Πλάνα από drone αποκαλύπτουν χαμένη πόλη κάτω από λίμνη

Βυθισμένες δομές της Εποχής του Σιδήρου γύρω από μια νησίδα που βρίσκεται στα βάθη της λίμνης Βαν στην ανατολική Τουρκία, γίνονται όλο και πιο φανερά, μέρα με την ημέρα.

Το υλικό από τα drone αποκαλύπτει σαφώς μια καλά καθορισμένη αστική διάταξη στην περιοχή, με τα ευρήματα να χρονολογούνται από την Ουραρτιανή περίοδο. Καθώς η στάθμη του νερού συνεχίζει να μειώνεται, τα ιστορικά και φυσικά τεχνουργήματα που βρίσκονται στον πυθμένα της λίμνης ανεβαίνουν στην επιφάνεια.

Το φαινόμενο αυτό, ιδιαίτερα η ανάδυση αρχαίων οικισμών και παλαιών κατασκευών, έχει μεγάλη σημασία για την ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής. Η μειωμένη βροχόπτωση και η αυξημένη εξάτμιση έχουν οδηγήσει σε μείωση της στάθμης της λίμνης.

Ο καθηγητής  Necmettin Elmastaş,  πρύτανης του Πανεπιστημίου Bitlis Eren (BEÜ), τόνισε ότι αυτές οι υποβρύχιες δομές πρέπει να χρονολογούνται από σχετικούς ειδικούς.

Ένας ολόκληρος πολιτισμός αναδύεται στην επιφάνεια

Σε μια δήλωση σχετικά με το θέμα, ο Necmettin Elmastaş, δήλωσε: «Τα τελευταία χρόνια, έχουν σημειωθεί σοβαρές ξηρασίες σε ορισμένες περιοχές λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Μπορούμε επίσης να δούμε τις επιπτώσεις αυτής της ξηρασίας στη λεκάνη της λίμνης Βαν. Τα τελευταία τρία με τέσσερα χρόνια, σημειώθηκε σημαντική μείωση των βροχοπτώσεων, γεγονός που οδήγησε σε σοβαρή πτώση της στάθμης των υδάτων. Αφού αυτά τα επίπεδα έχουν μειωθεί, κάποιοι μικροβιολίθοι στον πυθμένα της λίμνης έχουν βγει στην επιφάνεια. Επιπλέον, έχουν αναδειχθεί και ευρήματα αρχαίων οικισμών ή πρόκειται να αναδειχθούν».

«Είναι σημαντικό να διεξάγουμε σοβαρή έρευνα σε αυτούς τους τομείς. Σχετικοί εμπειρογνώμονες, όπως οι ιστορικοί ή εκείνοι που εργάζονται σε περιοχές εποικισμού, πρέπει να διεξάγουν μελέτες εδώ. Αυτό δείχνει ότι η στάθμη του νερού της λίμνης ήταν κάποια στιγμή χαμηλότερη».

«Αυτό δείχνει ότι η στάθμη της λίμνης είχε προηγουμένως αυξηθεί. Τα υπολείμματα αυτά πρέπει να χρονολογηθούν από σχετικούς εμπειρογνώμονες. Κάποια ευρήματα φαίνονται με γυμνό μάτι κατά μήκος των ακτών από το Τατβάν στο Αχλάτ και μετά στο Αντιλτσεβάζ».

Ο Cumali Birol, πρόεδρος της Ένωσης της  Θάλασσας Αντιλτσεβάζ, σημείωσε ότι είχαν ανακαλύψει για πρώτη φορά τις υποβρύχιες δομές γύρω από τη νησίδα κατά μήκος της ακτογραμμής της Αχλάτ. Δήλωσε: «Τα νέα έχουν δημοσιευθεί υποστηρίζοντας ότι αυτή η περιοχή έχει πρόσφατα ανακαλυφθεί με μια αλλαγή ονόματος. Στην πραγματικότητα, αυτό δεν είναι αλήθεια».

Ο Birol προσκάλεσε εμπειρογνώμονες από το Τμήμα Υποβρύχιας Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Selçuk στην Τουρκία για να διεξάγουν τις απαραίτητες μελέτες στο σημείο.

Σπίτι πολλών πολιτισμών

«Συναντάμε ίχνη αποικισμών σχεδόν κατά μήκος κάθε ακτής της λεκάνης της Λίμνης Βαν. Μπορούμε να δούμε ότι αυτή η περιοχή, όπου βρίσκονται τα σπίτια, φιλοξενούσε πολλούς πολιτισμούς. Είχαμε ήδη κάνει κοινοποιήσεις για τα μέρη που είδαμε το 2007, τα οποία ήταν σε βάθος 29 μέτρων. Η λίμνη δεν είχε υποχωρήσει τόσο πολύ τότε. Θα προκύψουν νέα ευρήματα».

«Είχαμε διεξάγει στο παρελθόν υποβρύχια κινηματογράφηση εδώ, αλλά σήμερα βλέπουμε ότι το νερό υποχωρεί ακόμα περισσότερο, περίπου 3 μέτρα. Παράγοντες όπως η υπερθέρμανση του πλανήτη, η κλιματική αλλαγή και η αλόγιστη χρήση νερού συμβάλλουν σε αυτήν την υποχώρηση. Ελπίζουμε να μην συμβάλουμε στην αποξήρανση της λίμνης Βαν στην περιοχή αυτή, διότι η λίμνη Βαν, είναι πολύτιμη για εμάς. Κρύβει πολλά μυστήρια στο βάθος της. Μπορούμε επίσης να παρατηρήσουμε ότι πολλοί πολιτισμοί έχουν ζήσει εδώ».

«Έχουμε συναντήσει πολλά ίχνη ζωής στο Κάστρο Αντιλτσεβάζ, συμπεριλαμβανομένων των Ουραρτιανών, των Σελτζούκων και των Περσών. Αυτή είναι η ουσία της πολιτιστικής κληρονομιάς και της αξίας. Βρίσκουμε ίχνη από τους Σελτζούκους μέχρι τους Οθωμανούς. Ανεξάρτητα από τον πολιτισμό ή την πολιτιστική οντότητα στην οποία ανήκουν, όλα τα ιστορικά αντικείμενα υπό τη Δημοκρατία της Τουρκίας, ανήκουν στην Τουρκία», υποστηρίζει.

Ο Birol πρόσθεσε: «Πρέπει να τα προστατεύσουμε αυτά και να πάρουμε στα χέρια μας αυτές τις αξίες. Έχουμε κινηματογραφήσει αυτήν την περιοχή κάτω από το νερό, και είδαμε διαφορετικούς πολιτισμούς κάτω από το νερό, οι άνθρωποι ζούσαν εκεί. Υπάρχουν δρόμοι, κήποι, και στήλες από σπίτια που εξακολουθούν να στέκονται».

«Επιπρόσθετα, είδαμε τάφρους και όλμους. Συναντήσαμε ακόμη και έναν στρογγυλό πέτρινο τροχό. Η έρευνα αυτή εξαρτάται από τα πανεπιστήμια και τους αξιότιμους καθηγητές μας. Υπάρχει ένα Υποβρύχιο Τμήμα Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Selçuk στην Τουρκία. Πρέπει να έρθουν να το εξετάσουν. Συνεχίζουμε να ανακαλύπτουμε ευρήματα μέσω των δραστηριοτήτων μας για αθλητικές καταδύσεις», πρόσθεσε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ