Ποια είναι η σχέση σου με τα χρήματα: Οι 5 τύποι ανθρώπων – Είσαι Σκρουτζ Μακ Ντακ ή Κάρι Μπράντσο;

Τα χρήματα μπορούν να φανερώσουν διάφορες πτυχές του χαρακτήρα και της προσωπικότητάς σαςΓια να προσδιορίσετε το είδος της σχέσης σας με τα χρήματα και να καταλάβετε την οικονομική σας προσωπικότητα, δείτε τους παρακάτω πέντε τύπους και απαντήστε στις ερωτήσεις των κουίζ που παρατίθενται από το βιβλίο «The Ecstasy of Surrender».

Φυσικά, αξιολογήστε τις οικονομικές σας συνήθειες με ευγένεια. Ο στόχος είναι να αναπτύξετε μια επιτυχημένη προσέγγιση στα χρήματα και να απολαμβάνετε ευχαρίστηση από αυτά που ξοδεύετε.

Ποια είναι η οικονομική σας προσωπικότητα;

1. Εκείνος που ανησυχεί

Οι ανησυχούντες μπορεί να είναι οικονόμοι, οξυδερκείς λύτες προβλημάτων και να αποφεύγουν τα λάθη λόγω της επιμέλειάς τους με τα οικονομικά. Το μειονέκτημα είναι ότι η ανησυχία αυξάνει τις ορμόνες του στρες, μειώνει το ανοσοποιητικό και βλάπτει την υγεία και τον ύπνο.
Είναι σημαντικό για εκείνους που ανησυχούν να επικεντρωθούν στο να αποβάλλουν την ανησυχία τους, ώστε να μην σαμποτάρουν την αφθονία με την πανικόβλητη σχέση τους με τα οικονομικά.

Ρωτήστε τον εαυτό σας:

  1. Ανησυχώ για τα χρήματα κάθε μέρα;
  2. Κάνω τα οικονομικά προβλήματα μεγαλύτερα, όχι μικρότερα;
  3. Δυσκολεύομαι να κοιμηθώ επειδή ανησυχώ για τα χρήματα;
  4. Ανησυχώ για τα χρήματα ακόμα και σε χαλαρές στιγμές;
  5. Διαπιστώνω ότι δεν μπορώ να σταματήσω να ανησυχώ, παρόλο που προσπαθώ;
  6. Όταν λυθεί μια οικονομική ανησυχία, πηγαίνω αμέσως σε μια άλλη;

Τι σημαίνουν τα αποτελέσματά σας

Εάν απαντήσατε ναι και στις 6 ερωτήσεις, η ανησυχία παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στην οικονομική σας ζωή. Τέσσερα ή πέντε «ναι» δείχνουν ότι η ανησυχία παίζει μεγάλο ρόλο και δύο-τρία «ναι», δείχνουν ότι ανησυχία παίζει έναν μέτριο ρόλο. Το ένα «ναι» δείχνει χαμηλό επίπεδο ανησυχίας και το κανένα «ναι» υποδηλώνει ότι αυτός δεν είναι ο κύριος τύπος της οικονομικής προσωπικότητάς σας.

Η τέχνη του να αποβάλλεις την ανησυχία είναι να παραμένεις συγκεντρωμένος στην παρούσα στιγμή, αντί να φτιάχνεις τα χειρότερα σενάρια για να φρικάρεις τον εαυτό σου και να προβαίνεις σε πράξεις όπως η αργή εξόφληση ενός χρέους. Αυτό που είναι δύσκολο να αποδεχτούν εκείνοι που ανησυχούν είναι ότι παρά τις γενναίες προσπάθειές τους να είναι οικονομικά ασφαλείς, δεν μπορούν να ελέγξουν τα πάντα.

2. Ο Αναβλητικός

Ο αναβλητικός τύπος οικονομικής προσωπικότητας αποφεύγει να ασχολείται με τα οικονομικά. Βραχυπρόθεσμα, το ευνοϊκό όφελος της άρνησης είναι ότι το άγχος μειώνεται καθώς οι σκέψεις της οικονομικής πίεσης εξαφανίζονται. Αλλά η πραγματικότητα θα τους ταράξει όταν αυξηθούν οι λογαριασμοί. Στη συνέχεια, επικρατεί πανικός και ενοχές για τη μη ανταπόκριση στις υποχρεώσεις τους.

Ρωτήστε τον εαυτό σας:

  1. Αναβάλλω οικονομικές αποφάσεις;
  2. Συσσωρεύονται οι λογαριασμοί μου;
  3. Δυσκολεύομαι να λάβω αποφάσεις για χρήματα;
  4. Συνεχίζω να αγνοώ το χρέος της πιστωτικής μου κάρτας;
  5. Αργώ να ανταπεξέλθω στις φορολογικές μου υποχρεώσεις ή σε άλλους λογαριασμού και τα πρόστιμα συσσωρεύονται;

Τι σημαίνουν τα αποτελέσματά σας

Δεν είναι εύκολο να παραδεχθείτε ότι βρίσκεστε σε άρνηση. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να θέλουν να κάνουν οι αναβλητικοί. Στη συνέχεια, σταδιακά, μπορούν να εκπαιδεύσουν τους εαυτούς τους να αντιμετωπίζουν πιο χαλαρά τα χρήματα. Το μυστικό για να αποβάλλετε την αναβλητικότητα είναι να βρείτε τη χρυσή τομή ανάμεσα στην αποδοχή της οικονομικής ευθύνης και του άγχους που σας προκαλεί.

3. Ο εθισμένος στα έξοδα

Αυτός ο τύπος προσωπικότητας προτιμά τη συγκίνηση των δαπανών από την ασφάλεια της εξοικονόμησης χρημάτων. Ξοδεύουν με παρόρμηση, είτε μπορούν να το αντέξουν οικονομικά είτε όχι. Η δαπάνη γίνεται ναρκωτικό, ένας τρόπος για να αυτοθεραπεύσετε τη χαμηλή αυτοεκτίμηση, τον πόνο και τις απογοητεύσεις προσπαθώντας μάταια να γεμίσετε μια συναισθηματική τρύπα με υλικά πράγματα – μια προσωρινή λύση στην καλύτερη περίπτωση. Έχετε ακούσει για το shopping therapy; Αυτός ο τύπος το χρησιμοποιεί ως δικαιολογία.

Ρωτήστε τον εαυτό σας:

  1. Δυσκολεύομαι να ελέγξω τις δαπάνες μου;
  2. Είμαι ενθουσιασμένος με το να ξοδεύω χρήματα ή να τζογάρω;
  3. Ξοδεύω υπερβολικά για να ξεφύγω από την ανησυχία, τον θυμό ή τη μοναξιά;
  4. Είμαι ψυχαναγκαστικός αγοραστής;
  5. Τα χρέη μου επηρεάζουν την ηρεμία και τη φήμη μου;
  6. Έχω κακό πιστωτικό ιστορικό;

Τι σημαίνουν τα αποτελέσματά σας

Οι εθιστικές δαπάνες είναι πρωτίστως συναισθηματικό και πνευματικό ζήτημα, όχι οικονομικό. Οι θεραπείες περιλαμβάνουν συμβουλευτική και προγράμματα δώδεκα βημάτων όπως οι ανώνυμοι οφειλέτες, μαζί με τη διδασκαλία δεξιοτήτων διαχείρισης χρημάτων. Η θεραπεία προέρχεται από το να μάθετε να αντιμετωπίζετε και να αποβάλλετε επώδυνα συναισθήματα χωρίς να προσπαθείτε να τα μουδιάσετε προσωρινά ξοδεύετε.

4. Εκείνος που εξοικονομεί εμμονικά

Αυτοί οι οικονομικοί τύποι είναι πρακτικοί, καλοί στο σχεδιασμό και εξοικονομούν χρήματα για μια μελλοντική δύσκολη μέρα. Ωστόσο, υπάρχει διαφορά μεταξύ του να είσαι οικονομικά υπεύθυνος και οικονομικά εμμονικός. Οι αποταμιευτές που ξεπερνούν τα όρια του φυσιολογικού μπορεί να γίνουν τσιγκούνηδες και άπληστοι. Είναι δύσκολο για αυτούς να απολαμβάνουν τα χρήματά τους, να κάνουν διακοπές ή να ξοδεύουν για τον εαυτό τους και τους άλλους

Ρωτήστε τον εαυτό σας:

  1. Προτιμώ τις συντηρητικές επενδύσεις από την ανάληψη κινδύνων;
  2. Μπορώ να απολαμβάνω να ξοδεύω χρήματα σε πράγματα που μπορώ να αντέξω οικονομικά;
  3. Προσπαθώ να μην ξοδεύω περισσότερα από όσα βγάζω;
  4. Είμαι κατά της απληστίας;
  5. Δωρίζω χρήματα σε φιλανθρωπικούς σκοπούς;

Τι σημαίνουν τα αποτελέσματά σας

Όταν οι αποταμιευτές μετατρέπονται σε τσιγκούνηδες ή θησαυριστές, μπορεί να υποδηλώνει ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, που τους κάνει να αποταμιεύουν χρήματα και να μαζεύουν πράγματα για να διώξουν το άγχος. Δεν μπορούν να αποβάλλουν τον έλεγχο και να είναι γενναιόδωροι επειδή φοβούνται.
Για να αποφύγετε να γίνετε τσιγκούνηδες Σκρουτζ, ενδώστε στην αφθονία. Ζήστε την ευτυχία που θα νιώσετε καθώς η τσιγκουνιά θα φεύγει. Γίνετε ένας αυτόκλητος «καλικάντζαρος» που θα δίνει μικρά χρηματικά ποσά σε άλλους και θα σκορπάει την αφθονία στον κόσμο.

5. Εκείνος που ξοδεύει ανάλογα την… διαίσθησή του

Στην καλύτερη δυνατή εκδοχή τους, εκείνοι που εμπιστεύονται τη διαίσθησή τους για να ξοδεύουν εξισορροπούν τη λογική με το ένστικτο για τη διαχείριση των χρημάτων τους και τις επενδύσεις. Ωστόσο, όσοι έχουν αυτό τον τύπο οικονομικής προσωπικότητας αισθάνονται άσχημα ότι υποκύπτουν σε μία παρόρμηση και αγνοούν τη λογική. Επίσης, μπορεί να αξιολογήσουν λάθος μία οικονομική κατάσταση αν δεν μπορούν να διακρίνουν τη διαίσθηση από την ευχή ή τον φόβο.

Ρωτήστε τον εαυτό σας:

  1. Ψάχνω πέρα ​​από τη λογική για απαντήσεις;
  2. Εάν μια απόφαση είναι σωστή, ενεργώ σύμφωνα με αυτήν ή αν δεν είναι σωστή, μπορώ να την αφήσω;
  3. Εμπιστεύομαι το ένστικτό μου όταν λέει “προσοχή” σε μια επένδυση;
  4. Θα πάρω ένα εύλογο οικονομικό ρίσκο με βάση τη διαίσθηση;
  5. Συμβουλεύομαι τη διαίσθησή μου για το πώς να κερδίσω δημιουργικά χρήματα και πού να επενδύσω ή να κάνω δωρεά;

Τι σημαίνουν τα αποτελέσματά σας

Εκείνοι που ξοδεύουν με βάση τη διαίσθησή τους μπορεί να είναι εξαιρετικοί στη διαχείριση χρημάτων αρκεί να είναι ξεκάθαρα τα μηνύματα τα οποία υποκινούν τη διαίσθησή τους.
Το κλειδί είναι να αφήσετε την υπερβολική σκέψη ή τον φόβο και να εμπιστευτείτε τις αυθεντικές διαισθήσεις.

πηγή: FOXreport.gr

 

Μπιλ Γκέιτς: Η κρυφή δεξιότητα πίσω από την επιτυχία του δισεκατομμυριούχου – Λειτουργεί σε κάθε τομέα, λέει ειδικός

Το «λίφτινγκ» του ChatGPT στο Μicrosoft Excel ίσως φέρει την επανάσταση στην εργασία

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ