Συνταγή για μουσακά με μελιτζάνες και μανιτάρια: Μια χορτοφαγική παραλλαγή του κλασικού φαγητού

Πηγή φωτογραφίας: freepik

Ο μουσακάς με μελιτζάνες και μανιτάρια αποτελεί μια εναλλακτική και γευστική εκδοχή του κλασικού ελληνικού πιάτου. Η προσθήκη μανιταριών δίνει μια πιο πλούσια γεύση και υφή στο φαγητό, ενώ οι μελιτζάνες προσφέρουν μια υγιεινή και χορταστική επιλογή.

Υλικά για τη συνταγή 

Για τις μελιτζάνες:

Για τη σάλτσα μανιταριών:

Για τη μπεσαμέλ:

Για το γαρνίρισμα:

Οδηγίες

Προετοιμασία για τις μελιτζάνες:

  1. Κόψτε τις μελιτζάνες σε φέτες πάχους 1 εκ.
  2. Ρίξτε αλάτι σε ένα μπολ και βάλτε τις φέτες μελιτζάνας να στραγγίξουν για 30 λεπτά.
  3. Ξεπλύνετε τις μελιτζάνες και σκουπίστε τις με χαρτί κουζίνας.
  4. Ζεστάνετε ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και σοτάρετε τις μελιτζάνες μέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές.
  5. Στραγγίξτε τις μελιτζάνες σε απορροφητικό χαρτί.

Σάλτσα μανιταριών:

  1. Ζεστάνετε ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και σοτάρετε τα κρεμμύδια και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν.
  2. Προσθέστε τα μανιτάρια και σοτάρετε μέχρι να βγάλουν τα υγρά τους.
  3. Ρίξτε την τριμμένη ντομάτα, το κρασί, τη ρίγανη, αλάτι και πιπέρι.
  4. Σιγοβράστε τη σάλτσα για 15-20 λεπτά, μέχρι να δέσει.

Μπεσαμέλ:

  1. Σε μια κατσαρόλα, λιώστε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά.
  2. Προσθέστε το αλεύρι και ανακατέψτε καλά μέχρι να σχηματιστεί ένα ομοιογενές μείγμα.
  3. Ρίξτε σταδιακά το κρύο γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς με ένα σύρμα για να αποφύγετε τους σβόλους.
  4. Αλατοπιπερώστε και προσθέστε μοσχοκάρυδο.
  5. Σιγοβράστε την μπεσαμέλ για 10-15 λεπτά, μέχρι να πήξει.

Συναρμολόγηση μουσακά:

  1. Σε ένα ταψί, απλώστε μια στρώση μελιτζάνες.
  2. Καλύψτε με τη σάλτσα μανιταριών.
  3. Επαναλάβετε τις στρώσεις μελιτζάνας και σάλτσας, τελειώνοντας με σάλτσα.
  4. Απλώστε την μπεσαμέλ ομοιόμορφα πάνω από το μουσακά.
  5. Πασπαλίστε με τριμμένη φρυγανιά.
Exit mobile version