνης στην Τουρκία. Σύμφωνα με τα ευρήματα των ανασκαφών, υπάρχει ζωή από τη νεολιθική εποχή. Κατά μία εκδοχή, την ίδρυσε ο Άνδροκλος, γιος του βασιλιά της Αθήνας Κόδρου, με υπόδειξη του μαντείου των Δελφών και ανακήρυξε προστάτιδα της, τη θεά Άρτεμη. Μία άλλη εκδοχή, είναι πως την ίδρυσαν οι Αμαζόνες. Η πόλη είχε στην αρχή ένα μικρό ναό, που αργότερα καταστράφηκε, για να κτιστεί το μεγαλόπρεπο Αρτεμίσιο ή ναός της Αρτέμιδος, το οποίο  καταστράφηκε το 356 π.Χ.. Η κατασκευή του κράτησε 120 χρόνια. Ο ναός αυτός, ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου, ήταν το μεγαλύτερο οικοδόμημα της Ιωνίας. Ανέκαθεν, η Έφεσος αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερα οικονομικά και πολιτιστικά κέντρα με λιμάνι στο Αιγαίο Πέλαγος.  Ιδιαίτερη σημασία στη Έφεσο είχαν η εκπαίδευση και τα  δικαιωμάτων των γυναικών.

Archaia Efesos

Archaia Efesos
Προς τον οίκο ανοχής. Tο αποτύπωμα του πέλματος, ο φαλλός και η τρύπα που δείχνει ότι η επίσκεψη τους ήταν επί πληρωμή.
Archaia Efesos
Το αρχαίο θέατρο της Εφέσου.

Η Έφεσος στην αρχαιότητα ήταν παραθαλάσσια. Με το πέρασμα των χρόνων και λόγω των προσχώσεων του ποταμού Καΰστρου, δημιουργήθηκε μπροστά της μια τεράστια πεδιάδα και έτσι πλέον δεν είχε το λιμάνι που διέθετε. Εγκαταλείφθηκε εντελώς τον 15ο αιώνα. Το 1863, ξεκίνησαν οι ανασκαφές και με μόλις το 15% της έκτασης να έχει ανασκαφεί, πιστεύουν πως είναι η πόλη με τα περισσότερα ρωμαϊκά ερείπια στην ανατολική Μεσόγειο. Το αρχαίο θέατρο χωρητικότητας 25.000 θέσεων διατηρείται ακόμα και φιλοξενεί παραστάσεις.

Archaia Efesos

Archaia Efesos

Archaia Efesos
Το γλυπτό της Νίκης.

Παρακολουθώντας προσεκτικά στο γλυπτό της Νίκης, ανάμεσα στο χέρι και στο πόδι του γλυπτού, διακρίνουμε το σήμα μίας τεράστιας πολυεθνικής εταιρείας στον κλάδο του αθλητισμού, της οποίας το όνομα είναι “Νίκη”. Ακολουθεί εστιασμένη φωτογραφία με λίγη βοήθεια!

Archaia Efesos

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ