Τα 10 πιο σημαντικά και μυστηριώδη κτίρια του κόσμου – Απαγορεύεται η πρόσβαση

Από το κτίριο των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών MI6 μέχρι το κτίριο των Μυστικών Αρχείων του Βατικανού, αυτές οι δομές σε ολόκληρο τον κόσμο φιλοξενούν ευαίσθητες πληροφορίες και κρατικά μυστικά.

Μερικά από τα πιο σημαντικά κτίρια του κόσμου δεν είναι επισκέψιμα στο κοινό και τα έχουν δει από κοντά λίγοι άνθρωποι. Με απλά λόγια είναι κτίρια που περιέχουν απόρρητες πληροφορίες.

Πρόκειται για κεντρικά γραφεία μυστικών υπηρεσιών, που διαθέτουν χιλιάδες απόρρητα έγγραφα και κυβερνητικά μυστικά στα συρτάρια τους. Κάποια από αυτά τα κτίρια έχουν κατασκευαστεί σε μυστικές τοποθεσίες μακριά, ενώ άλλα ξεχωρίζουν μέσα στην πόλη. Τα κτίρια αυτά έχουν σημαντική και συναρπαστική ιστορία.

Βρετανικές Μυστικές Υπηρεσίες MI6 (Λονδίνο)

Το Vauxhall Cross, το τεράστιο αρχηγείο της Μυστικής Υπηρεσίας Πληροφορικών της Βρετανίας ή MI6, όπως είναι γνωστή, βρίσκεται στη νότια όχθη του ποταμού Τάμεση στην περιοχή Vauxhall του Λονδίνου.

Το μεταμοντέρνο συγκρότημα, σχεδιασμένο από τον αρχιτέκτονα Sir Terry Farrell ολοκληρώθηκε το 1994. Διαθέτει παράθυρα με τριπλά τζάμια, δύο τάφρους και υπόγεια τμήματα. Το Vauxhall Cross, που εμφανίστηκε σε πολλές πρόσφατες ταινίες του Τζέιμς Μποντ δέχτηκε επίθεση το 2000 με έναν αντιαρματικό πύραυλο RPG-22.

Μία ομάδα Ιρλανδών εξτρεμιστών θεωρήθηκε ότι βρίσκονταν πίσω από την επίθεση κατά την διάρκεια της οποίας καταστράφηκε ένα παράθυρο του 8ου ορόφου.

Το κτίριο της MI6 στην νότια όχθη του Τάμεση στο Λονδίνο.
Το κτίριο της MI6 στην νότια όχθη του Τάμεση στο Λονδίνο. Πηγή: Public Domain

Μυστικές Υπηρεσίες των ΗΠΑ, CIA (Λάνγκλεϊ, Βιρτζίνια, ΗΠΑ)

Τα κεντρικά γραφεία της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ είναι ένα από τα κτίρια, το οποίο καλύπτεται από πέπλο μυστηρίου. Βρίσκεται στο Λάνγκλεϊ της Βιρτζίνια.

Το συγκρότημα, το οποίο μετονομάστηκε σε Κέντρο Πληροφοριών Τζορτζ Μπους το 1999, περιλαμβάνει δύο κύρια κτίρια, το αρχικό και το νέο κτίριο των κεντρικών γραφείων, σε έκταση 258 στρεμμάτων.

Το αρχικό κτίριο των κεντρικών γραφείων σχεδιάστηκε από την αρχιτεκτονική εταιρεία Harrison and Abramovitz και ολοκληρώθηκε το 1961. Το νέο κτίριο ολοκληρώθηκε από τους Smith, Hinchman and Grylls Associates το 1991. Το Λάνγκλεϊ, όπως αποκαλείται συχνά το κτίριο, έχει στόχος πυροβολισμών το 1993. Δύο υπάλληλοι σκοτώθηκαν και δύο ακόμη τραυματίστηκαν. Το 2021 έγινε μία ακόμη απόπειρα επίθεσης από ένοπλο άνδρα.

Το κτίριο περιλαμβάνει και το Μουσείο της CIA, το οποίο δεν είναι προσβάσιμο για το κοινό. Σε αυτό παρουσιάζονται αποχαρακτηρισμένα έγγραφα (σ.σ. δεν αποτελούν πλέον απόρρητο), όπλα και κατασκοπευτικός εξοπλισμός από την ιστορία της CIA.

Εικόνα του κτιρίου της CIA από ψηλά.
Εικόνα του κτιρίου της CIA από ψηλά. Πηγή: Public Domain

Υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας, MSS (Πεκίνο, Κίνα)

Το Υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας ιδρύθηκε το 1983 ως Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών της Κίνας. Η επίσημη διεύθυνση του MSS βρίσκεται εντός του κτιρίου του Υπουργείου Δημόσιας Ασφάλειας κοντά στην πλατεία Τιενανμέν.

Ωστόσο η πολιτική υπηρεσία του υπουργείου λειτουργεί στην πραγματικότητα σε ένα μυστικό αρχηγείο, το οποίο εκτείνεται σε ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο στην περιοχή Haidian του Πεκίνου. Τα κεντρικά γραφεία, που βρίσκονται ανατολικά του φημισμένου Θερινού Παλατιού των Κινέζων Αυτοκρατόρων, στεγάζουν περίπου 10.000 από τους 110.000 υπαλλήλους του υπουργείου.

Φωτογραφία από ψηλά του συγκροτήματος κτιρίων του μυστικού στρατηγείου της πολιτικής υπηρεσίας του Υπουργείου Κρατικής Ασφάλειας, MSS της Κίνας.
Φωτογραφία από ψηλά του συγκροτήματος κτιρίων του μυστικού στρατηγείου της πολιτικής υπηρεσίας του Υπουργείου Κρατικής Ασφάλειας, MSS της Κίνας. Πηγή: Public Domain

Bundesnachrichtendienst (Βερολίνο, Γερμανία)

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών της Γερμανίας (BND) λειτουργεί στο μεγαλύτερο αρχηγείο πληροφοριών στον κόσμο. Σχεδιασμένο από την αρχιτεκτονική εταιρεία Kleihues + Kleihues, το μνημειώδες κτίριο του Βερολίνου, αξίας 1,23 δισεκατομμυρίων δολαρίων, εκτείνεται σε 64 στρέμματα.

Κατασκευάστηκε με 20.000 τόνους χάλυβα και 135.000 κυβικά μέτρα σκυροδέματος. Η κατασκευή ξεκίνησε το 2008 και η BND-Zentrale άνοιξε επίσημα το 2019 μετά από αρκετά χρόνια καθυστερήσεων.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών της Γερμανίας (BND) λειτουργεί στο μεγαλύτερο αρχηγείο πληροφοριών στον κόσμο.
Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών της Γερμανίας (BND) λειτουργεί στο μεγαλύτερο αρχηγείο πληροφοριών στον κόσμο. Πηγή: Public Domain

Γενική Διεύθυνση Εξωτερικής Ασφάλειας, DGSE (Παρίσι)

Η μυστική υπηρεσία της Γαλλίας, η Γενική Διεύθυνση Εξωτερικής Ασφάλειας (DGSE), στεγάζεται στους πρώην στρατώνες Tourelles στην Boulevard Mortier στο 20ο διαμέρισμα του Παρισιού. Στο συγκρότημα των τριών κτιρίων υπάρχει μια εσωτερική αυλή, η οποία είναι περιφραγμένη.

Η μυστική υπηρεσία δημιούργησε εκεί την έδρα της λίγο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και αρχικά ονομάστηκε Υπηρεσία Εξωτερικής Τεκμηρίωσης και Αντικατασκοπείας (SDECE). Το 1982 πήρε το σημερινό όνομα της γενική Διεύθυνση Εξωτερικής Ασφάλειας, DGSE.
Το συγκρότημα έχει το παρατσούκλι «πισίνα» επειδή είναι κοντά στο κολυμβητήριο Piscine Georges-Vallerey, που κατασκευάστηκε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1924. Η υπηρεσία σχεδιάζει να μετακομίσει σε μια νέα τοποθεσία στο Fort Neuf de Vincennes το 2028.

Η μυστική υπηρεσία της Γαλλίας, η Γενική Διεύθυνση Εξωτερικής Ασφάλειας (DGSE).
Η μυστική υπηρεσία της Γαλλίας, η Γενική Διεύθυνση Εξωτερικής Ασφάλειας (DGSE). Πηγή: Public Domain

Cheyenne Mountain Complex (Κολοράντο Σπρινγκς, Κολοράντο, ΗΠΑ)

Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, ο στρατός των ΗΠΑ άρχισε να κατασκευάζει ένα κέντρο διοίκησης στο βουνό Cheyenne, το οποίο θα είχε υψηλού επιπέδου ασφάλεια και θα μπορούσε να αντέξει σε ενδεχόμενη επίθεση της τότε Σοβιετικής Ένωσης.

Το Σώμα Μηχανικών Στρατού των ΗΠΑ ανέσκαψε 693.000 τόνους γρανίτη κατά τη διάρκεια της κατασκευής του ορεινού συγκροτήματος Cheyenne κοντά στη Διαστημική Βάση Δυνάμεων Peterson στο Κολοράντο Σπρινγκς. Δεκαπέντε κτίρια είναι κρυμμένα μέσα στην τοποθεσία του βουνού. Το 1996 ξεκίνησε την λειτουργία του με την ονομασία ως Κέντρο Επιχειρήσεων Μαχών NORAD το 1966.

Στις 9 Νοεμβρίου 1979 μεταφέρθηκε στο συγκρότημα ένα σενάριο για υποτιθέμενη επίθεση με πυραύλους. Κατά λάθος θεωρήθηκε πραγματική απειλή και ο στρατός των ΗΠΑ τέθηκε στον υψηλότερο συναγερμό για περίπου 8 λεπτά.

Η είσοδος στο βουνό και το κτίριο του Cheyenne Mountain Complex στο Κολοράντο των ΗΠΑ.
Η είσοδος στο βουνό και το κτίριο του Cheyenne Mountain Complex στο Κολοράντο των ΗΠΑ. Πηγή: Public Domain

Κεντρικά Γραφεία Κυβερνητικών Επικοινωνιών της Βρετανίας, GCHQ (Τσέλτεναμ, Γκλόστερσαϊρ, Βρετανία)

Το 2003, τα Κεντρικά Γραφεία Κυβερνητικών Επικοινωνιών της Βρετανίας (GCHQ), μια υπηρεσία κυβερνοασφάλειας και πληροφοριών, μετακόμισε στην νέα έδρα της στα προάστια του Τσέλτεναμ, στο Γκλόεστερσαϊρ.

Το κτίριο στεγάζει προσωπικό και υπαλλήλους που πριν ήταν σε 50 διαφορετικά κτίρια. Έχει το παρατσούκλι «Το ντόνατς» εξαιτίας του σχήματος του. Το κτίριο είναι σχεδιασμένο από τον Gensler και κατασκευάστηκε με τοπική πέτρα Cotswold, ατσάλι, αλουμίνιο και γυαλί.

Το στρογγυλό κτίριο έχει χωρητικότητα περίπου 92.903 τετραγωνικών μέτρων, τρία τμήματα, μια μεγάλη κεντρική αυλή και ένα τετραώροφο γυάλινο αίθριο.

Φωτογραφία από ψηλά του κτιρίου των Κεντρικών Γραφείων Κυβερνητικών Επικοινωνιών της Βρετανίας, GCHQ.
Φωτογραφία από ψηλά του κτιρίου των Κεντρικών Γραφείων Κυβερνητικών Επικοινωνιών της Βρετανίας, GCHQ. Πηγή: Public Domain

Μυστικά Αρχεία Βατικανού (Πόλη του Βατικανού)

Παλαιότερα γνωστά ως τα Μυστικά Αρχεία του Βατικανού, τα Αποστολικά Αρχεία του Βατικανού βρίσκονται στο Cortile del Belvedere στην πόλη του Βατικανού. Τα αρχεία, που είναι διαχωρισμένα από την Βιβλιοθήκη του Βατικανού, φυλάσσουν τα κυβερνητικά έγγραφα της Αγίας Έδρας και είναι ιδιοκτησία του Πάπα.

Τα αρχεία, που περιέχουν έγγραφα από τον 8ο έως τον 20ο αιώνα, καταλαμβάνουν ράφια που φτάνουν σε μήκος τα 84 χιλιόμετρα. Η συλλογή περιλαμβάνει μια επιστολή από τον Ερρίκο Η΄που ζητά ακύρωση γάμου, τον παπικό ταύρο του αφορισμού του Μαρτίνου Λούθηρου του 1521 και ένα αντίγραφο της δίκης του Γαλιλαίου.

Μερικά από τα εκατομμύρια έγγραφα είναι αποθηκευμένα σε ένα διώροφο καταφύγιο κάτω από το Μουσείο του Βατικανού Cortile della Pigna. Μέχρι το 1881 δεν επιτρεπόταν η είσοδος στην συλλογή σε ξένους. Σήμερα η είσοδος επιτρέπεται καθημερινά σε 60 προεγκεκριμένους μελετητές.

Το εσωτερικό των Μυστικών Αρχείων του Βατικανού.
Το εσωτερικό των Μυστικών Αρχείων του Βατικανού. Πηγή: Public Domain

Κέντρο Δεδομένων Pionen White Mountain (Στοκχόλμη, Σουηδία)

Ο σουηδικός πάροχος υπηρεσιών διαδικτύου Bahnhof λειτουργεί ένα κέντρο δεδομένων που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως κρυψώνα για τον κακό από ταινία του Τζέιμς Μποντ.

Το Pionen είναι ένα πρώην καταφύγιο πολιτικής άμυνας 30 μέτρα κάτω από το έδαφος στην περιοχή Södermalm της Στοκχόλμης. Το κέντρο, το οποίο σχεδιάστηκε για να αντέξει επίθεση με βόμβα υδρογόνου, προσεγγίζεται μέσω μεταλλικών θυρών πάχους 16 ιντσών.

Διαθέτει ψεύτικους καταρράκτες, θερμοκήπια και μια δεξαμενή ψαριών θαλασσινού νερού. Η Pionen στέγαζε στο παρελθόν σε αυτό το κτίριο τους σέρβερ του ιστότοπου Wikileaks.

Το εσωτερικό του κτιρίου του Κέντρου Δεδομένων Pionen White Mountain.
Το εσωτερικό του κτιρίου του Κέντρου Δεδομένων Pionen White Mountain. Πηγή: Åke E:son Lindman/ Archdaily

Παγκόσμια Τράπεζα Σπόρων Σβάλμπαρντ (Svalbard Global Seed Vault, Νορβηγικό αρχιπέλαγος)

Σε μία από τις πιο ιδιωτικές και απομακρυσμένες τοποθεσίες έχει κατασκευαστεί το κτίριο της Παγκόσμιας Τράπεζας Σπόρων Σβάλμπαρντ. Βρίσκεται στο νορβηγικό αρχιπέλαγος στον Αρκτικό Ωκεανό και έχει εφεδρικά αντίγραφα γονιδίων από σπόρους.

Διαθέτει αποθηκευμένα αντίγραφα 1.214.827 δειγμάτων σπόρων για να διασφαλίσει την ασφάλεια του εφοδιασμού τροφίμων του πλανήτη. Το θησαυροφυλάκιο χτίστηκε σχεδόν 120 μέτρα μέσα στο βουνό Plateau Mountain.

Ο μόνιμος παγετός στην περιοχή διατηρεί σε ψύξη τα δείγματα ακόμη και αν το κτίριο δεν έχει ρεύμα. Μόνο εξουσιοδοτημένο προσωπικό επιτρέπεται να εισέλθει στη δομή.

Η Παγκόσμια Τράπεζα Σπόρων Σβάλμπαρντ είναι από τα πιο μυστηριώδη κτίρια στον πλανήτη.
Η Παγκόσμια Τράπεζα Σπόρων Σβάλμπαρντ είναι από τα πιο μυστηριώδη κτίρια στον πλανήτη. Πηγή: Public Domain

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ