Άνω Κουφονήσι: Ο παράδεισος των Κυκλάδων

Το Άνω Κουφονήσι είναι έκτασης 5 τετραγωνικών χιλιομέτρων και ένα σημαντικό στοιχείο είναι πως το αυτοκίνητο είναι… περιττό για να το εξερευνήσεις. Οι επισκέπτες μπορούν να γυρίσουν το νησί με τα πόδια ή με ποδήλατο, κάνοντας βόλτα στα στενά δρομάκια του νησιού, που είναι γεμάτα με παραδοσιακά άσπρα από τον ασβέστη σπίτια και εκκλησάκια.

Με παρθένες παραλίες, κρυστάλλινα νερά και την παραδοσιακή ελληνική γοητεία, αυτό το νησί προσφέρει μια πραγματικά αυθεντική νησιωτική εμπειρία.

Ιστορία

Οι αρχαιολογικές ανασκαφές στο νησί έχουν φέρει στην επιφάνεια μεγάλο αριθμό από εργαλεία, τμήματα αγγείων και άλλα αντικείμενα από την προϊστορική εποχή, τα οποία χρησιμοποιούσαν οι πρώτοι άποικοι.  Το νησί κατοικήθηκε κατά τη Ρωμαϊκή περίοδο, τη Βυζαντινή εποχή και κατά τη διάρκεια των Ελληνιστικών  χρόνων.

Τον 13ο αιώνα πέρασε στον έλεγχο της Ενετικής Δημοκρατίας. Κατά την Οθωμανική περίοδο, στο νησί διέμεναν λίγοι κάτοικοι και χρησίμευε ως κρησφύγετο πειρατών.

Ήθη – Έθιμα

Η Γιορτή του Ψαρά πραγματοποιείται κάθε χρόνο τον Ιούνιο, στη γιορτή του Αγίου Πνεύματος και γίνεται γλέντι με μεζέδες και χορό.

Την ημέρα της εορτής του Αγίου Γεωργίου, γίνεται δοξολογία στο εκκλησάκι, με περιφορά της εικόνας στο νησί και τα καΐκια να ακολουθούν δια θαλάσσης. Στο τέλος της λειτουργίας ακολουθεί γλέντι με μεζέδες και χορό.

Είδη τουρισμού

Πολιτιστικός τουρισμός, θρησκευτικός τουρισμός, οινοτουρισμός, επαγγελματικός τουρισμός, κοινωνικός τουρισμός, θαλάσσιος τουρισμός, αθλητικός τουρισμός, περιπατητικός τουρισμός, εναλλακτικός τουρισμός, οικοτουριστιμός, ακόμα και βοτανολογικός τουρισμός.

Παραλίες

Με αμμουδιά Με βότσαλο Με βράχια
Άμμος Χοντρός Κάβος Γάλα
Χαροκόπου Λάκκοι Σπηλιές του Ξυλομπάτη
Φανός Νερό Πισίνα
Πλατιά Πούντα Παριανός
Πορί
Ιταλίδα

Αξιοθέατα

  1. Η εκκλησία της Παναγίας, του 17ου αιώνα που βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο του νησιού.
  2. Τα αρχαία ερείπια του Ενετικού Κάστρου, το οποίο χρονολογείται από τον 13ο αιώνα.

Φυσικά αξιοθέατα για κοντινές αποδράσεις

  1.   Γλαρονήσι
  2.   Κέρος

Σπορ

Καταδύσεις, βόλτες με σκάφος, jet ski, ψάρεμα από σκάφος, θαλάσσιο σκι, πεζοπορία, τρέξιμο, windsurfing, κ.α.

Τοπικές συνταγές και τοπικά προϊόντα

  1. Φρέσκα θαλασσινά.
  2. Φάβα.
  3. Ντόπιο τυρί.
  4. Τοπικό κρασί.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ