Αυτή η κλασική συνταγή για μπριάμ αναδεικνύει την απλότητα και τη νοστιμιά της μεσογειακής κουζίνας. Με λίγα, φρέσκα υλικά, όπως πατάτες, κολοκυθάκια, ντομάτες και κόκκινα κρεμμύδια, αυτό το παραδοσιακό πιάτο γίνεται ένα γευστικό αριστούργημα, ιδανικό για κυρίως γεύμα ή συνοδευτικό.
Υλικά για τη συνταγή
- 1 κιλό πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε λεπτές φέτες
- 4 μέτρια κολοκυθάκια, κομμένα σε λεπτές φέτες
- 4 μικρά κόκκινα κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές φέτες
- 6 ώριμες ντομάτες, περασμένες στον τρίφτη (ή πολτοποιημένες)
- ½ φλιτζάνι εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- 2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό (Προαιρετικό)
- Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι για γεύση
Οδηγίες
- Συγκεντρώστε όλα τα υλικά. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου.
- Στρώστε τις πατάτες, τα κολοκυθάκια και τα κόκκινα κρεμμύδια σε ένα πολύ μεγάλο ταψί (23×33 εκ. ή μεγαλύτερο, ή σε 2 ταψιά).
- Καλύψτε με τις πολτοποιημένες ντομάτες, το ελαινολαδο και τον μαϊντανό. Αλατοπιπερώστε γενναιόδωρα με αλάτι και πιπέρι. Ανακατέψτε μέχρι να καλυφθούν ομοιόμορφα τα λαχανικά.
- Ψήστε στον προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα. Ανακατέψτε απαλά και συνεχίστε το ψήσιμο μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά και να εξατμιστεί η υγρασία, για περίπου 30 λεπτά ακόμα.
- Αφήστε το μπριάμ να κρυώσει ελαφρώς πριν το σερβίρετε ή σερβίρετε σε θερμοκρασία δωματίου.