Σφυρίχτρα του Θανάτου των Αζτέκων: Οι επιστήμονες αναπαράγουν τον «πιο τρομακτικό ήχο στον κόσμο» – Ακούστε το ηχητικό

Επιστήμονες αναδημιούργησαν τον τρομακτικό ήχο μιας “σφυρίχτρας θανάτου” των Αζτέκων. Η σφυρίχτρα, που χρησιμοποιούσαν οι Αζτέκοι κατά τη διάρκεια τελετουργικών ανθρωποθυσιών, αναδημιουργήθηκε χρησιμοποιώντας τεχνολογία τρισδιάστατης εκτύπωσης.

Οι ερευνητές στήριξαν το αντίγραφο σε ένα καλοδιατηρημένο μοντέλο που βρέθηκε στο Μεξικό τη δεκαετία του 1990. Η σφυρίχτρα διαθέτει ένα σώμα σε σχήμα κρανίου που παράγει έναν τρομακτικό ήχο όταν κάποιος φυσήξει μέσα.

Οι επιστήμονες έπαιξαν το τρισδιάστατο εκτυπωμένο όργανο και κατέγραψαν τον ήχο, ο οποίος μοιάζει με μια κραυγή υψηλού τόνου. Πιστεύεται ότι οι Αζτέκοι σφύριζαν πριν κάνουν μια θυσία για να τιμήσουν τον Θεό του ανέμου, Ehecatl.

Ωστόσο, άλλες θεωρίες αναφέρουν ότι η σφυρίχτρα θανάτου χρησιμοποιήθηκε για να “πνίξει” τις κραυγές των θυμάτων, ώστε να μην ακούγονται.

Μερικοί ειδικοί θεωρούν ότι θα μπορούσε επίσης να είχε χρησιμοποιηθεί για να εκφοβίσει τα κακά πνεύματα. Ο ήχος που παράγεται από το τρισδιάστατο εκτυπωμένο σφύριγμα ακούγεται σε βίντεο που δημοσίευσε το εκπαιδευτικό κανάλι Action Lab.

«Αυτός θεωρείται ο πιο τρομακτικός ήχος στον κόσμο», είπε ο παρουσιαστής James J. Orgill.

«Είτε το πιστεύετε είτε όχι, αυτό δεν είναι ανθρώπινη κραυγή. Ο ήχος που κάνει η σφυρίχτρα του θανάτου προκαλεί έμφυτο φόβο στην καρδιά σας» σημειώνει χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον Orgill, το σχήμα της σφυρίχτρας έχει σκοπό να μιμείται το σχήμα ενός ανθρώπινου λάρυγγα.

Μόλις ο χρήστης φυσήξει σε αυτό, ο αέρας χωρίζεται στα δύο για να δημιουργήσει ηχητικά κύματα που διαφεύγουν από μια δεύτερη τρύπα.

Διαφορετικά σφυρίγματα παράγουν ελαφρώς διαφορετικούς ήχους ανάλογα με διάφορους παράγοντες, όπως το μέγεθος και την τοποθέτηση του στόματος. Όσο πιο μεγάλο το αντίγραφο τόσο πιο επιβλητικός ο θόρυβος, όπως αυτός που παράγεται από το συγκεκριμένο αντίγραφο.

«Για κάποιο λόγο, το αποτέλεσμα του να ακούγεται σαν κραυγή είναι πιο ισχυρό όταν δεν παρακολουθείς πραγματικά το άτομο να φυσάει στη σφυρίχτρα» περιέγραψε ο Orgill.

«[Αυτό είναι] πιθανώς επειδή ο εγκέφαλός σας ξέρει ότι είναι σφύριγμα», πρόσθεσε.

Ο μουσικός αρχαιολόγος Arnd Adje είχε την ευκαιρία να δοκιμάσει τις αρχικές ανασκαμμένες σφυρίχτρες και ο πραγματικός ήχος που παράγεται είναι πολύ πιο απαλός. Περιγράφει τον ήχο ως παρόμοιο με τον «ατμοσφαιρικό θόρυβο που δημιουργείται από τον άνεμο» και ίσως την χρησιμοποιούσαν σε απλές τελετές.

Πώς χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Αζτέκοι τη στοιχειωμένη σφυρίχτρα θανάτου;

Θαμμένα κάτω από τους δρόμους και τις πλατείες της σύγχρονης Πόλης του Μεξικού είναι τα ερείπια των αρχαίων ναών των Αζτέκων όπου γίνονταν ανθρωποθυσίες συνήθως για να κατευνάσουν τους θεούς. Στα τέλη της δεκαετίας του 1990, ενώ γινόταν ανασκαφή σε έναν κυκλικό ναό αφιερωμένο στον Ehecatl, τον θεό του ανέμου των Αζτέκων, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τα λείψανα ενός 20χρονου αγοριού , αποκεφαλισμένου και οκλαδόν στη βάση της κύριας σκάλας του ναού.

Αυτό που έκανε την ανακάλυψη της Πόλης του Μεξικού τόσο αξιοσημείωτη ήταν ότι ο σκελετός της ανθρωποθυσίας βρέθηκε κρατώντας ένα ζευγάρι μουσικά όργανα σε κάθε χέρι. Ήταν μικρές, κεραμικές σφυρίχτρες διακοσμημένες με ένα απειλητικό πρόσωπο κρανίου. Όπως αντιλήφθηκαν γρήγορα οι αρχαιολόγοι, η εικόνα του κρανίου αντιπροσώπευε τον Mictlantecuhtli, τον θεό των Αζτέκων του κάτω κόσμου και του ίδιου του θανάτου.

Και με αυτό, ο κόσμος γοητεύτηκε με ένα μυστηριώδες νέο όργανο γνωστό ως «Σφυρίχτρα θανάτου των Αζτέκων».

Σήμερα, αν κάνετε Google “Σφυρίχτρα θανάτου των Αζτέκων”, θα βρείτε άρθρα που υποστηρίζουν ότι οι “κραυγές που στοιχειώνουν” από τη σφυρίχτρα θανάτου χρησιμοποιήθηκαν για να “τρομοκρατήσουν” τους εχθρούς των Αζτέκων στη μάχη ή για να μιμηθούν τις οδυνηρές κραυγές των θυμάτων, όταν ενώ ήταν ζωντανοί τους ξερίζωναν την καρδιά από το στήθος τους. Μπορείτε επίσης να παρακολουθήσετε αυτό το δημοφιλές βίντεο  του αείμνηστου μουσικού Xavier Yxayotl να παράγει ανατριχιαστικούς ήχους από μια υπερμεγέθη σφυρίχτρα θανάτου.

Αλλά η αλήθεια, λένε οι ειδικοί, είναι ότι γνωρίζουμε πολύ λίγα για το πώς οι Αζτέκοι χρησιμοποιούσαν πραγματικά αυτά τα ενδιαφέροντα όργανα ή ακόμα και πώς ακούγονταν πραγματικά τα όργανα όταν έπαιζε ένας αρχαίος Αζτέκος ιερέας ή μουσικός. Αυτό που μπορούμε να συμπεράνουμε με ασφάλεια από το εύρημα στην Πόλη του Μεξικού, είναι ότι οι σφυρίχτρες θανάτου είχαν αναμφίβολα τελετουργική σημασία και ότι μπορεί να είχαν χρησιμοποιηθεί για να καθοδηγήσουν τα πνεύματα των νεκρών στη μετά θάνατον ζωή.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ