Συνταγή για πένες αλά Νόρμα – Πώς να φτιάξετε την μακαρονάδα σαν… Ιταλοί

Συνταγή για Pasta alla norma. Φωτογραφία: Pexels

Συνταγή για Pasta alla norma. Φωτογραφία: Pexels

Η πάστα αλά Νόρμα αποτελείται από τραγανή τηγανητή μελιτζάνα καλυμμένη με πλούσια σάλτσα ντομάτας και πασπαλισμένη με αλμυρό, τριμμένο τυρί. Η συνταγή με προέλευση από τη Σικελία, όπου οι μελιτζάνες φυτρώνουν σε αφθονία δημιουργεί αυτό το γευστικό χορτοφαγικό πιάτο.

Επιπλέον, ο μοναδικός συνδυασμός γεύσεων του αποτυπώνει την ουσία της σικελικής κουζίνας, προσφέρει μια πραγματικά ευχάριστη γαστρονομική εμπειρία. Παραδοσιακά φτιαγμένο με ρικότα  προσθέτουμε μια μικρή παραλλαγή σε αυτό το συστατικό (καθώς μπορεί να είναι δύσκολο να το βρείτε) αλλά χωρίς ν’ αφαιρούμε τίποτα από τη γεύση.

Για αυτήν τη συνταγή μπορείτε να επιλέξετε πένες που ενισχύουν το πιάτο με την υψηλή ποιότητά τους. Η υφή της πάστας συμπληρώνει τις γεύσεις του πιάτου, δημιουργώντας ένα εξαιρετικό σικελικό αριστούργημα.

Πώς να φτιάξετε την πάστα αλά Νόρμα όπως οι Ιταλοί

Χρησιμοποιήστε πένες υψηλής ποιότητας

Ο τύπος των ζυμαρικών που χρησιμοποιείτε έχει μεγάλη σημασία για το πιάτο σας και είναι η αρχή της επιτυχίας της συνταγής.

Χρησιμοποιήστε Αλμυρό Τυρί

Παραδοσιακά, η Σικελική Πάστα Αλα Νόρμα απαιτεί ρικότα. Ωστόσο, αν αυτό το τυρί δεν είναι διαθέσιμο, μπορείτε να το αντικαταστήσετε με Πεκορίνο Ρομάνο ή Παρμεζάνα.

Απλώς φροντίστε να είναι φρεσκοτριμμένο και παχύ – όχι ψιλό. Θέλετε να το γεύεστε πραγματικά ως μέρος του πιάτου, όχι απλώς να λιώνει στη σάλτσα.

Κόψτε την Μελιτζάνα σε Λωρίδες

Η συνταγή προέρχεται από την πόλη Κατάνια της Σικελίας, όπου κρατούν τις φέτες μελιτζάνας ολόκληρες. Ωστόσο, μπορείτε να τις κόψετε σε λωρίδες γιατί έτσι διευκολύνετε την κατανάλωσή τους μαζί με τις πένες.

Όταν παίρνετε τα ζυμαρικά με το πιρούνι, σημαίνει ότι μπορείτε να γευτείτε κάθε στοιχείο σε κάθε μπουκιά – και αυτό ακριβώς είναι που αξίζει.

Χρησιμοποιήστε Αλεύρι

Πριν τηγανίσετε τις λωρίδες μελιτζάνας για την Πάστα Αλα Νόρμα, είναι πάντα καλή ιδέα να τις περάσετε από λίγο απλό αλεύρι.

Αυτό θα βοηθήσει να γίνουν γευστικές και τραγανές – αν προτιμάτε μια πιο τραγανή υφή.

Συνθλίψτε το Σκόρδο

Ο καλύτερος τρόπος για να προσθέσετε σκόρδο σε οποιαδήποτε σάλτσα είναι να το συνθλίψετε.

Δεν είναι μόνο πιο γρήγορο και εύκολο από το να το ψιλοκόψετε, αλλά βοηθάει να απελευθερωθούν καλύτερα τα αρώματα και οι χυμοί του.

Ντομάτες

Καθώς μαγειρεύετε τη σάλτσα σας, μπορεί να δείτε ότι μερικές ντομάτες δεν έχουν συθλιφθεί.
Χρησιμοποιήστε την ξύλινη κουτάλα σας για να ασκήσετε πίεση και να τις σπάσετε για να απελευθερώσουν τους χυμούς τους και να μην γίνει νερουλή η σάλτσα.

Μην Ψιλοκόβετε τον Βασιλικό!

Σπάστε τα φύλλα βασιλικού από τα στελέχη με τα χέρια σας. Μην τα σχίσετε και μην τα ψιλοκόβετε στον πάγκο.
Όταν το κάνετε αυτό, τα αρώματα και η γεύση μένουν στον πάγκο και δεν περνούν στο πιάτο!

Πώς να Σερβίρετε τη Σικελική Πάστα Αλα Νόρμα

Για να σερβίρετε τη Σικελική Πάστα Αλα Νόρμα, απλά βάλτε τη σε ένα πιάτο και προσθέστε τις τραγανές λωρίδες μελιτζάνας, το τυρί της επιλογής σας και μερικά φρέσκα φύλλα βασιλικού.

Επιπλέον, προσθέστε μια γενναιόδωρη ποσότητα τυριού για να διατηρήσετε την τέλεια ισορροπία, δημιουργώντας ένα πιάτο γεμάτο γεύση.

Η Σικελική Πάστα Αλα Νόρμα αποκτά τη γεύση της από τα φρέσκα υλικά με διαφορετικούς τρόπους. Συνθλιμμένες ντομάτες για να απελευθερωθούν οι χυμοί τους, τηγανητή μελιτζάνα για να γίνει τραγανή, συνθλιμμένο σκόρδο για τα καλύτερα αρώματα — και πάντα, πάντα μαγειρεύουμε τα μακαρόνια al dente! Αυτό το πιάτο χωρίς κρέας είναι αρκετά πλούσιο και το προφίλ γεύσης του θα σας εκπλήξει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Υλικά

Οδηγίες

Για τη μελιτζάνα

Για τη σάλτσα

Για τις πένες

 

Συνδυάζοντας τα υλικά

Exit mobile version