Πώς να χρησιμοποιήσετε σωστά τη λειτουργία αυτοκαθαρισμού του φούρνου

Η λειτουργία αυτοκαθαρισμού ενός φούρνου προσφέρει ευκολία αλλά έχει ορισμένα μειονεκτήματα. Οι αυτοκαθαριζόμενοι φούρνοι εισήχθησαν από την General Electric το 1963. Η λειτουργία αυτοκαθαρισμού του φούρνου χρησιμοποιεί υψηλή θερμότητα ή, σε νεότερα μοντέλα, ατμό για τον καθαρισμό του εσωτερικού του φούρνου. Έτσι δεν απαιτείται τρίψιμο του φούρνου και η μέθοδος αυτή συμβάλλει στην εξοικονόμηση χρόνου σε ότι αφορά τον καθαρισμό της κουζίνας.

Η λειτουργία αυτοκαθαρισμού του φούρνου είναι μια βολική επιλογή που μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε τον φούρνο σας καθαρό, χωρίς επίμονους λεκέδες από τροφές και λίπη. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες προφυλάξεις που πρέπει να λαμβάνετε υπόψη προκειμένου να αποφύγετε πιθανή ζημιά στα εξαρτήματα του φούρνου, δυσάρεστες αναθυμιάσεις και τον κίνδυνο πυρκαγιάς.

Ακολουθεί ένας αναλυτικός οδηγός με όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη λειτουργία αυτοκαθαρισμού του φούρνου. Πώς λειτουργεί ο αυτοκαθαρισμός του φούρνου, τι πρέπει να προσέχετε και ποια είναι τα μειονεκτήματα αυτής της δημοφιλούς λειτουργίας που διαθέτουν πολλές οικιακές συσκευές.

Τι είναι η επιλογή αυτοκαθαρισμού του φούρνου;

Η λειτουργία αυτοκαθαρισμού του φούρνου είναι μια χρήσιμη λειτουργία που μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε τον φούρνο σας καθαρό.

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι λειτουργίας αυτοκαθαρισμού στους φούρνους:

  1. Με θερμότητα: Ο πυρολυτικός καθαρισμός χρησιμοποιεί υψηλή θερμότητα για να μετατρέψει τα λίπη και τις ακαθαρσίες σε στάχτη που μπορείτε εύκολα να σκουπίσετε.
  2. Με ατμό: Η μέθοδος αυτή χρησιμοποιεί ατμό για να μαλακώσει τα λίπη και τις ακαθαρσίες στο φούρνο καθιστώντας πιο εύκολο τον καθαρισμό του.

Πώς λειτουργεί η επιλογή αυτοκαθαρισμού στον φούρνο;

Κατά τον πυρολυτικό καθαρισμό ο φούρνος θερμαίνεται σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες (έως 260 βαθμούς Κελσίου). Η υψηλή θερμοκρασία καίει τα λίπη και τις βρωμιές, μετατρέποντάς τα σε στάχτη. Η στάχτη μπορεί στη συνέχεια να σκουπιστεί εύκολα με ένα πανί από το πάτωμα του φούρνου.

Ο καθαρισμός με ατμό λειτουργεί με θερμότητα και νερό και βοηθάει να μαλακώσουν τα λίπη και οι ακαθαρσίες. Ο ατμός δημιουργείται με τη θέρμανση νερού στο εσωτερικό του φούρνου. Μόλις μαλακώσουν τα λίπη και οι ακαθαρσίες, μπορούν να σκουπιστούν εύκολα με ένα πανί.

Πώς να χρησιμοποιήσετε σωστά την επιλογή αυτοκαθαρισμού του φούρνου

Πριν χρησιμοποιήσετε την επιλογή αυτοκαθαρισμού του φούρνου, συμβουλευτείτε το εγχειρίδιο χρήσης για οδηγίες και οδηγίες ασφαλείας. Συνήθως, αυτά είναι τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε όταν χρησιμοποιείτε τη λειτουργία αυτοκαθαρισμού:

  1. Προετοιμασία: Πριν χρησιμοποιήσετε την επιλογή αυτοκαθαρισμού, αφαιρέστε τυχόν μεγάλα κομμάτια υπολειμμάτων τροφών και σκουπίστε τυχόν διαρροές από το εσωτερικό του φούρνου. Βγάλτε τις σχάρες από το φούρνο και βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει τίποτα πάνω από το φούρνο ή δεν εμποδίζει τις οπές εξαερισμού του φούρνου.
  2. Κύκλος καθαρισμού: Πατήστε το κουμπί λειτουργίας αυτοκαθαρισμού και αφήστε τον κύκλο να τρέξει. Οι περισσότεροι κύκλοι αυτοκαθαρισμού κλειδώνουν αυτόματα την πόρτα, αλλά καλό είναι να ελέγξετε ότι έχει κλειδώσει όταν ξεκινήσει ο κύκλος καθαρισμού.
  3. Σκουπίστε το εσωτερικό του φούρνου: Αφήστε τον φούρνο να κρυώσει τελείως και σκουπίστε το εσωτερικό του με ένα υγρό πανί από μικροΐνες για να αφαιρέσετε τη στάχτη και άλλα υπολείμματα από τον κύκλο αυτοκαθαρισμού.

Προφυλάξεις

  • Αφαιρέστε τις σχάρες του φούρνου πριν χρησιμοποιήσετε τη λειτουργία αυτοκαθαρισμού, καθώς η υψηλή θερμοκρασία μπορεί να θαμπώσει το φινίρισμα.
  • Μην αφήνετε τίποτα πάνω από τον φούρνο κατά τη διάρκεια λειτουργίας του αυτοκαθαρισμού.
  • Βεβαιωθείτε ότι οι οπές εξαερισμού του φούρνου δεν είναι φραγμένες με κανέναν τρόπο όσο είναι ενεργοποιημένος ο κύκλος αυτοκαθαρισμού.
  • Οι φούρνοι που διαθέτουν αυτοκαθαρισμό με ατμό παράγουν καπνούς που μπορεί να είναι τοξικοί για τα πτηνά. Μετακινήστε τα κατοικίδια πτηνά σε άλλο μέρος του σπιτιού για να τα προστατέψετε.
  • Μην χρησιμοποιείτε κανένα οικιακό καθαριστικό σε συνδυασμό με τη λειτουργία αυτοκαθαρισμού του φούρνου.
  • Η υψηλή θερμότητα του αυτοκαθαρισμού με θερμότητα ενέχει κίνδυνο πυρκαγιάς. Μην αφήνετε το σπίτι χωρίς επίβλεψη ενώ χρησιμοποιείται ο κύκλος αυτοκαθαρισμού.
  • Αποφύγετε τη χρήση της λειτουργίας αυτοκαθαρισμού πριν ετοιμάσετε ένα μεγάλο ή σημαντικό γεύμα. Σε αυτή την περίπτωση η λειτουργία αυτοκαθαρισμού μπορεί να προκαλέσει ζημιά στα εξαρτήματα του φούρνου ή σε γενική βλάβη της συσκευής.

Πόσο συχνά να χρησιμοποιείτε την επιλογή αυτοκαθαρισμού

Η συχνότητα χρήσης της επιλογής αυτοκαθαρισμού σε έναν φούρνο εξαρτάται από το πώς και πόσο συχνά χρησιμοποιείται ο φούρνος. Οι επαγγελματίες μάγειρες μπορεί να επιλέξουν να καθαρίζουν το φούρνο κάθε μήνα χρησιμοποιώντας την επιλογή αυτοκαθαρισμού, ενώ άλλοι θεωρούν ότι ο καθαρισμός του φούρνου κάθε 3 έως 6 μήνες είναι αρκετός.

Ενδιάμεσα από τη χρήση της λειτουργίας αυτοκαθαρισμού, ο καθαρισμός της επιφάνειας του φούρνου μπορεί να βοηθήσει να αποφύγετε τις διαρροές και τις δυσάρεστες οσμές του καμένου όταν ο φούρνος χρησιμοποιείται. Η μαγειρική σόδα και το νερό λειτουργούν αποτελεσματικά για τον απλό καθαρισμό του φούρνου, όπως και τα καθαριστικά φούρνων του εμπορίου, τα οποία απομακρύνουν γρήγορα τη βρωμιά.

Συμπέρασμα

Η λειτουργία αυτοκαθαρισμού του φούρνου είναι μια χρήσιμη μέθοδος για να διατηρείτε πάντα καθαρό το φούρνο σας χωρίς πολύ κόπο και χρόνο. Όμως, πάντα πρέπει να ακολουθείτε τις οδηγίες ασφαλείας που περιέχει το εγχειρίδιο χρήσης του φούρνου και να λαμβάνετε τις απαραίτητες προφυλάξεις για να αποφύγετε πιθανή ζημιά στα εξαρτήματα του φούρνου, δυσάρεστες αναθυμιάσεις και τον κίνδυνο πυρκαγιάς.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ