Πόσο συχνά πρέπει να πλένετε τα τζιν – Τι προτείνει το αφεντικό της Levi’s

Τα τζιν είναι ένα από τα πιο δημοφιλή είδη ένδυσης στον κόσμο. Είναι άνετα, στυλάτα και ανθεκτικά. Ωστόσο, το πόσο συχνά πρέπει να πλένονται τα τζιν είναι ένα θέμα που απασχολεί πολλούς ανθρώπους.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Levi’s, Charles Bergh πιστεύει ότι οι καταναλωτές θα πρέπει να πλένουν τα τζιν τους μόνο όταν είναι πραγματικά βρώμικα. Αυτό θα βοηθήσει να διατηρηθούν τα τζιν σε καλή κατάσταση για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Το 2014, κυκλοφόρησε η πληροφορία ότι ο Charles Bergh είπε στους λάτρεις των τζιν ότι δεν πρέπει να πλένουν συχνά τα τζιν τους. Σε μια νέα συνέντευξή του, διευκρίνισε τι εννοούσε με τις δηλώσεις του, ενώ παράλληλα έδωσε μερικές παράξενες συμβουλές σχετικά με το πλύσιμο των τζιν.

«Ποτέ δεν είπα να μην πλένετε τα τζιν σας», είπε ο Bergh στο CNBC.

«Οι λάτρεις των τζιν ρούχων θα σας συμβουλεύσουν να μην τα πλένετε στο πλυντήριο, αυτό θα σας πω και εγώ», ξεκαθάρισε ο διευθύνοντας σύμβουλός της διάσημης εταιρείας Levi’s.

Ο Bergh υποστηρίζει ότι το πλύσιμο των τζιν αποτελεί σημαντικό μέρος του αποτυπώματος άνθρακα που αφήνουν τα ρούχα στο περιβάλλον. Σύμφωνα με την Oxfam, κάθε τζιν δημιουργεί περίπου 33,4 κιλά διοξειδίου του άνθρακα – συγκρίσιμο με το να πετάς ένα αεροπλάνο σε όλο τον κόσμο 2.372 φορές. Χρειάζονται επίσης περίπου 1.800 γαλόνια νερού για να παραχθεί το βαμβάκι σε ένα τζιν.

Για να μειώσει τον αντίκτυπο του τζιν στον πλανήτη, ο διευθύνων σύμβουλος της Levi’s πιστεύει ότι οι καταναλωτές πρέπει να αποφεύγουν να βάζουν τα τζιν τους στο πλυντήριο. Η θέρμανση του νερού και η τροφοδοσία των μηχανών απαιτεί τεράστια ποσά ενέργειας, με το μέσο φορτίο των ρούχων να απελευθερώνει 3,3 κιλά διοξείδιο του άνθρακα.

Αυτό μπορεί να ακούγεται παράξενο, αλλά υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι τα τζιν παραμένουν καθαρά χωρίς πλύσιμο.

Το 2011, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα πραγματοποίησαν ένα πείραμα χρησιμοποιώντας το βρώμικο τζιν ενός μαθητή τους. Ο Josh Le δεν έπλυνε το τζιν του για 15 μήνες και μέτρησε τα επίπεδα των βακτηρίων. Έπειτα το έπλυνε στο πλυντήριο και το φόρεσε για άλλες δύο εβδομάδες. Είναι αξιοσημείωτο ότι τα επίπεδα των βακτηρίων δεν παρουσίασαν σημαντική διαφορά.

«Περίμενα να βρω κάποια βακτήρια που σχετίζονται με το κατώτερο έντερο, όπως το E. coli, αλλά με έκπληξη ανακάλυψα ότι δεν υπήρχαν, παρά μόνο φυσιολογικά βακτήρια του δέρματος», δήλωσε η Rachael McQueen, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα, σχετικά με τα αποτελέσματα της έρευνας.

«Αυτό δείχνει ότι, τουλάχιστον σε αυτή την περίπτωση, η ανάπτυξη των βακτηρίων δεν μεγάλη εάν τα τζιν δεν πλένονται τακτικά», πρόσθεσε η ειδικός.

Συμπέρασμα

Τα σχόλια του Bergh προκαλούν σκέψεις για το πόσο συχνά πρέπει να πλένουμε τα τζιν μας. Η έρευνά δείχνει ότι μπορεί να είναι δυνατό να διατηρούμε τα τζιν μας καθαρά χωρίς να τα πλένουμε τακτικά. Ωστόσο, είναι σημαντικό να προσέχετε για τυχόν λεκέδες και να τα καθαρίζετε όταν είναι απαραίτητο.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ