Συνταγή για τιραμισού με λεμόνι και μύρτιλο – Ένα δροσερό και απολαυστικό επιδόρπιο

Αυτό το τιραμισού με λεμόνι και μύρτιλο είναι μια σύγχρονη παραλλαγή του κλασικού ιταλικού επιδόρπιου. Τα σαβαγιάρ μουλιασμένα σε λεμόνι συνδυάζονται με μια κρεμώδη γέμιση μασκαρπόνε και δροσερά μύρτιλα. Ιδανικό για καλοκαιρινά τραπέζια και συγκεντρώσεις με φίλους, καθώς μπορεί να ετοιμαστεί εκ των προτέρων.

Υλικά

  • Κομπόστα μύρτιλου
  • 1 φλιτζάνι φρέσκα μύρτιλα
  • 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
  • 2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
  • 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 2 κουταλάκια του γλυκού ξύσμα λεμονιού, χωρισμένο σε φέτες
  • ¼ φλιτζάνι χυμό λεμονιού (από 3 μεσαία λεμόνια )
  • ¼ φλιτζάνι νερό
  • 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη συν ½ φλιτζάνι , χωρισμένη
  • 225 γραμμάρια)τυρί μασκαρπόνε, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1⅓ φλιτζάνια κρέμα γάλακτος
  • 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 20 σαβαγιάρ, χωρισμένα
  • 1 φλιτζάνι φρέσκα μύρτιλλα

Οδηγίες

Ετοιμάστε την κομπόστα με μύρτιλα

  1. Ανακατέψτε 1 φλιτζάνι μύρτιλα, 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη, 2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού, 1 κουταλάκι του γλυκού βανίλια και ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι σε μια μικρή κατσαρόλα. Αφήστε το να σιγοβράσει σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
  2. Χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε να σιγοβράζει. Συνεχίστε το μαγείρεμα, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι να διαλυθούν τα μύρτιλα, για περίπου 10 λεπτά. Ρίξτε την κομπόστα σε ένα μικρό πυρίμαχο μπολ ή γυάλινο βάζο. Αφήστε την να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου, για περίπου 45 λεπτά.
  3. Σκεπάστε και βάλτε την στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει, για περίπου 45 λεπτά.

Ετοιμάστε το τιραμισού λεμονιού – μύρτιλου

  1. Σε ένα μικρό μπολ, κατάλληλο για φούρνο μικροκυμάτων, ανακατέψτε ¼ φλιτζανιού χυμό λεμονιού και ¼ φλιτζάνι νερό. Ζεστάνετε στο φούρνο μικροκυμάτων σε υψηλή ισχύ μέχρι να αρχίσει να κάνει φουσκάλες, για περίπου 1 λεπτό. Προσθέστε 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη και χτυπήστε δυνατά μέχρι να διαλυθεί. Σκεπάστε και βάλτε στο ψυγείο μέχρι να το χρησιμοποιήσετε.
  2. Ανακατέψτε δυνατά την κομπόστα μύρτιλων για να αραιώσει. Βάλτε το μασκαρπόνε σε θερμοκρασία δωματίου σε ένα μεγάλο μπολ. Σε ένα ξεχωριστό μεγάλο μπολ, ανακατέψτε 1⅓ φλιτζάνια κρέμα γάλακτος, 1 κουταλάκι του γλυκού βανίλια, ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι και το υπόλοιπο ½ φλιτζάνι ζάχαρη. Χτυπήστε με ένα ηλεκτρικό μίξερ σε μέτρια προς χαμηλή ταχύτητα μέχρι να αρχίσει να πήζει, περίπου 30 δευτερόλεπτα. Αυξήστε την ταχύτητα σε μέτρια και χτυπήστε μέχρι να σχηματιστούν απαλές κορυφές, για 2 έως 3 λεπτά.
  3. Χτυπήστε απαλά ⅓ φλιτζάνι από το μείγμα κρέμας γάλακτος στο μασκαρπόνε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να αφρατέψει ελαφρά. Προσθέστε την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Προσθέστε 1 1/2 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα λεμονιού.
  4. Βουτήξτε γρήγορα 10 σαβαγιάρ στο μείγμα χυμού λεμονιού, ένα προς ένα, μέχρι να καλυφθούν, περίπου 1 δευτερόλεπτο από κάθε πλευρά. Τοποθετήστε τα σαβαγιάρ σε μία στρώση στον πάτο ενός τετράγωνου ταψιού 20 εκατοστών. Κόψτε ή σπάστε τα σαβαγιάρ για να χωρέσουν στο ταψί. Θρυμματίστε και τοποθετήστε τυχόν κομμάτια σαβαγιάρ που περίσσεψαν σε κενά και από πάνω από το τυραμισού.
  5. Απλώστε ομοιόμορφα 1 1/2 φλιτζάνια από το μείγμα μασκαρπόνε πάνω από τα σαβαγιάρ. Ρίξτε μια κουταλιά κομπόστα μύρτιλων πάνω από το μείγμα μασκαρπόνε και ανακατέψτε. Βουτήξτε τα υπόλοιπα 10 σαβαγιάρ στο μείγμα χυμού λεμονιού και τοποθετήστε τα πάνω από τη στρώση μασκαρπόνε με μύρτιλλα. Γαρνίρετε με τo yp;oloipo 1 1/2 φλιτζάνι από το μείγμα μασκαρπόνε. Σκεπάστε και βάλτε στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει, για τουλάχιστον 6 ώρες ή έως και όλη τη νύχτα.
  6. Γαρνίρετε με 1 φλιτζάνι μύρτιλα και το υπόλοιπο ½ κουταλάκι του γλυκού ξύσμα λεμονιού.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ

ENIKOS NETWORK