Οι κουραμπιέδες είναι ένα από τα πιο αγαπημένα γλυκά των Χριστουγέννων. Η απαλή υφή τους, η βουτυρένια γεύση τους και το μοναδικό άρωμά τους ενθουσιάζουν μικρούς και μεγάλους. Ακολουθεί μια κλασική συνταγή για να φτιάξετε τους πιο νόστιμους και αφράτους κουραμπιέδες.
Υλικά
- 75 γρ. αμύγδαλα ή καρύδια
- 250 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου, κομμένο σε κύβους
- 125 γρ. ζάχαρη άχνη, συν 250 γρ. για πασπάλισμα
- 2 κουταλιές της σούπας κονιάκ
- 1 κρόκος αυγού
- 425 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- ½ κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 4 κουταλιές της σούπας ροδόνερο
- Αλάτι
Οδηγίες
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180C/160C στον αέρα. Στρώνουμε δύο ταψιά με αντικολλητικό χαρτί.
- Απλώνουμε τα αμύγδαλα ή τα καρύδια σ’ ένα από τα ταψιά και ψήνουμε στον φούρνο για 8-10 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.
- Τοποθετούμε το βούτυρο στο μπολ ενός μίξερ και χτυπήστε μέχρι να αφρατέψει και να ασπρίσει.
- Κοσκινίζουμε τα 125γρ. ζάχαρη άχνη, προσθέτουμε το κονιάκ και τον κρόκο αυγού και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να ενσωματωθούν.
- Ψιλοκόβοτμε τα ψημένα αμύγδαλα και τα προσθέτουμε στο μείγμα βουτύρου, μαζί με το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και μια πρέζα αλάτι.
- Χρησιμοποιήστε μια μεγάλη μεταλλική κουτάλα για να ανακατέψουμε το μείγμα μέχρι να ομογενοποιηθεί.
- Φτιάχνουμε με το μείγμα σε 24 μπάλες, μετά πλάθουμε κάθε μία σε παραδοσιακό σχήμα μισοφέγγαρου αν θέλουμε.
- Τοποθετούμε τα μπισκότα στο δεύτερο ταψί και ψήνουμε για 15-20 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.
- Προσθέτουμε μια γενναιόδωρη ποσότητα ζάχαρης άχνης, περίπου 250 γρ. σε ένα μικρό, βαθύ δίσκο.
- Αλείφουμε ελαφρά τα ζεστά μπισκότα με το ροδόνερο, μετά τα βάζουμε στο δίσκο με την ζάχαρη άχνη και ανακατεύουμε για να καλυφθούν καλά.
- Αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς στον δίσκο με την ζάχαρη άχνη.