Ποια πατάτα για ποιο πιάτο; Ο οδηγός για να επιλέξετε την κατάλληλη ποικιλία πατάτας για κάθε συνταγή

Οι πατάτες είναι ένα δημοφιλές λαχανικό, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μια ποικιλία συνταγών. Ωστόσο, είναι σημαντικό να επιλέξετε την κατάλληλη ποικιλία πατάτας για κάθε πιάτο.

«Η επιλογή της κατάλληλης ποικιλίας πατάτας είναι σημαντική για την επιτυχία των συνταγών», λέει ο David Taylor, διευθυντής σεφ της Grace & Savor στο Solihull. «Αν φτιάξετε για παράδειγμα αρνάκι με πατάτες, η επιλογή λάθος ποικιλίας πατάτας θα μπορούσε να απορροφήσει όλο το υγρό», τονίζει ο ειδικός.

Οι πατάτες που χρησιμοποιούνται στις συνταγές χωρίζονται σε δύο κατηγορίες τις «κηρώδεις» και τις «αλευρώδεις». Κάθε κατηγορία περιλαμβάνει διαφορετικά είδη που αξίζει να γνωρίζετε, προκειμένου να επιλέξετε εκείνο που ταιριάζει σε κάθε συνταγή.

Οι «αλευρώδεις πατάτες» έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε άμυλο, το οποίο τους δίνει μια μαλακή, κρεμώδη υφή. Είναι ιδανικές για ψήσιμο, καθώς το άμυλο τις βοηθά να παραμείνουν ζουμερές και τραγανές.

Μερικές κοινές αλευρώδεις ποικιλίες πατάτας είναι οι εξής:

  • Maris Piper
  • King Edward
  • Yukon Gold

Οι «κηρώδεις πατάτες» έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε άμυλο, το οποίο τους δίνει μια πιο σκληρή, τραγανή υφή. Είναι ιδανικές για βράσιμο ή τηγάνισμα, καθώς διατηρούν καλύτερα το σχήμα τους.

Μερικές κοινές κηρώδεις ποικιλίες πατάτας είναι οι εξής:

  • Charlotte
  • Jersey Royal
  • Red Bliss

O Gelf Alderson, επαγγελματίας σεφ στο River Cottage και συγγραφέας του Great Roasts, συνιστά τη χρήση των πατατών king edward ή maris piper. «Είναι πολύ καλές όλο το χρόνο, δεν αλλοιώνονται ιδιαίτερα όταν αποθηκεύονται, ενώ πολτοποιούνται και ψήνονται πιο εύκολα».

«Αν πρόκειται να μαγειρέψετε στον ατμό ή να βράσετε πατάτες για να τις σερβίρετε με λίγο βούτυρο, για παράδειγμα, τότε προτιμήσετε κηρώδεις ποικιλίες, όπως Maris peers ή charlottes», λέει ο Alderson.

Ακολουθεί ένας οδηγός για την επιλογή της κατάλληλης ποικιλίας πατάτας για κάθε πιάτο

Ψήσιμο: Οι αλευρώδεις πατάτες είναι η καλύτερη επιλογή για ψήσιμο, καθώς θα παραμείνουν ζουμερές και τραγανές.

Μερικές δημοφιλείς επιλογές στην περίπτωση αυτή είναι οι εξής:

  • Ψητές πατάτες: Χρησιμοποιήστε μεγάλες, στρογγυλές αλευρώδεις πατάτες.
  • Πατάτες φούρνου: Χρησιμοποιήστε μια ποικιλία αλευρωδών πατάτας, όπως Maris Piper ή King Edward.
  • Dauphinoise: Χρησιμοποιήστε αλευρώδεις πατάτες, όπως Yukon Gold ή Maris Piper.

Βράσιμο: Οι κηρώδεις πατάτες είναι η καλύτερη επιλογή για το βραστό, καθώς διατηρούν καλύτερα το σχήμα τους.

Μερικές δημοφιλείς επιλογές στην περίπτωση αυτή είναι οι εξής:

  • Βραστές πατάτες: Χρησιμοποιήστε μικρές, στρογγυλές κηρώδεις πατάτες.
  • Πατατοσαλάτα: Χρησιμοποιήστε μια ποικιλία από κηρώδεις πατάτες, όπως Charlotte ή Jersey Royal.
  • Ψωμί πατάτας: Χρησιμοποιήστε κηρώδεις πατάτες, όπως Desiree ή Russet.

Τηγάνισμα: Οι κηρώδεις πατάτες είναι η καλύτερη επιλογή για το τηγάνισμα, καθώς διατηρούν καλύτερα το σχήμα τους και δεν απορροφούν πολύ λάδι.

Μερικές δημοφιλείς επιλογές στην περίπτωση αυτή είναι οι εξής:

  • Τηγανητές πατάτες: Χρησιμοποιήστε μικρές, στρογγυλές κηρώδεις πατάτες.
  • Crispy wedges: Χρησιμοποιήστε κηρώδεις πατάτες, όπως Yukon Gold ή Red Bliss.
  • Fries: Χρησιμοποιήστε κηρώδεις πατάτες, όπως Russet ή Desiree.

Χρήσιμες συμβουλές

  • Όταν επιλέγετε πατάτες, αναζητήστε εκείνες που είναι σκληρές και χωρίς ρωγμές.
  • Αποθηκεύστε τις πατάτες σε σκοτεινό, δροσερό μέρος για να παραμείνουν φρέσκες.
  • Πλύνετε τις πατάτες πριν τις μαγειρέψετε.

Επιλέγοντας την σωστή ποικιλία πατάτας θα έχετε πάντα μοναδικό γευστικό αποτέλεσμα σε κάθε συνταγή.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ