Αυτοί οι κεφτέδες μελιτζάνας είναι μια υγιεινή και γευστική εναλλακτική λύση στους παραδοσιακούς κεφτέδες με κρέας. Είναι εύκολοι στην παρασκευή τους και ιδανικοί για ένα ελαφρύ γεύμα ή ένα νόστιμο συνοδευτικό.
Υλικά για τη συνταγή
- 2 μεγάλες μελιτζάνες
- 1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένο κρεμμύδι
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 1/4 φλιτζάνι ψιλοκομμένο μαϊντανό
- 1/4 φλιτζάνι ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό
- 1/4 φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα
- 1/2 φλιτζάνι φρυγανιά ψωμιού
- 2 αυγά
- 1/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- Αλάτι και πιπέρι κατά βούληση
Οδηγίες για τη συνταγή
- Κόψτε τις μελιτζάνες σε κύβους και βάλτε τις σε ένα σουρωτήρι. Ρίξτε αλάτι πάνω από τις μελιτζάνες και αφήστε τις να στραγγίξουν για 30 λεπτά.
- Ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρετε μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 5 λεπτά.
- Προσθέστε τις στραγγισμένες μελιτζάνες και σοτάρετε για 10-15 λεπτά, ή μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν.
- Αποσύρετε από τη φωτιά και αφήστε να κρυώσουν ελαφρώς.
- Σε ένα μεγάλο μπολ, βάλτε τις μελιτζάνες, το κρεμμύδι, το σκόρδο, τον μαϊντανό, τον βασιλικό, την παρμεζάνα, τη φρυγανιά ψωμιού και τα αυγά. Ανακατέψτε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Πλάστε το μείγμα σε κεφτέδες.
- Ζεστάνετε λάδι σε ένα τηγάνι σε μέτρια προς υψηλή φωτιά. Τηγανίστε τους κεφτέδες για 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά, ή μέχρι να ροδίσουν και να ψηθούν καλά.
- Σερβίρετε τους κεφτέδες ζεστούς με την αγαπημένη σας σάλτσα ή σως.
Συμβουλές:
- Μπορείτε να προσθέσετε άλλα λαχανικά στους κεφτέδες, όπως πιπεριές, καρότα ή κολοκυθάκια.
- Αντί για φρυγανιά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τριμμένη βρώμη ή τριμμένο ψωμί.
- Μπορείτε να ψήσετε τους κεφτέδες στους 180°C για 20-25 λεπτά, αντί να τους τηγανίσετε.
- Για μια πιο πικάντικη γεύση, προσθέστε λίγο τσίλι σε σκόνη στο μείγμα.