Με αυτή τη συνταγή μπορείτε να φτιάξετε ένα νηστίσιμο και αφράτο κέικ σοκολάτας με πλούσια γεύση, χωρίς αυγά και γαλακτοκομικά. Η σωστή μέτρηση των υλικών, ειδικά των διογκωτικών (σόδα, μπέικιν πάουντερ, ξίδι), είναι κρίσιμη για την υφή του κέικ. Είναι σημαντικό να ελέγξετε το κέικ με μια οδοντογλυφίδα, για να βεβαιωθείτε ότι έχει ψηθεί σωστά και δεν είναι υγρό στο κέντρο.
Υλικά
- 250 ml ζεστό νερό ή καφέ
- 50 γρ. κακάο
- 200 γρ. ζάχαρη
- 120 ml σπορέλαιο
- 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κουταλάκι του γλυκού σόδα μαγειρική
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1 κουταλιά της σούπας ξίδι (λευκό ή μηλόξυδο)
Για το γλάσο σοκολάτας (προαιρετικά, νηστίσιμο):
- 100 γρ. κουβερτούρα μαύρης σοκολάτας (νηστίσιμη)
- 50 ml φυτική κρέμα γάλακτος ή νερό
- 1 κουταλιά της σούπας σπορέλαιο
Οδηγίες
- Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180°C. Λαδώστε και αλευρώστε μια στρογγυλή φόρμα για κέικ διαμέτρου περίπου 20-22 εκ. ή ένα μακρόστενο ταψί.
- Σε ένα μπολ, ανακατέψτε το ζεστό νερό ή καφέ με το κακάο μέχρι να γίνει μια λεία πάστα. Προσθέστε τη ζάχαρη και ανακατέψτε μέχρι να διαλυθεί.
- Προσθέστε στο σοκολατένιο μείγμα το σπορέλαιο και το εκχύλισμα βανίλιας. Ανακατέψτε καλά.
- Σε ένα άλλο μπολ, ανακατέψτε το αλεύρι, τη σόδα, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
- Προσθέστε σταδιακά τα ξηρά υλικά στα υγρά, ανακατεύοντας με ένα σύρμα ή σπάτουλα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Μην ανακατέψετε υπερβολικά.
- Σε ένα μικρό μπολ, ανακατέψτε το ξίδι με 1 κουταλιά της σούπας νερό (αν χρησιμοποιείτε νερό αντί για καφέ στην αρχή). Ρίξτε το μείγμα ξιδιού στο κουρκούτι του κέικ και ανακατέψτε απαλά. Αυτό θα βοηθήσει το κέικ να γίνει πιο αφράτο.
- Ρίξτε το κουρκούτι στην προετοιμασμένη φόρμα και ψήστε για 30-40 λεπτά, ή μέχρι μια οδοντογλυφίδα που θα εισάγετε στο κέντρο να βγει καθαρή.
- Αφήστε το κέικ να κρυώσει στη φόρμα για περίπου 10 λεπτά και στη συνέχεια αναποδογυρίστε το σε μια σχάρα για να κρυώσει εντελώς.
- Ετοιμάστε το γλάσο (προαιρετικά): Σε ένα μικρό κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά ή σε μπεν μαρί, λιώστε την κουβερτούρα μαζί με τη φυτική κρέμα γάλακτος ή το νερό και το σπορέλαιο, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να έχετε ένα λείο γλάσο.
- Όταν το κέικ κρυώσει εντελώς, περιχύστε το με το γλάσο σοκολάτας. Μπορείτε να γαρνίρετε με φρούτα, ξηρούς καρπούς ή τριμμένη σοκολάτα.