Τι χρειάζεται ένας τραγουδιστής για να θεωρείται καλός

Οι ιδιότητες ενός καλού τραγουδιστή, ανεξαρτήτως φύλου, μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με το είδος της μουσικής και το προσωπικό στυλ του ερμηνευτή, ωστόσο υπάρχουν οι βασικές ιδιότητες, που καθορίζουν στο αν κάποιος είναι ικανός και συναρπαστικός τραγουδιστής.

Του Ιωσήφ Αβράμογλου

Αυτές οι βασικές ιδιότητες είναι:

  • Ακρίβεια του τόνου: Ένας καλός τραγουδιστής θα πρέπει να είναι σε θέση να τραγουδάει με ακρίβεια μέσα στον τόνο της εκτέλεσης του τραγουδιού. Ακόμα και αν θέλει να ξεφεύγει για λίγο από την ζώνη όπου νιώθει άνετα, για ερμηνευτικούς λόγους, θα πρέπει να μπορεί εύκολα να επιστρέφει στον βασικό τόνο. Για να επιτευχθεί το σωστό αποτέλεσμα, θα πρέπει ο τραγουδιστής να χτυπάει συνεχώς της σωστές νότες, προκειμένου να διατηρήσει την ακρίβεια του τονικού ύψους καθ’ όλη τη διάρκεια μιας ερμηνείας.
  • Εύρος: Ένας τραγουδιστής θα πρέπει να πιάνει ένα ευρύ φωνητικό φάσμα, στο οποίο να μπορεί να τραγουδήσει άνετα και αποτελεσματικά όλες τις νότες. Αυτό προϋποθέτει την ικανότητα να μπορεί χτυπάει τόσο τις υψηλές όσο και τις χαμηλές νότες με απόλυτο έλεγχο.
  • Ποιότητα τόνου: Ένας ευχάριστος και μοναδικά χαρακτηριστικός τόνος είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα ενός σπουδαίου τραγουδιστή. Ο ιδιαίτερος χαρακτήρας ή το ηχόχρωμα της φωνής είναι ζωτικής σημασίας. Ένας καλός τραγουδιστής θα πρέπει να μπορεί να χειριστεί τον τόνο του, για να διεγείρει διαφορετικά συναισθήματα.
  • Έλεγχος και τεχνική: Ο φωνητικός έλεγχος είναι απαραίτητος για τη διατήρηση του τόνου, της δυναμικής και της έκφρασης. Οι σωστές τεχνικές αναπνοής, η φωνητική ευκινησία και ο έλεγχος πάνω στο vibrato ή το tremolo, συμβάλλουν στη συνολική φωνητική τεχνική.
  • Συναισθηματική έκφραση: Ένας σπουδαίος τραγουδιστής μπορεί να αναδείξει και να μεταφέρει τα συναισθήματα, που παράγονται από το τραγούδι και να συνδεθεί με το κοινό. Αυτό συμπεριλαμβάνει όχι μόνο τεχνική τραγουδιστική ικανότητα αλλά και την ικανότητα να ερμηνεύει με τον καλύτερο και να αναδεικνύει το νόημα των στίχων.
  • Παρουσία στη σκηνή: Η αυτοπεποίθηση και το χάρισμα στη σκηνή είναι σημαντικά προσόντα. Ένας καλός τραγουδιστής δεσμεύει το κοινό, συνδέεται μαζί του συναισθηματικά και κάνει την παράσταση αξέχαστη.
  • Ευελιξία: Η ευελιξία και η δυνατότητα προσαρμογής σε διαφορετικά είδη μουσικής είναι πολύτιμο προσόν για έναν τραγουδιστή. Η ικανότητα εναλλαγής μεταξύ των ειδών, οι επιρροές από άλλα είδη και ο πειραματισμός με διαφορετικά φωνητικά στυλ, αποδεικνύει την ικανότητα και την ευελιξία του καλού τραγουδιστή.
  • Φωνητική και άρθρωση: Η καθαρή εκφορά και προφορά και η καλή άρθρωση διευκολύνουν την κατανόηση των στίχων από τον ακροατή. Ένας καλός τραγουδιστής δίνει προσοχή στην άρθρωση χωρίς να θυσιάζει τη φωνητική ποιότητα.
  • Συνέπεια: Η συνέπεια στην ερμηνεία είναι ζωτικής σημασίας. Ένας αξιόπιστος τραγουδιστής μπορεί πάντα να αποδώσει μια ερμηνεία υψηλής ποιότητας με συνέπεια, είτε στο στούντιο είτε ζωντανά στη σκηνή.
  • Πάθος και αφοσίωση: Το πάθος για τη μουσική και η αφοσίωση στην τέχνη είναι απαραίτητα προσόντα. Η συνεχής μάθηση, η εξάσκηση και η γνήσια αγάπη για το τραγούδι συμβάλλουν στη μακροπρόθεσμη επιτυχία. Ο τραγουδιστής πρέπει να μπορεί να εξελίσεται, όσο καλός και όσο πετυχημένος και εάν είναι.

Μερικοί από τους πιό γνωστούς, που θεωρούνται κακοί τραγουδιστές είναι: η Jessica Simpson, ο Ozzy Osbourne, ο Iggy Pop, η Yoko Ono, η Britney Spears, ο Bob Dylan, η Cardi B, η Fergie, η Lorde και άλλοι.

(Κάθε Σάββατο και Κυριακή βράδυ, για τρεις ώρες, από τις 10 μ.μ. μέχρι την 1 π.μ., ο Ιωσήφ Αβράμογλου παρουσιάζει από τον Real FM στους 97.8, την εκπομπή “‘Round Midnight, όπως έλεγε και η Ella Fitzgerald”, με πολλή και καλή μουσική). Twitter:@IosifAvramoglou Facebook.com/avramoglou Instagram: mus1cguru

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ