Αρεόπολη, ιδανικός προορισμός για ένα γοητευτικό ταξίδι στο χρόνο

Ανάρτηση από την αναγνώστρια Ρίκα Χρυσανθοπούλου

Στο κέντρο της Μάνης, στους πρόποδες του βουνού Άγιος Ηλίας φανερώθηκε, ανεβαίνοντας το φιδωτό δρόμο, η Αρεόπολη. Επίνειό της το Λιμένι, που φαντάζει απόκοσμο όταν το βλέπει κανείς από ψηλά.

Χτισμένη σε υψόμετρο 250 μέτρων από τη θάλασσα, η Αρεόπολη (ή Τσίμοβα τα παλαιότερα χρόνια), δεσπόζει σαν αετοφωλιά. Το όνομα της πήρε ίσως από το Θεό του Πολέμου Άρη, ή από τους αέρηδες του βουνού. Το κέντρο της πόλης, είναι επίσημος διατηρητέος οικισμός, και εντυπωσιάζει τον επισκέπτη με την αυθεντική Μανιάτικη αρχιτεκτονική του.

 

Σαν πατρίδα των Μαυρομιχάληδων, ονομαστή πόλη που δεν υποδουλώθηκε ποτέ, έγραψε τη δική της δοξασμένη Ιστορία στην Ελληνική Επανάσταση. Γι’αυτό, στην πλατεία Αθανάτων βλέπει κανείς κοντά στην Μητροπολιτική Εκκλησία των Ταξιαρχών με το εντυπωσιακό καμπαναριό του 1836, το μνημείο που θυμίζει ότι εκεί ανακηρύχτηκε πρώτα η Επανάσταση του 1821, στις 17 Μαρτίου. Μέρα ιστορική, που γιορτάζεται στην Αρεόπολη με ιδιαίτερη λαμπρότητα. Υπέροχες Εκκλησίες με τοιχογραφίες του 18ου αιώνα αξίζει επίσης να αναφερθούν.

Το άγριο και συγχρόνως μαγνητικό τοπίο της συναρπάζει τον επισκέπτη. Πέτρινες καμάρες με ξύλινες πόρτες και λιθόκτιστοι πύργοι τριγύρω, καλντερίμια και γαντζωμένες μπουκαμβίλιες, ξενώνες και υπέροχοι τοπικοί μεζέδες, μας γοήτευσαν τόσο που μείναμε ως αργά το βράδυ, αχόρταγοι περιηγητές. Θα την ανέφερα ως ένα ιδανικό ορμητήριο, μια και βρίσκεται στην καρδιά της Μάνης, για να μείνει κανείς εκεί και να κάνει ενδιαφέρουσες εξορμήσεις σε όλη την περιοχή.

Αξίζει να αναφερθεί ότι και τα νέα κτίσματα διατηρούν ευλαβικά και σε λεπτομέρεια, την Μανιάτικη αρχιτεκτονική, τον ντόπιο χαρακτήρα.

Είναι μια πόλη που εμπνέει τον επισκέπτη, σαν ταξιδιώτη στο χρόνο. Καμάρες και δρομάκια, κεράκια στα τραπέζια, κρυμμένες γωνιές και γαλάζιες γλάστρες με λουλούδια, σε “γητεύουν” ευχάριστα, ακόμη και όταν ο ήλιος έχει χαθεί. Ταξιδεύεις  ανάμεσα στους πύργους του χθες, και στη ζωντάνια του σήμερα. Η Αρεόπολη είναι ιδανικός προορισμός για ένα νοερό, γοητευτικό ταξίδι στο χρόνο.

Ιούλιος 2022

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ