Πώς να επιβιώσετε από μια πυρηνική βόμβα: Οι 3 συνθήκες που μπορεί να αυξήσουν τις πιθανότητές σας, σύμφωνα με γιατρό

Καθώς η ανθρωπότητα βρίσκεται στα πρόθυρα του Γ’ Παγκόσμιου Πολέμου, ένας γιατρός μοιράστηκε έναν νοσηρό οδηγό για την επιβίωση από μία ενδεχόμενη πυρηνική έκρηξη.

Ο ειδικευόμενος γιατρός στην Καλιφόρνια, Abud Bakri, διάβασε εκατομμύρια σελίδες ερευνητικών εγγράφων τα οποία έγραφαν πώς οι ΗΠΑ χειρίστηκαν προηγούμενες πυρηνικές απειλές, και δημιούργησε τον απόλυτο οδηγό επιβίωσης για μια επικείμενη πυρηνική έκρηξη.

Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν τρεις συνθήκες για την επιβίωση: η απόσταση από την πυρηνική έκρηξη, ο χρόνος έκθεσης στην ακτινοβολία και η κατάλληλη θωράκιση. Ο Bakri προειδοποίησε επίσης ότι οι άνθρωποι με αδύνατο σώμα, ίσως θα πρέπει να αυξήσουν το σωματικό τους λίπος, καθώς έπειτα από μία πυρηνική έκρηξη τα τρόφιμα αναμένεται να είναι ελάχιστα.

Αυτήν την στιγμή υπάρχουν τουλάχιστον 12.500 πυρηνικές κεφαλές παγκοσμίως.

Ο συνιδρυτής της MBMG Group, Paul Gambles, δήλωσε στο Bloomberg ότι σήμερα βρισκόμαστε πιο κοντά από ποτέ στον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία το 2022, γεγονός που είδε τις ΗΠΑ να ανταποκρίνονται γρήγορα σε βοήθεια της Ουκρανίας. Τα δύο έθνη βρίσκονται σε πόλεμο από το 2014, αλλά η πρόσφατη εισβολή ήταν η πιο σημαντική επίθεση σε ευρωπαϊκή χώρα από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Επιπλέον, οι μάχες στη Μέση Ανατολή έχουν επίσης αναζωπυρωθεί μετά τη θανατηφόρα τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ.

Ο Bakri μοιράστηκε τον οδηγό του στο twitter, εξηγώντας ότι ανέλυσε στοιχεία από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης των ΗΠΑ (FEMA), τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και την ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ. «Αυτό θα κάνω για να προσπαθήσω να σώσω την οικογένειά μου. Πρόκειται για γενικές πληροφορίες και όχι για ιατρικές συμβουλές» έγραψε στην ανάρτησή του.

Η κατανάλωση περισσότερων θερμίδων είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση

Ενώ οι περισσότεροι επαγγελματίες υγείας λένε στους ανθρώπους να αποφεύγουν τα επεξεργασμένα τρόφιμα, ο Bakri δήλωσε ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να εφοδιαστούν με τρόφιμα σε περίπτωση πυρηνικής έκρηξης. Αυτό συμβαίνει επειδή τα τρόφιμα μπορεί να είναι σπάνια και οι άνθρωποι θα πρέπει να καταναλώνουν όσο το δυνατόν περισσότερες θερμίδες για να επιβιώσουν.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο Ready της κυβέρνησης των ΗΠΑ, οι κονσέρβες, τα ξηρά μείγματα και άλλα είδη που δεν χρειάζονται ψύξη, μαγείρεμα ή νερό είναι ιδανικά για καταστροφές.

Ο ιστότοπος μοιράστηκε διάφορα τρόφιμα που πρέπει να έχετε πρόχειρα, όπως:

  • κονσερβοποιημένα κρέατα,
  • φρούτα
  • λαχανικά
  • μπάρες πρωτεϊνών ή φρούτων
  • ξηρά δημητριακά ή δημητριακά
  • φυστικοβούτυρο
  • αποξηραμένα φρούτα
  • κονσερβοποιημένους χυμούς
  • παστεριωμένο γάλα που δεν αλλοιώνεται.

Η Bakri σημείωσε ότι μπορεί να υπάρξει περίοδος πείνας ή νηστείας. Επίσης ανέφερε ότι κάθε κιλό λίπους που έχετε στο σώμα σας ισοδυναμεί με 1,5 ημέρα ενέργειας.

«Ίσως είναι σοφό να προσαρμοστείτε από τώρα, καθώς οι πρώτες ημέρες θα είναι ΣΚΛΗΡΕΣ. Ίσως είναι σοφό να μην είστε ΠΟΛΥ ΑΔΥΝΑΤΟΙ ή ΛΙΓΝΟΙ. Οι influencers γυμναστικής με 5% σωματικό λίπος δεν θα έχουν αρκετές θερμίδες για να επιβιώσουν», έγραψε ακόμη ο Bakri.

Πρότεινε επίσης ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να έχουν ραδιόφωνα με μπαταρίες ή ραδιόφωνα με χειροκίνητο μηχανισμό λόγω των ηλεκτρομαγνητικών παλμών από την έκρηξη που θα θέσουν εκτός λειτουργίας όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές.

Η απόστασή σας από τη ζώνη έκρηξης μπορεί να σημαίνει ζωή ή θάνατο

«Ακριβώς όπως και στα ακίνητα, το κλειδί για την επιβίωση είναι η τοποθεσία» τόνισε ο Bakri. Όταν μια πυρηνική βόμβα εκρήγνυται, στέλνει ένα ωστικό κύμα που μπορεί να εκτείνεται σε απόσταση έως και ένα μίλι από το σημείο της έκρηξης.

Ζημιές από το θερμικό φορτίο μπορούν να υπάρξουν ακόμη και σε απόσταση περίπου ενός μιλίου. Τα συντρίμμια από την έκρηξη μπορούν να ταξιδέψουν έως και μερικά μίλια, ενώ η ακτινοβολία μπορεί να φτάσει σε ανθρώπους σε απόσταση 3/4 του μιλίου από το σημείο της έκρηξης.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ, το ραδιενεργό νέφος εμφανίζεται σε ένα ακανόνιστο ελλειπτικό μοτίβο στην κατεύθυνση που φυσάει ο άνεμος και η θανατηφόρα ακτινοβολία θα μπορούσε να εκτείνεται έως και έξι μίλια.

Ο Bakri υπογράμμισε επίσης το γεγονός ότι υπάρχουν ορισμένα hotspots, τα οποία οι εχθροί πιθανότατα θα επιτεθούν πρώτα. Τα hotspots στις ΗΠΑ φιλοξενούν σιλό διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων, τα οποία βρίσκονται σε πέντε πολιτείες: Κολοράντο, Γουαϊόμινγκ, Νεμπράσκα, Μοντάνα και Βόρεια Ντακότα.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ εγκατέστησε σκόπιμα αυτές τις τοποθεσίες κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου με την πρώην Σοβιετική Ένωση – σε περίπτωση επίθεσης, οι βόμβες θα έπεφταν σε αραιοκατοικημένες περιοχές. Οι περιοχές αυτές ήταν γνωστές ως «πυρηνικά σφουγγάρια» που θα θυσιάζονταν.

Ένας χάρτης που κυκλοφόρησε αρχικά από το Συμβούλιο Υπεράσπισης Φυσικών Πόρων το 2002 δείχνει πιθανούς πυρηνικούς στόχους στις ΗΠΑ. Ο χάρτης δείχνει πιθανούς στόχους σε κάθε πολιτεία, με πυκνές συγκεντρώσεις κατά μήκος της ανατολικής ακτής και της Καλιφόρνιας.

Μεγάλες ομάδες επισημαίνονται στο Κολοράντο, τη Μοντάνα, τη Βόρεια Ντακότα και το Γουαϊόμινγκ.

Υπάρχουν περίπου 90 ενεργά πυρηνικά εργοστάσια (τυπικοί στόχοι) στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων εργοστασίων στην Αλαμπάμα, την Αριζόνα, το Μέριλαντ, το Νιου Τζέρσεϊ, την Πενσυλβάνια και το Τενεσί.

Ο χάρτης υποδεικνύει ότι τα ασφαλέστερα σπίτια βρίσκονται σε τμήματα του Αϊντάχο, του Μέιν, της βόρειας Καλιφόρνιας και του Όρεγκον, όπου η έλλειψη πυρηνικών εργοστασίων και οι πιο αραιοί πληθυσμοί καθιστούν τα μέρη αυτά λιγότερο πιθανούς στόχους.

Κάθε δευτερόλεπτο μετράει μετά την έκρηξη

«Η ακτινοβολία είναι η υψηλότερη και πιο θανατηφόρα αμέσως μετά την έκρηξη, αλλά αυτά τα πυρηνικά ισότοπα δεν είναι σταθερά και διασπώνται γρήγορα. Ο περισσότερος χρόνος μακριά από την άμεση έκθεση στην ακτινοβολία σημαίνει καλύτερη πιθανότητα επιβίωσης» τόνισε ακόμη ο Bakri.

Αποτελέσματα θα εμφανιστούν καθ’ όλη την διάρκεια μιας πυρηνικής έκρηξης που ξεκινά ένα χιλιοστό του δευτερολέπτου μετά την πρόσκρουση της βόμβας και συνεχίζεται για μέρες. Μια έντονη λάμψη φωτός θα εμφανιστεί μέσα σε ένα χιλιοστό του δευτερολέπτου από την έκρηξη και η αρχική ακτινοβολία θα απελευθερωθεί. Ταυτόχρονα, το έδαφος γύρω από την έκρηξη θα γίνει πηγή υπολειμματικής ακτινοβολίας και ο ηλεκτρομαγνητικός παλμός (EMP pulse) θα μπορούσε να θέσει εκτός λειτουργίας τεχνολογίες και να προκαλέσει διακοπές ρεύματος.

Δευτερόλεπτα μετά την πρόσκρουση, οι φωτιές θα ανάψουν σε απόσταση χιλιομέτρων και τα ωστικά κύματα θα φτάσουν τουλάχιστον ένα μίλι από το σημείο της έκρηξης. Ένα νέφος από ραδιενεργά κατάλοιπα θα εμφανιστεί λίγα λεπτά μετά την έκρηξη σαν ένα τεράστιο σύννεφο σε σχήμα μανιταριού που θα υψωθεί από το έδαφος και στη συνέχεια θα ρίξει τα σωματίδια στη Γη.

Μέσα σε λίγες ώρες από την πτώση της βόμβας, τα επικίνδυνα σωματίδια θα παραληφθούν από τον άνεμο και θα ταξιδέψουν για μίλια. Τις ημέρες που ακολουθούν την έκρηξη, τα χαμηλά επίπεδα ραδιενεργών καταλοίπων θα διασχίσουν τον πλανήτη, δημιουργώντας αποσπασματικά καιρικά φαινόμενα.

Καλυφθείτε με τις κατάλληλες ασπίδες

«Όσο περισσότερα “πράγματα” υπάρχουν ανάμεσα σε εσάς και την έκρηξη, τόσο το καλύτερο», είπε ο Bakri, εξηγώντας ότι το να βρίσκεστε σε εσωτερικούς χώρους, κάτω από το έδαφος, να φοράτε περισσότερα ρούχα και να αναζητάτε καταφύγιο σε κατασκευές από μόλυβδο θα αυξήσει τις πιθανότητες για επιβίωση.

«Η ακτινοβολία από μια έκρηξη συναντάται με τη μορφή ακτινοβολίας alpha, beta, και gamma. Τα συνηθισμένα ρούχα παρέχουν προστασία από την ακτινοβολία άλφα και βήτα. Τα καταφύγια από μόλυβδο είναι ιδανικά, καθώς το μεγαλύτερο πάχος είναι καλύτερο, ειδικά τις πρώτες 24 ώρες» πρόσθεσε ο Bakri.

Εξήγησε επίσης ότι αμέσως μετά την έκρηξη, είναι φρόνιμο να αφαιρέσετε τα μολυσμένα ρούχα, να κάνετε ντους ή να πλύνετε έντονα το σώμα σας και να αποφύγετε να φάτε και να εισπνεύσετε ραδιενεργό υλικό.

Ο Bakri πρότεινε ότι αν υπάρχει διαθέσιμο μόνο ένα μικρό κομμάτι μολύβδου, τότε θα πρέπει να το χρησιμοποιήσετε για να θωρακίσετε τη λεκάνη σας. «Η ιδέα είναι να χρησιμοποιηθεί αρκετό υλικό θωράκισης ώστε να προστατευθεί επαρκώς η υψηλή συγκέντρωση μυελού των οστών στην περιοχή της λεκάνης, η οποία περιέχει αρκετά αναγεννητικά βλαστικά κύτταρα για να επαναπληρώσει το σώμα με μη προσβεβλημένο μυελό των οστών» συμπλήρωσε.

Καταφύγιο πυρηνικής έκρηξης
πηγή: unsplash.com / Burgess Milner

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ