Σε όλους έχει συμβεί να βγούμε για φαγητό με κάποιον που αργεί πολύ να αποφασίσει τι θέλει να παραγγείλει. Έχετε αναρωτηθεί όμως, ποιος μπορεί να είναι ο λόγος για την καθυστέρηση αυτή;
Το ανθρώπινο μυαλό είναι ένα συναρπαστικό όργανο και, ο τρόπος με τον οποίον λειτουργεί, είναι μοναδικός για τον καθένα.
Τα χαρακτηριστικά της σκέψης, εκφράζονται με τους πιο απροσδόκητους τρόπους – όπως για παράδειγμα, η καθυστέρηση στη λήψη ακόμη και απλών αποφάσεων, όπως το τι θα παραγγείλουμε σε ένα εστιατόριο.
Έχουν παρατηρηθεί κάποια κοινά χαρακτηριστικά στην προσωπικότητα των ανθρώπων που αργούν πολύ να παραγγείλουν σε ένα εστιατόριο.
Οι άνθρωποι που αργούν πολύ να παραγγείλουν στα εστιατόρια, έχουν συχνά αυτά τα 8 χαρακτηριστικά
- Είναι σχολαστικοί με τις αποφάσεις τους
- Τους αρέσει η ποικιλία
- Έχουν αυτογνωσία
- Είναι τελειομανείς
- Ευαισθησία
- Γενικά ενδέχεται να είναι αποφασιστικοί
- Είναι ανοιχτόμυαλοι
- Εκτιμούν περισσότερο τις εμπειρίες παρά την άνεσή τους
Είναι σχολαστικοί με τις αποφάσεις τους
Όταν ανυπομονείς να φας αλλά ο συνδαιτυμόνας χρειάζεται πολύ χρόνο μέχρι να πάρει μια απόφαση, μοιάζει με μικρό βασανιστήριο. Ωστόσο, υπάρχει λόγος. Οι άνθρωποι αυτοί, δεν αναλύουν προσεκτικά μόνο ό,τι έχει σχέση με το φαγητό – αλλά λειτουργούν με περίσκεψη σε όλους τους τομείς της ζωής τους.
Εκείνο που δεν θέλουν είναι να πάρουν μια βιαστική απόφαση για την οποία μετά, θα μετανιώσουν.
Αντίθετα, σκέφτονται προσεκτικά κάθε τους επιλογή, ζυγίζουν τα υπέρ και τα κατά προτού φτάσουν την τελική απόφαση. Το γνώρισμα αυτό είναι αξιοθαύμαστο, ειδικά σε περιστάσεις όπου πρέπει να δίνεται προσοχή στη λεπτομέρεια.
Στον επαγγελματικό κόσμο, τα άτομα αυτά δέχονται τον έπαινο και τον θαυμασμό των άλλων για την επιμέλεια και την προσοχή τους. Όμως, κάποιες φορές μπορεί να παρερμηνευτεί ως αναποφασιστικότητα.
Δεν είναι πως δεν μπορούν να πάρουν μια απόφαση – θέλουν απλώς να είναι βέβαιοι πως αυτή θα είναι η σωστή απόφαση.
Τους αρέσει η ποικιλία
Ενώ μπορεί η συνήθεια αυτή, να είναι ενοχλητική για τους άλλους, όσοι αργούν να αποφασίσουν τι θα φάνε σε ένα εστιατόριο, είναι άνθρωποι που εκτιμούν την ποικιλία. Για εκείνους, κάθε γεύμα, είναι ευκαιρία να δοκιμάσουν κάτι μοναδικό, κάτι που δεν έχουν δοκιμάσει ποτέ πριν.
Για τον λόγο αυτό, μελετούν αναλυτικά όλες τις επιλογές στον κατάλογο, εξετάζοντας ξεχωριστά την κάθε μία. Πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό που διαχέεται και σε άλλους τομείς της ζωής τους.
Γενικά είναι άτομα που θέλουν να βγαίνουν από τη ζώνη ασφαλείας τους. Μπορεί να είναι μια νέα ασχολία, ένας προορισμός, ακόμη και ένα διαφορετικό είδος μουσικής – σε κάθε πτυχής της ζωής τους, θέλουν να υπάρχει ποικιλία.
Ακόμη και αν αυτό σημαίνει πως θα χρειαστεί να περιμένουν λίγο παραπάνω σ’ ένα εστιατόριο, η ανάγκη τους για ποικιλομορφία, τους κάνει να ξεχωρίζουν.
Έχουν αυτογνωσία
Οι άνθρωποι που χρειάζονται χρόνο έως ότου αποφασίσουν τι θέλουν να φάνε σε κάποιο εστιατόριο, διακρίνονται για την αυτογνωσία τους. Γνωρίζουν τι τους αρέσει και τι όχι, ποιες είναι οι διατροφικές τους προτιμήσεις και περιορισμοί. Είναι ένα γνώρισμα που μαρτυρά υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη.
Ξέρουν δηλαδή ότι, δεν θα είναι ευχαριστημένοι με οποιαδήποτε επιλογή. Γνωρίζουν ποιες είναι οι ανάγκες τους θέλουν να φάνε κάτι που θα τις καλύψει.
Αυτογνωσία σημαίνει κατανόηση των συναισθημάτων, των δυνατών και των αδύναμων σημείων τους, των στόχων τους – στοιχείο αναγκαίο για τη διατήρηση και καλλιέργεια υγιών σχέσεων και για την προσωπική εξέλιξη.
Είναι τελειομανείς
Ένας ακόμη λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι ενδέχεται να καθυστερούν να αποφασίσουν τι θα παραγγείλουν, είναι η τελειομανία. Οι τελειομανείς, είναι άτομα που θέλουν το καλύτερο αποτέλεσμα, σε ό,τι και αν κάνουν και αυτό φυσικά περιλαμβάνει και τη διατροφή τους.
Για τον λόγο αυτό, αναλύουν εξονυχιστικά όλες τις επιλογές σε ένα μενού, προκειμένου να βρουν την καλύτερη. Όσο κουραστικό και αν μοιάζει, αυτό είναι κομμάτι της φύσης ενός τελειομανούς ατόμου.
Η ανάγκη τους να κάνουν τα πάντα τέλεια, επηρεάζει και τη λήψη των αποφάσεων σχετικές με το φαγητό αλλά και κάθε άλλη πτυχή της ζωής τους.
Ευαισθησία
Οι άνθρωποι που καθυστερούν πολύ να παραγγείλουν σ’ ένα εστιατόριο, είναι γενικά αρκετά ευαίσθητοι.
Μπορεί να είναι προσεκτικοί ώστε να μην πάρουν κάτι που θα μυρίζει έντονα, ή που μπορεί να προκαλέσει αλλεργία σε κάποιον – μεριμνώντας για τους συνδαιτυμόνες τους. Η ευαισθησία είναι ένα αξιοθαύμαστο χαρακτηριστικό.
Γενικά ενδέχεται να είναι αποφασιστικοί
Και όμως. Όσοι καθυστερούν να παραγγείλουν σ’ ένα εστιατόριο, μπορεί να είναι γενικά άτομα αποφασιστικά. Η καθυστέρησή τους δηλαδή, δεν είναι απότοκο της αναποφασιστικότητάς τους, αλλά της προσωπικής διαδικασίας επιλογής.
Άπαξ όμως και αποφασίσουν, δεν υπάρχει περίπτωση να αλλάξουν γνώμη. Είναι πλέον βέβαιοι ότι έχουν ζυγίσει όλες τις παραμέτρους και νιώθουν σιγουριά για την επιλογή τους.
Η μακρά διαδικασία της απόφασης, δεν οφείλεται πάντα στην αναποφασιστικότητα, αλλά αποδεικνύει το αντίθετο – την αποφασιστική τους φύση. Ένα γενικά, αξιοθαύμαστο γνώρισμα, σε όλες τις πλευρές της ζωής.
Είναι ανοιχτόμυαλοι
Οι άνθρωποι που χρειάζονται αρκετό χρόνο προκειμένου να αποφασίσουν τι θα παραγγείλουν σ’ ένα εστιατόριο, είναι γενικά ανοιχτόμυαλοι. Έχουν διάθεση να δοκιμάσουν κάτι ανοίκειο, άρα δεν βιάζονται να παραγγείλουν.
Αντί να τρώνε πάντα τα ίδια, δοκιμασμένα και ασφαλή, οι άνθρωποι αυτοί, θέλουν να δοκιμάζουν διαφορετικές επιλογές. Δεν φοβούνται να βγουν από τη ζώνη ασφαλείας τους.
Το ανοιχτό μυαλό τους, είναι ένα χαρακτηριστικό που επηρεάζει κάθε πτυχή της ζωής τους.
Γι’ αυτό και είναι άνθρωποι που δοκιμάζουν γενικά νέες εμπειρίες. Το γνώρισμα αυτό, τους κάνει να ζουν μια πλούσια ζωή, γεμάτη με διαφορετικές εμπειρίες.
Εκτιμούν περισσότερο τις εμπειρίες παρά την άνεσή τους
Το κυριότερο είναι πως, οι άνθρωποι που θέλουν χρόνο να αποφασίσουν τι θα φάνε σ’ ένα εστιατόριο, είναι άνθρωποι που δίνουν έμφαση στην εμπειρία, παρά την ευκολία.
Θέλουν ν’ απολαύσουν το φαγητό, την ατμόσφαιρα και να την εμπειρία.
Το γνώρισμά τους αυτό, αποκαλύπτει τη γενικότερη προσέγγιση στη ζωή, προτιμώντας την ποιότητα και όχι την ποσότητα, τις εμπειρίες και όχι την ευκολία. Δεν τους ενδιαφέρει πόσο γρήγορα θα έχουν το φαγητό τους, αρκεί να καταφέρουν ν’ απολαύσουν την εμπειρία.
Tip: Προσεκτική, αναλυτική και μακροπρόθεσμη σκέψη
Μετά από την παραπάνω ανάλυση, είναι σαφές πως, τα άτομα που αργούν να αποφασίσουν τι θα φάνε σ’ ένα εστιατόριο, δεν είναι ούτε δύσκολοι, ούτε αναποφάσιστοι άνθρωποι.
Αποφασίζουν προσεκτικά, έχουν αυτογνωσία, ανοιχτό μυαλό και εκτιμούν τις εμπειρίες της ζωής. Όλα τα παραπάνω γνωρίσματα, διαχέονται και σε άλλους τομείς της ζωής.
Οι άνθρωποι αυτοί, σκέφτονται πιο μακροπρόθεσμα – δίνοντας προτεραιότητα στην εμπειρία, την ποιότητα και την ποικιλία, παρά στην άνεση και την ευκολία. Αυτοί που αργούν να παραγγείλουν ένα γεύμα, δεν διαλέγουν απλώς ένα φαγητό, αλλά μια εμπειρία.
Ίσως όλοι κάτι έχουμε να μάθουμε από την προσεκτική αναλυτική σκέψη των ανθρώπων αυτών. Άλλωστε, αυτό που έχει σημασία είναι το ταξίδι, και όχι ο προορισμός.