Οι άνθρωποι που βρίσκουν νέο νόημα μετά το διαζύγιο, συνήθως υιοθετούν αυτές τις 10 καθημερινές συνήθειες

Η διαδικασία ενός διαζυγίου σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή για τη ζωή. Η διαχείριση, είναι ουσιαστικά μια νέα αρχή στη ζωή. Το κλειδί της βρίσκεται στην καθημερινές συνήθειες που καλλιεργούνται μετά το διαζύγιο.

Παντρεύτηκε πριν από έναν χρόνο και ήδη σκέφτεται το διαζύγιο – «Τα παιδιά του άνδρα μου από τον πρώτο γάμο είναι κακομαθημένα, αγενή και τεμπέλικα»

Όσοι καταφέρνουν να βρουν έναν νέο σκοπό στη ζωή μετά τον χωρισμό, είναι εκείνοι που προσπαθούν συνειδητά προς την κατεύθυνση αυτή, κάθε μέρα. Οι άνθρωποι αυτοί, έχουν συγκεκριμένες συνήθειες της καθημερινότητας, οι οποίες τους βοηθούν ν’ αντιμετωπίσουν καλύτερα αυτό το νέο κεφάλαιο της ζωής.

Οι 10 καθημερινές συνήθειες των ανθρώπων που βρίσκουν νέο νόημα στη ζωή μετά το διαζύγιο:

  • Αποδέχονται την μοναξιά
  • Εκφράζουν ευγνωμοσύνη
  • Δίνουν προτεραιότητα στη σωματική τους υγεία
  • Καθιερώνουν μια ρουτίνα
  • Αναζητούν επαγγελματική βοήθεια
  • Είναι συμπονετικοί με τον εαυτό τους
  • Βρίσκουν χρόνο για τα χόμπι τους
  • Επιτρέπουν στον εαυτό τους να θρηνήσει
  • Διατηρούν επαφή με τους αγαπημένους τους
  • Πιστεύουν στην πιθανότητα μιας νέας αρχής

Αποδέχονται την μοναξιά

Όλοι γνωρίζουμε ότι το διαζύγιο είναι μια σημαντική αλλαγή στη ζωή, αφού αλλάζει τα πάντα- τον τρόπο και τις συνήθειες της ζωής, και κυρίως, τη σχέση σας.  Η πρώτη σημαντική συνήθεια που παίζει ρόλο στην ανακάλυψη ενός νέου νοήματος είναι η αποδοχή της μοναξιάς.

Σκέφτεται το διαζύγιο γιατί ο σύζυγός της λείπει συχνά από το σπίτι λόγω δουλειάς – «Μεγαλώνω μόνη το παιδί μας, δεν συμφώνησα να ζω σαν χωρισμένη»

Όσοι κατάφεραν ν’ ανακαλύψουν ένα νέο νόημα στη ζωή τους μετά το διαζύγιο, είναι εκείνοι που έμαθαν να μην φοβούνται την μοναξιά. Αντίθετα, την είδαν ως ευκαιρία για την ανακάλυψη του εαυτού τους και προσωπική εξέλιξη.

Αν το σκεφτείτε, θα διαπιστώσετε ότι η περίοδος αυτή είναι ιδανική για να εξερευνήσετε νέες ασχολίες, να καλλιεργήσετε νέες δεξιότητες, ή απλώς να διαχειριστείτε με ηρεμία τα νέα δεδομένα και τις αλλαγές που συμβαίνουν στη ζωή σας. Όσο άβολο και αν είναι στην αρχή, θα διαπιστώσετε ότι οι στιγμές της μοναξιάς είναι πολύτιμες για ένα νέο ξεκίνημα.

Εκφράζουν ευγνωμοσύνη

Όσο στερεοτυπικό και αν μοιάζει, η καλλιέργεια της ευγνωμοσύνης μπορεί σας βοηθήσει ν’ αλλάξετε νοοτροπία, ειδικά στην περίοδο μετά το διαζύγιο.

Η έκφραση ευγνωμοσύνης μπορεί ν’ αφορά τα πιο μικρά και φαινομενικά ασήμαντα, όπως ένας καλός καφές, ένα μήνυμα από έναν καλό φίλο, μια ηλιόλουστη ημέρα.

Όσο περισσότερο εστιάζετε στις αφορμές να νιώσετε ευγνώμονες, τόσο συχνότερα θα παρατηρείτε μικρές και ουσιαστικές αλλαγές στην προοπτική σας. Αντί να σκέφτεστε όσα πήγαν στραβά ή όσα έχετε χάσει, θ’ αρχίσετε να χαίρεστε με όσα έχετε.

Η έκφραση ευγνωμοσύνης αλλάξει την προοπτική και βοηθά ν’ ανακαλύψετε τα θετικά, ακόμη και στις δυσκολότερες περιόδους της ζωής. Αν έχετε να διαχειριστείτε ένα διαζύγιο, μην υποβαθμίζετε την αξία της ευγνωμοσύνης, ξεκινώντας από τ’ απλά. Άλλωστε υπάρχουν τόσα πολλά για τα οποία πρέπει να είμαστε ευγνώμονες!

Δίνουν προτεραιότητα στη σωματική τους υγεία

Μετά από ένα διαζύγιο, η ψυχική και σωματική υγεία έχουν προτεραιότητα. Εξίσου σημαντική είναι ωστόσο και η σωματική υγεία. Οι άνθρωποι που ανακαλύπτουν ένα νέο νόημα στη ζωή μετά το διαζύγιο, είναι όσοι φροντίζουν συστηματικά τη σωματική τους υγεία.

Η τακτική σωματική άσκηση είναι αποδεδειγμένα άμεσα συνδεδεμένη με πλήθος από οφέλη για την υγεία, όπως η βελτιωμένη διάθεση, η καλύτερη ποιότητα του ύπνου, η μείωση εμφάνισης διαφόρων ασθενειών. Την ίδια στιγμή, είναι ένα ισχυρό θεραπευτικό μέσο.

Σύμφωνα με σχετική έρευνα, 15 λεπτά τρεξίματος την ημέρα μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης κατά 26%. Βέβαια, η γυμναστική μπορεί να είναι το τελευταίο πράγμα που σας απασχολεί την περίοδο μετά το διαζύγιο, όμως μπορεί να κάνει θαύματα.

Δεν χρειάζονται υπερβολές, καθώς ένα γρήγορο περπάτημα στη γειτονιά, αρκεί για να νιώσετε διαφορά.

Καθιερώνουν μια ρουτίνα

Στον απόηχο ενός διαζυγίου, μπορεί να νιώθετε έρμαιο της αβεβαιότητας. Για τον λόγο αυτό, είναι αναγκαίο να προγραμματίσετε ένα λειτουργικό,  καθημερινό πρόγραμμα.

Οι άνθρωποι που καταφέρνουν ν’ ανακαλύψουν ένα νέο νόημα μετά το διαζύγιο, δεν αφήνουν τις ημέρες τους στην τύχη. Ακολουθούν ένα δομημένο πρόγραμμα, το οποίο εξασφαλίζει μια σταθερότητα μέσα στο χάος.

Όσο βαρετές και αν είναι, οι καθημερινές συνήθειες έχουν σπουδαία δύναμη, καθώς αποτελούν το σημείο εκκίνησης για την κάθε μέρα, μειώνοντας το πλήθος των αποφάσεων που πιέζεστε να πάρετε και απελευθερώνοντας πολύτιμη νοητική ενέργεια για άλλα, πιο ουσιαστικά πράγματα.

Η ρουτίνα μπορεί να είναι το ξύπνημα την ίδια ώρα κάθε μέρα, ένα υγιεινό πρωινό, ή ο χρόνος για άσκηση ή διαλογισμό. Το κλειδί είναι η συνέπεια.

Αναζητούν επαγγελματική βοήθεια

Η διαχείριση ενός διαζυγίου είναι μια συναισθηματική εξουθενωτική κατάσταση. Αυτό που δεν συζητάμε όσο συχνά όσο θα έπρεπε ωστόσο, είναι σημασία της αναζήτησης επαγγελματικής βοήθειας σ’ αυτή τη δύσκολη περίοδο της ζωής.

Οι άνθρωποι που ανακαλύπτουν ένα νέο νόημα μετά το διαζύγιο, αναγνωρίζουν ότι χρειάζεται να ζητήσουν βοήθεια.

Δεν διστάζουν να χτυπήσουν την πόρτα του ψυχολόγου ή του ψυχοθεραπευτή, και δεν το θεωρούν ως ένδειξη αδυναμίας, αλλά ως βήμα προς την βελτίωση της ψυχικής τους υγείας.

Η επαγγελματική βοήθεια εξοπλίζει με πολύτιμα μέσα τον άνθρωπο, προκειμένου να διαχειριστεί τις προκλήσεις και τα συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα που συνεπάγεται ένα διαζύγιο. Προσφέρει αντικειμενικές προοπτικές και αποτελεσματικές στρατηγικές διαχείρισης που κάνουν όλη τη διαδικασία πιο εύκολη.

Δεν είναι ντροπή ν’ αναζητάμε βοήθεια.

Είναι συμπονετικοί με τον εαυτό τους

Στον απόηχο ενός διαζυγίου, είναι συχνά τα συναισθήματα ενοχής, μεταμέλειας, όπως και η αυτό-κατηγορία. Όσοι όμως ανακαλύπτουν ένα νέο νόημα στη ζωή μετά το διαζύγιο, καταλαβαίνουν τη σημασία που έχει να είναι συμπονετικοί προς τον εαυτό τους.

Συμπόνοια προς τον εαυτό δεν σημαίνει ότι ξεχνάμε τα λάθη μας ή ότι αποφεύγουμε την ανάληψη ευθύνης και τη βελτίωση. Είναι όμως σημαντικό να περιβάλλετε τον εαυτό σας με κατανόηση και ευγένεια, όπως θα κάνατε μ’ έναν καλό φίλο.

Αν ένας φίλος σας περνούσε από ένα διαζύγιο, πώς θα του συμπεριφερόσασταν; Μάλλον με φροντίδα και προσοχή. Να θυμάστε να κάνετε το ίδιο και για τον εαυτό σας.

Ούτε η ζωή, ούτε οι άνθρωποι είμαστε τέλειοι. Πρέπει όμως να δώσετε στον εαυτό σας τη δυνατότητα να γιατρευτεί, να νιώσει και τελικά, να εξελιχθεί μέσα από την εμπειρία του χωρισμού.

Βρίσκουν χρόνο για τα χόμπι τους

Μετά από ένα διαζύγιο, ο άνθρωπος μπορεί να αισθάνεται χαμένος, χωρίς πυξίδα. Άλλωστε, ένα σημαντικό μέρος της ταυτότητας είναι συνυφασμένο με τον γάμο και τον σύντροφο από τον οποίο χωρίζετε και είναι φυσιολογικό ο άνθρωπος ν’ αναρωτιέται ποιος είναι και που πηγαίνει μετά τον χωρισμό. Σε τέτοιες στιγμές, είναι σημαντικό ν’ ανατρέχετε στις αγαπημένες σας ασχολίες, στα χόμπι που σας πυροδοτούν το πάθος.

Η επίδραση των αγαπημένων σας συνηθειών, είναι θεραπευτική, αφού μέσα από αυτές εκφράζετε τα συναισθήματά σας με τον ιδιαίτερο, μοναδικό σας τρόπο.

Τα χόμπι βοηθούν σημαντικά στο ν’ ανακαλύψετε ένα νέο νόημα μετά το διαζύγιο. Όποια και είναι αυτά – η κηπουρική, η ζωγραφική, ή οτιδήποτε άλλο, οι αγαπημένες σας δραστηριότητες σας βοηθούν να θυμηθείτε την ταυτότητά σας.

Επιτρέπουν στον εαυτό τους να θρηνήσει

Σε μια κοινωνία που σε προτρέπει να «προχωρήσεις μπροστά», να «δεις τα πράγματα θετικά», η ανάγκη και η λυτρωτική φύση του πένθους μπορεί να μοιάζει αλλόκοτη.

Ωστόσο, όπως κάθε μεγάλη αλλαγή στη ζωή, το διαζύγιο συνεπάγεται ένα αίσθημα απώλειας. Άλλωστε, σηματοδοτεί το τέλος ενός κεφαλαίου, και μάλιστα το τέλος του οικείου και του γνώριμου.

Είναι φυσικό να πενθούμε το τέλος ενός γάμου. Όσοι ανακάλυψαν ένα νέο νόημα στη ζωή μετά το διαζύγιο, είναι εκείνοι που δεν βιάστηκαν να ξεπεράσουν τα συναισθήματα της θλίψης και του πόνου.

Οι άνθρωποι που μπόρεσαν να προχωρήσουν μετά το διαζύγιο, βίωσαν τον πόνο, τη θλίψη, το πένθος. Μην συγχέετε το πένθος με την αυτολύπηση. Πένθος είναι η αναγνώριση και η βίωση των συναισθημάτων, για όσο χρόνο είναι αναγκαίο στον καθένα.

Διατηρούν επαφή με τους αγαπημένους τους

Στον απόηχο ενός χωρισμού, οι άνθρωποι αισθάνονται απομονωμένοι. Η διατήρηση της επικοινωνίας με τους αγαπημένους, παρέχει ένα πολύτιμο σύστημα υποστήριξης κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης περιόδου.

Οι άνθρωποι που έχουν ανακαλύψει έναν νέο νόημα στη ζωή μετά το διαζύγιο, γνωρίζουν τη σημασία των κοινωνικών επαφών. Για τον λόγο αυτό, επικοινωνούν με τους φίλους και την οικογένεια, εκφράζουν τα συναισθήματά τους, βασίζονται στους ανθρώπους τους και ζητούν υποστήριξη.

Ο φιλικός και συγγενικός κύκλος μας παρέχει ένα αίσθημα του ανήκειν, μια ασφάλεια που καταπραΰνει το συναίσθημα της μοναξιάς. Οι φιλικές και κοινωνικές επαφές μας θυμίζουν ότι μπορεί να έχει αλλάξει η κατάσταση της σχέσης μας, αλλά υπάρχουν άνθρωποι που εξακολουθούν να είναι δίπλα μας και  μας νοιάζονται.

Αν περνάτε από μια περίοδο διαζυγίου, μην απομονώνεστε. Επικοινωνήστε με τους αγαπημένους σας, ανοίξτε την πόρτα. Δεν χρειάζεται να το περνάτε μόνοι σας.

Πιστεύουν στην πιθανότητα μιας νέας αρχής

Στην καρδιά κάθε νέας αρχής, υπάρχει η πίστη σ’ αυτή. Οι άνθρωποι έχουν βρει ένα νέο νόημα μετά το διαζύγιο, είναι όσοι δεν θεώρησαν τον χωρισμό ως το τέλος, αλλά ως την αρχή ενός νέου κεφαλαίου στη ζωή.

Αυτή η πεποίθηση είναι το κίνητρο που τους δίνει ψυχική δύναμη, τους εμπνέει να υιοθετήσουν νέες συνήθειες, να μάθουν από το παρελθόν, ν’ ανυπομονούν με αισιοδοξία για το μέλλον.

Η ζωή μετά το διαζύγιο μπορεί να είναι γεμάτη, ικανοποιητική και ενδιαφέρουσα.

Για να βιώσουμε τις χαρές της όμως, προϋπόθεση είναι να πιστεύουμε στη δυνατότητα μιας νέας αρχής. Συχνά, αυτό που θεωρούμε ότι είναι το τέλος, είναι η αρχή ενός νέου ταξιδιού.

Τελικές σκέψεις: Η ζωή είναι ένα ταξίδι

Η ανακάλυψη ενός νέου νοήματος μετά το διαζύγιο είναι  μοναδική για όσους καταφέρουν να τη βιώσουν. Το ταξίδι προς την ανακάλυψή του έχει ανατροπές, σκαμπανεβάσματα, χαρές και λύπες, νέα ξεκινήματα και αποχωρισμούς.

Πίσω όμως από τις περιπλοκότητες του ταξιδιού βρίσκεται μια μεγάλη αλήθεια- η δύναμη να μεταμορφώσετε τον χωρισμό σε μια νέα ευκαιρία.

Ουσιαστικά, η αντίληψή σας σχετικά με το διαζύγιο και το επακόλουθό του, μπορεί να επηρεάσουν καθοριστικά και την ικανότητά σας να προχωρήσετε.

Αν διασχίζετε αυτό το μονοπάτι, να θυμάστε ότι εσείς γράφετε το σενάριο της ζωής σας και έχετε τη δύναμη να μεταμορφώσετε την αντιξοότητα σε ευκαιρία για εξέλιξη.

Όσο ταραχώδες και αν είναι το ταξίδι αυτό, να θυμάστε ότι είναι το δικό σας ταξίδι. Μαζί με ένα νέο νόημα στη ζωή, καλείστε ν’ ανακαλύψετε και τον εαυτό σας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ