Τι είναι η hot yoga και ποια μπορεί να είναι τα οφέλη της για την ψυχική υγεία

Για άτομα με μέτρια έως σοβαρή κατάθλιψη, μόνο μία συνεδρία hot yoga την εβδομάδα σχετίστηκε με «σημαντικά μεγαλύτερη» μείωση των συμπτωμάτων σε σύγκριση με την έλλειψη θεραπείας, σύμφωνα με μελέτη.

Τα ευρήματα της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, που δημοσιεύτηκαν στο Journal of Clinical Psychiatry, ανέλυσαν 80 συμμετέχοντες με κατάθλιψη για περίοδο 8 εβδομάδων.

Οι 80 ασθενείς χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Στην πρώτη ομάδα οι συμμετέχοντες είχαν τουλάχιστον δύο συνεδρίες hot yoga διάρκειας 90 λεπτών την εβδομάδα και στη δεύτερη ομάδα δημιουργήθηκε λίστα αναμονής. Οι συμμετέχοντες έπρεπε να παρακολουθούν τουλάχιστον δύο μαθήματα την εβδομάδα αλλά διαπιστώθηκε ότι αν πήγαιναν μόνο μία φορά την εβδομάδα αυτό ήταν αρκετό για να μειωθεί η κατάθλιψη.

Κατά μέσο όρο, οι άνθρωποι παρακολούθησαν 10,3 μαθήματα κατά τη διάρκεια των οκτώ εβδομάδων. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 44% των ατόμων στην ομάδα της hot yoga ανέφεραν ότι τα επίπεδα κατάθλιψη τους ήταν τόσο χαμηλά που θεωρήθηκε ότι η ψυχική νόσος βρισκόταν σε ύφεση. Τα 2/3 της ομάδας hot yoga ανέφεραν ότι παρατήρησαν μείωση της κατάθλιψής τους στο σύνολο. Μόλις το 6,3% της ομάδας που βρισκόταν στη λίστα αναμονής απάντησε το ίδιο.

«Η γιόγκα και οι παρεμβάσεις με βάση τη θερμότητα θα μπορούσαν δυνητικά να αλλάξουν την πορεία της θεραπείας για ασθενείς με κατάθλιψη, παρέχοντας μια μη φαρμακευτική προσέγγιση με πρόσθετα σωματικά οφέλη ως μπόνους», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, γιατρός Maren Nyer.

«Αυτή τη στιγμή αναπτύσσουμε νέες μελέτες με στόχο τον προσδιορισμό της συγκεκριμένης συνεισφοράς κάθε στοιχείου – της θερμότητας και της γιόγκα- στα κλινικά αποτελέσματα που έχουμε παρατηρήσει στην κατάθλιψη», τόνισε η γιατρός.

Άλλη μελέτη επιβεβαιώνει τα ευρήματα της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας διαπίστωσαν ότι η τακτική άσκηση μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική στη θεραπεία των ψυχικών ασθενειών από τα φάρμακα.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ