Τραγούδια εμπνευσμένα από τον Martin Luther King

Ο Martin Luther King Jr. ήταν ένας ειρηνιστής και οπαδός της δράσης μέσω της παθητικής αντίστασης, ηγέτης του Αφροαμερικανικού Κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα των έγχρωμων ανθρώπων. Στις 14 Οκτωβρίου του 1964 του απονεμήθηκε το Βραβείο Νόμπελ για τους αγώνες του.

Του Ιωσήφ Αβράμογλου

Υπήρξε μία μεγάλη μορφή της αμερικάνικης πολιτικής σκηνής, που πυροδότησε την αντίστροφη μέτρηση για την μείωση του ρατσισμού, ιδιαίτερα του εφαρμοσμένου ρατσισμού από το αμερικάνικο κράτος και βέβαια ολοκληρώθηκε με την εκλογή στη θέση του Προέδρου των ΗΠΑ, του Μπαράκ Ομπάμα!

Πολλοί είναι οι καλλιτέχνες και οι δημιουργοί τραγουδιών, που επηρεάστηκαν από τα λόγια και τους αγώνες του Martin Luther King. Μέχρι και ο Elvis Presley, που απέφευγε συστηματικά να ασχολείται με την πολιτική.

Παρόλα αυτά έβγαλε ένα υπέροχο τραγούδι μετά τον θάνατο του εμπνευστή του κινήματος των μαύρων. Παρακάτω η λίστα με μερικά από τα σημαντικότερα κομμάτια που γράφτηκαν για τον Martin Luther King.

Dion – Abraham, Martin And John

Bono Ft. The Edge, Dave & Beyoncé – American Prayer in South Africa Live at 46664 Aids Concert 2003

The Band & Neil Diamond – Dry Your Eyes (Concert Version)

Stevie Wonder – Happy Birthday

Pat Boone – I Had A Dream

Elvis Presley – If I Can Dream (’68 Comeback Special)

John Legend – Marching Into the Dark

U2 – MLK (Remastered 2009)

Mavis Staples – MLK Song

Jackson Browne – Off of Wonderland

U2 – Pride (In The Name Of Love)

Kris Kristofferson – They Killed Him

Pete Seeger – We Shall Overcome

Nina Simone – Why? (The King Of Love Is Dead) (Unedited version from original live concert)

(Κάθε Σάββατο και Κυριακή βράδυ, για τρεις ώρες, από τις 10 μ.μ. μέχρι την 1 π.μ., ο Ιωσήφ Αβράμογλου παρουσιάζει από τον Real FM στους 97.8, την εκπομπή “Round Midnight, όπως έλεγε και η Ella Fitzgerald”, με πολλή και καλή μουσική). Twitter:@IosifAvramoglou Facebook.com/avramoglou Instagram: mus1cguru

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ