Θα χορεύατε ποτέ τους «Δρόμους της Φωτιάς»;

Ως γνωστόν το κομμάτι «Δρόμοι της Φωτιάς» ή «Chariots Of Fire», που έγραψε ο Βαγγέλης Παπαθανασίου για την ομώνυμη ταινία, κέρδισε το αντίστοιχο Όσκαρ και έγινε μεγάλη επιτυχία σε ολόκληρο τον κόσμο.

του Ιωσήφ Αβράμογλου

Είναι πολλές οι διασκευές που ακολούθησαν την αυθεντική εκτέλεση του Vangelis. Μία εξ αυτών είναι του εξαιρετικού σαξοφωνίστα Ernie Watts, ο οποίος έβγαλε δύο εκτελέσεις του κομματιού. Η μία ήταν αργή και αναμενόμενη και η άλλη ήταν χορευτική σε maxi-single 12″ ιντσών σε ένα Special Dance Mix, του οποίου την παραγωγή έκανε ο πολύς Quincy Jones, την ενορχήστρωση ο επίσης πολυβραβευμένος Michael Omartian, ενώ ηχολήπτης ήταν αυτός που επιμελήθηκε το “Thriller” του Michael Jackson αλλά και άλλες πολύ μεγάλες επιτυχίες και δίσκους, o Bruce Swedien. Στην ηχογράφηση συμμετείχαν και σπουδαίοι μουσικοί, όπως ο Don Grusin και ο Greg Phillinganes.

Να σημειώσουμε ότι ο Quincy Jones έχει κάνει την παραγωγή και σε άλλο κομμάτι που είχε γράψει ο Vangelis, το “State Of Independence” που είχε τραγουδήσει η Donna Summer και της έκανε φωνητικά η πιο δυνατή χορωδία που έχει γίνει ποτέ στην διεθνή δισκογραφία, με όλους αυτούς να συμμετέχουν: Lionel Richie, Dionne Warwick, Diana Ross, Michael Jackson, Brenda Russell, Christopher Cross, Dyan Cannon, James Ingram, Kenny Loggins, Peggy Lipton, Patti Austin, Michael McDonald και Stevie Wonder.

Άλλωστε ο Quincy Jones έχει και άλλους δεσμούς με την ελληνική δισκογραφία, έχει κάνει την παραγωγή σε ολόκληρο τον δίσκο του Μάνου Χατζηδάκι “Το Χαμόγελο της Τζοκόντας”.

Βαγγέλης Παπαθανασίου
Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου
Ernie Watts
Ο Ernie Watts
Ernie Watts
Ο Ernie Watts

Ernie Watts ‎- Chariots Of Fire (UK 12` Special Dance Mix)

Ernie Watts – Chariots Of Fire (Theme) (Slow Version)

(Κάθε Σάββατο και Κυριακή βράδυ, για τρεις ώρες, από τις 10 μ.μ. μέχρι την 1 π.μ., ο Ιωσήφ Αβράμογλου παρουσιάζει από τον Real FM στους 97.8, την εκπομπή “Round Midnight, όπως έλεγε και η Ella Fitzgerald”, με πολλή και καλή μουσική). Twitter:@IosifAvramoglou Facebook.com/avramoglou Instagram:mus1cguru

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ