Συνταγή για εύκολη και νόστιμη κοτόπιτα

Η εύκολη συνταγή για κοτόπιτα του James Martin θα γίνει η αγαπημένη μικρών και μεγάλων. Ο διάσημος σεφ εξηγεί τα βήματα για να φτιάξετε μια κλασική εκδοχή της κοτόπιτας, αλλά με πιο εύκολο τρόπο.

Υλικά

Για τη γέμιση της κοτόπιτας:

  • 50ml ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ή 3-4 κρεμμύδια φινόκιο, ψιλοκομμένα
  • 650 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
  • 2 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας
  • 1 κουταλιά της σούπας αλεύρι
  • 150ml κόκκινο κρασί
  • 4 κλωναράκια φρέσκο ​​θυμάρι, μόνο τα φύλλα
  • 400ml ζωμός βοδινού
  • Σάλτσα Worcestershire, για γεύση
  • αλάτι και φρεσκοαλεσμένο μαύρο πιπέρι

Για τον πουρέ:

  • 900 γρ. πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες
  • 115 γρ. βούτυρο
  • 125ml γάλα

Για το σερβίρισμα:

  • 150 γρ. κατεψυγμένος αρακάς
  • 50 γρ. βούτυρο

Οδηγίες

  1. Ζεσταίνουμε το μισό λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι με βαθύ πάτο. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσει. Το μεταφέρουμε σε ένα πιάτο.
  2. Επαναφέρουμε το τηγάνι στη φωτιά και προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι. Όταν ζεσταθεί, σοτάρουμε τον κιμά, σε δόσεις αν χρειαστεί, για 4-5 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές.
  3. Προσθέτουμε το σοταρισμένο κρεμμύδι και τον πελτέ ντομάτας και μαγειρεύουμε για 1 λεπτό. Προσθέτουμε το αλεύρι και μαγειρεύουμε για άλλο ένα λεπτό. Ρίχνουμε το κόκκινο κρασί, ξύνοντας τυχόν καραμελωμένα κομμάτια με μια ξύλινη κουτάλα και προσθέτουμε το θυμάρι.
  4. Προσθέτουμε το ζωμό και σιγοβράζουμε για 45 λεπτά, ή μέχρι ο κιμάς να μαλακώσει και το μείγμα να πήξει. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε μερικές σταγόνες σάλτσα Worcestershire. Κρατάμε ζεστό σε πολύ χαμηλή φωτιά.
  5. Εν τω μεταξύ, για τον πουρέ, βάζουμε τις πατάτες σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό και τις βράζουμε. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 12-15 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν.
  6. Σουρώνουμε και επιστρέφουμε τις πατάτες στην κατσαρόλα, μετά τις τοποθετούμε πάνω στη φωτιά για περίπου 1 λεπτό για να φύγει η περίσσεια υγρασία. Τις πολτοποιούμε καλά, μετά προσθέτουμε το βούτυρο και το γάλα, χτυπάμε μέχρι να γίνει ένας λείος πουρές. Αλατοπιπερώνουμε.
  7. Προθερμαίνουμε το γκριλ σε δυνατή φωτιά. Βάζουμε τη γέμιση της κοτόπιτας σε ένα ταψί και απλώνουμε τον πουρέ από πάνω. Ψήνουμε στο γκριλ για 8-10 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσει.
  8. Εν τω μεταξύ, βράζουμε τον αρακά σε βραστό νερό σε μια μικρή κατσαρόλα για 3-4 λεπτά, μετά τα σουρώνουμε και προσθέτουμε το βούτυρο. Σερβίρουμε την κοτόπιτα με αρακά.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ