Πάσχα 2025: Συνταγή για παραδοσιακό κοκορέτσι – Τα μυστικά για να γίνει «λουκούμι»

κοκορέτσι

Το κοκορέτσι αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα πασχαλινά εδέσματα, με πλούσια γεύση. Η παρασκευή του μπορεί να φαίνεται περίπλοκη, όμως με την κατάλληλη συνταγή και μερικά απλά βήματα, μπορείτε να φτιάξετε ένα λαχταριστό κοκορέτσι στο σπίτι σας.

Υλικά για τη συνταγή

Οδηγίες για να φτιάξετε το κοκορέτσι

  1. Καθαρισμός εντέρων: Πλύνετε πολύ καλά τα έντερα. Για ευκολότερο πλύσιμο, τοποθετήστε το ένα άκρο στη βρύση, γεμίστε το με νερό και τραβήξτε το νερό κατά μήκος του υπόλοιπου εντέρου με τα δάχτυλά σας. Βάλτε τα σε ένα μπολ με τον χυμό λεμονιού για να ασπρίσουν και να σφίξουν.
  2. Προετοιμασία συκωταριάς: Κόψτε τη συκωταριά σε κομμάτια μεγέθους καρυδιού και αφήστε τα να στραγγίσουν. Αλατοπιπερώστε, πασπαλίστε με ρίγανη και το σκόρδο και αρχίστε να τα περνάτε στην σούβλα, εναλλάξ. Αλατίστε, καθώς περνάτε τα κομμάτια στη σούβλα για να μην γλιστρούν. Ένα κομμάτι συκώτι, ένα πνευμόνι, σπλήνα και μετά ξεκινήστε ξανά. Όταν τελειώσετε, σφίξτε τα καλά ώστε να μην υπάρχει κενό μεταξύ τους και τυλίξτε τα με τις μπόλιες. Στη συνέχεια, τυλίξτε τα όσο πιο σφιχτά γίνεται με τα έντερα.
  3. Ψήσιμο στα κάρβουνα: Αφήστε το κοκορέτσι στη σούβλα, σκεπασμένο, να στεγνώσει και να πάρει τη γεύση από τα μυρωδικά. Αν το ψήσετε στα κάρβουνα, τοποθετήστε την σούβλα κοντά στα κάρβουνα στην αρχή και γυρίστε σχετικά γρήγορα μέχρι να ροδίσει. Στη συνέχεια, τοποθετήστε το ψηλότερα και γυρίστε το αφήνοντάς το για λίγο στις τέσσερις πλευρές του. Πρέπει να είναι καλά ψημένο αλλά όχι να στάζει.
  4. Ψήσιμο στον φούρνο: Αν δεν το ψήσετε στα κάρβουνα, μπορείτε να αφαιρέσετε πολύ προσεκτικά τη σούβλα και να τοποθετήσετε το κοκορέτσι σε ένα ταψί για να το ψήσετε στο φούρνο. Μην προσθέσετε νερό γιατί απελευθερώνει πολλά υγρά. Αλείψτε με λάδι και στις δύο μεθόδους ψησίματος.
Exit mobile version