Στην υγειά μας: Συνθετικό αλκοόλ προσφέρει χαλάρωση χωρίς hangover

Εταιρεία με έδρα το Λονδίνο εργάζεται πάνω σε έναν τύπο συνθετικού αλκοόλ που ονομάζεται “Alcarelle”, το οποίο φέρεται να προσφέρει τις χαλαρωτικές επιδράσεις του αλκοόλ χωρίς πονοκέφαλο, έλλειψη ισορροπίας ή άλλες αρνητικές παρενέργειές του.

Το γ-αμινοβουτυρικό οξύ, γνωστό και ως GABA, είναι ένας νευροδιαβιβαστής που μπλοκάρει ορισμένα σήματα στον εγκέφαλο, παράγοντας έτσι ένα ηρεμιστικό αποτέλεσμα. Όταν το αλκοόλ φτάνει στον εγκέφαλο, συνδέεται με τους υποδοχείς του GABA και παράγει τα ίδια αποτελέσματα, χαλαρώνοντας και ηρεμώντας τους ανθρώπους. Το πρόβλημα με το αλκοόλ είναι ότι έχει και άλλες αρνητικές παρενέργειες, όπως hangover, δυσκολίες στην κίνηση, προβλήματα ομιλίας και σκέψης κ.λπ. Η GABA Labs εργάζεται επί του παρόντος πάνω σε έναν τύπο συνθετικού αλκοόλ που ονομάζεται Alcarelle και υποτίθεται ότι παρέχει όλες τις θετικές επιδράσεις της κατανάλωσης αλκοόλ, αλλά καμία από τις κακές.

Προφανώς, η Alcarelle είναι μια άγευστη ουσία που μπορεί να προστεθεί σε άλλα ποτά – αλκοολούχα ή μη – για να τα ενισχύσει χωρίς τις αρνητικές παρενέργειες. Αυτή είναι από μόνη της μια πρωτοποριακή προοπτική, αν αναλογιστεί κανείς τα σοβαρά προβλήματα υγείας που συνδέονται με την κατανάλωση αλκοόλ. Αν οι άνθρωποι μπορούσαν να παίρνουν τη “δόση” τους από συνθετικό αλκοόλ χωρίς να υφίστανται βλάβες στο συκώτι, την καρδιά, τον εγκέφαλο κ.λπ., αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να σώσει εκατομμύρια ζωές.

“Σας κάνει λίγο χαλαρούς γύρω από το σαγόνι, λίγο φλύαρους, ήπιους, οπότε είμαι αρκετά σίγουρος ότι οι άνθρωποι θα διαπιστώσουν ότι κάνει αυτό που θέλουν να κάνει”, δήλωσε ο Dr. David Nutt στο Inside Hook, προσθέτοντας ότι ο ίδιος και οι συνεργάτες του στην GABA Labs ελπίζουν να κυκλοφορήσουν το Alcarelle μέχρι το 2026. Το προϊόν αναπτύσσεται εδώ και αρκετό καιρό, αλλά η διαδικασία έγκρισης από τις ρυθμιστικές αρχές καθυστέρησε.

Ένα πιθανό εμπόδιο για το Alcarelle είναι το γεγονός ότι δεν πρόκειται για φυσικό προϊόν, σε αντίθεση με το αλκοόλ, το οποίο παράγεται και καταναλώνεται εδώ και χιλιετίες. Ωστόσο, οι ιδρυτές της GAB Labs υποστηρίζουν ότι επειδή κάτι είναι φυσικό, δεν σημαίνει αυτόματα ότι είναι καλό. Επιπλέον, στοιχηματίζουν ότι, για πολλούς, το να απολαμβάνουν τις θετικές επιδράσεις του αλκοόλ χωρίς το hangover θα είναι “ένας αρκετά ισχυρός λόγος για να το καταναλώνουν ακόμα και αν δεν είναι φυσικό”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ