Συνταγή για κέικ με λεμόνι και ελαιόλαδο

Αυτό το κέικ λεμονιού με ελαιόλαδο είναι μια υπέροχη και υγιεινή επιλογή για ένα σπιτικό επιδόρπιο. Το ελαιόλαδο προσδίδει μια υπέροχη και πλούσια γεύση, ενώ το λεμόνι προσφέρει μια δροσερή νότα. Είναι ιδανικό για κάθε περίσταση, από καθημερινό σνακ έως ένα απολαυστικό επιδόρπιο σε ένα τραπέζι με φίλους.

Υλικά για τη συνταγή του κέικ

  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 3 μεγάλα αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 ⅓ + ¼ φλιτζάνια ζάχαρη κρυσταλλική, χωρισμένη
  • ½ κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα λεμονιού
  • 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα αμυγδάλου
  • 2 λεμόνια, ξύσμα
  • ½ φλιτζάνι φρέσκος χυμός λεμονιού
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • ½ κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • ½ κουταλάκι του γλυκού σόδα μαγειρικής
  • 2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ½ + ½ φλιτζάνια γάλα, χωρισμένο

Οδηγίες για τη συνταγή

  1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 175°C.
  2. Προετοιμάστε ένα ταψί λαδώνοντας καλά τον πάτο και τα πλαϊνά και στρώνοντας τον πάτο με λαδόκολλα.
  3. Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε με ένα σύρμα το ελαιόλαδο, τα αυγά, τα 1 ⅓ φλιτζάνια ζάχαρη, το εκχύλισμα λεμονιού, το εκχύλισμα αμυγδάλου, το ξύσμα λεμονιού και το χυμό λεμονιού, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  4. Σε ένα μεσαίο μπολ, κοσκινίστε μαζί το αλάτι, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα μαγειρικής και το αλεύρι.
  5. Προσθέστε το μισό γάλα στα υγρά υλικά και ανακατέψτε καλά.
  6. Στη συνέχεια, προσθέστε το μισή ποσότητα από τα ξηρά υλικά στα υγρά υλικά.
  7. Επαναλάβετε τη διαδικασία για να προσθέσετε το υπόλοιπο γάλα και τα ξηρά υλικά, φροντίζοντας να μην ανακατεύετε υπερβολικά.
  8. Ρίξτε το μείγμα στο προετοιμασμένο ταψί.
  9. Ρίξτε ομοιόμορφα ¼ φλιτζάνι κρυσταλλική ζάχαρη στην κορυφή.
  10. Ψήστε για 50-55 λεπτά, μέχρι το κέικ να φουσκώσει και να αρχίσει να ροδίζει ελαφρώς στην κορυφή.
  11. Βγάλτε από το φούρνο και αφήστε το να κρυώσει, για περίπου 10 λεπτά στο ταψί.
  12. Αναποδογυρίστε απαλά το κέικ σε ένα πιάτο ή σανίδα κοπής, αφαιρέστε το λαδόκολλα και αναποδογυρίστε ξανά ώστε η τραγανή ζάχαρη να βρίσκεται στην κορυφή.
  13. Αφήστε το κέικ να κρυώσει εντελώς πριν το κόψετε.

Δείτε το βίντεο με την εκτέλεση της συνταγής

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ

ENIKOS NETWORK