Οι άνδρες που νιώθουν μειονεκτικά επειδή η γυναίκα τους έχει μία επιτυχημένη καριέρα, συνήθως διαθέτουν 8 χαρακτηριστικά

Οι περισσότεροι άνδρες, θα ένιωθαν περήφανοι αν μάθαιναν πως, η γυναίκα τους έχει πάρει μια προαγωγή. Ένα ποσοστό ωστόσο, μπορεί να νιώθει ένα αίσθημα ζήλειας.

Τα ζευγάρια που μένουν για χρόνια μαζί, αλλά επιλέγουν να μην παντρεύονται, διαθέτουν 7 μοναδικά χαρακτηριστικά

Πίσω από το χαμόγελό τους, μπορεί να κρύβεται ο φόβος. Είναι ένας περίπλοκος συναισθηματικός λαβύρινθος που πρέπει να διαχειριστούν αρκετοί άνδρες και μάλιστα, χωρίς να το συνειδητοποιούν.

Δεν είναι εύκολη η διαχείριση αυτών των συναισθημάτων. Απαιτεί βαθιά κατανόηση των στοιχείων της προσωπικότητας, τα οποία να οδηγούν σε αυτά τα αισθήματα.

Οι άνδρες που είναι εξαιρετικοί σύζυγοι διαθέτουν 8 χαρακτηριστικά, σύμφωνα με την ψυχολογία

Ακόμη και τα λόγια με τα οποία περιγράφουμε τον εαυτό μας, αποκαλύπτουν πολλά για τον εσωτερικό μας κόσμο. Ορισμένα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας, μας αποκαλύπτουν ότι, ένας άνδρας αισθάνεται μειονεκτικά στο πλάι μιας επιτυχημένης γυναίκας,

Ας εξερευνήσουμε τα πιο ενδεικτικά στοιχεία. Ας μιλήσουμε με ειλικρίνεια για το τι κρύβεται κάτω από την επιφάνεια για ορισμένους άνδρες ώστε να κατανοήσουμε και να διαχειριστούμε αποτελεσματικά τα συναισθήματά τους.

Τα 9 χαρακτηριστικά γνωρίσματα των ανθρώπων που χρησιμοποιούν τα παιδιά τους σαν «όπλο» στο διαζύγιό τους

Οι άνδρες που νιώθουν μειονεκτικά επειδή η γυναίκα τους έχει μία επιτυχημένη καριέρα, συνήθως διαθέτουν 8 χαρακτηριστικά

  • Ανάγκη ανταγωνισμού
  • Υπεραναπληρώνουν σε άλλους τομείς της ζωής
  • Κλείνονται στον εαυτό τους
  • Γίνονται υπερβολικά επικριτικοί
  • Δεν θέλουν να μιλούν για την καριέρα της γυναίκας τους
  • Δίνουν πολλές συμβουλές και προσφέρουν υπερβολική βοήθεια
  • Υποτιμούν τα κατορθώματα της γυναίκας του
  • Έχουν ανάγκη επιβεβαίωσης και ανοιχτής επικοινωνίας

Ανάγκη ανταγωνισμού

Η ζωή δεν είναι αγώνας. Ορισμένοι άνδρες όμως, μπορεί να νιώθουν πως είναι. Όταν η γυναίκα τους προαχθεί, ή αν βρει μια σημαντική δουλειά, αντί να χαρούν μαζί της και να νιώσουν περήφανοι, γίνονται ανταγωνιστικοί.

Η επιτυχία της γυναίκας τους, πυροδοτεί την ανταγωνιστικότητα. Λες και, τα επιτεύγματα της γυναίκας τους απειλούν τη δική τους πρόοδο.

Η ανταγωνιστικότητα δεν είναι πάντα εμφανής. Εκφράζεται με διάφορους, ανεπαίσθητους τρόπους.

Μπορεί ο σύζυγος να αρχίσει να ασχολείται με ένα χόμπι όπου αποδίδει εξαιρετικά, να αναζητά επιβεβαίωση σε άλλους τομείς της ζωής ώστε να αντισταθμίσει το αίσθημα της ανεπάρκειας.

Η ανταγωνιστικότητα γενικά, δεν είναι απόλυτα αρνητικό χαρακτηριστικό. Όταν όμως γίνεται εις βάρος των επιτυχιών του συντρόφου, είναι καιρός για αναθεώρηση.

Η αναγνώριση των συναισθημάτων αυτών, αποτελεί το πρώτο σημαντικό βήμα προς την εξυγίανση της σχέσης.

Υπεραναπληρώνουν σε άλλους τομείς της ζωής

Όταν ένας άνδρας νιώθει απειλή με την επαγγελματική επιτυχία της γυναίκας του, μπορεί να προσπαθεί να διαπρέψει σε άλλους τομείς της κοινής τους ζωής.

Αναλαμβάνουν ευθύνες στο σπίτι, προσπαθούν να δείξουν την αξία τους στην οικογένεια με διάφορους τρόπους. Είναι σαν να πασχίζουν να αντισταθμίσουν την επιτυχία της συζύγου τους.

Αποτελεί έναν από τους τρόπους με τους οποίους διαχειρίζονται τον φόβο που έχουν – υπεραναπληρώνοντας σε άλλους τομείς.
Η αναγνώριση αυτού του μοτίβου, είναι ένα σημαντικό βήμα προς την κατανόηση και την αποτελεσματική διαχείριση των συναισθημάτων τους.

Κλείνονται στον εαυτό τους

Ένα κοινό γνώρισμα των ανδρών που νιώθουν να απειλούνται από την επιτυχία της γυναίκας τους, είναι η συναισθηματική απομάκρυνση. Αυτό εκφράζεται με διάφορους τρόπους.

Μπορεί για παράδειγμα, να περιορίζουν τις κοινωνικές τους αλληλεπιδράσεις, ή να κλείνονται στο σπίτι και τον εαυτό τους.

Σχετικές έρευνες, έχουν δείξει πως, η αυτοεκτίμηση ενός άνδρα επηρεάζεται πιο εύκολα από την επιτυχία της γυναίκας τους, παρά το αντίστροφο.

Αυτό, τους οδηγεί σε αισθήματα ανεπάρκειας και πυροδοτούν την απομάκρυνση. Δεν σημαίνει ότι δεν είναι υποστηρικτικοί ή ότι είναι μοχθηροί.
Όμως, πασχίζουν να διαχειριστούν το αίσθημα της ανεπάρκειας.

Το κλειδί για τη διαχείριση της κατάστασης, είναι η ανοιχτή επικοινωνία και η κατανόηση των βαθύτερων συναισθημάτων τους. Αυτό προϋποθέτει υπομονή και συμπόνοια.

Γίνονται υπερβολικά επικριτικοί

Όταν ένας άνδρας κυριαρχείται από τον φόβο ότι μία γυναίκα μπορεί να τον επισκιάσει , ίσως γίνει υπερβολικά επικριτικός. Ξαφνικά, έχουν άποψη για τη δουλειά της συζύγου τους, τους συναδέλφους της, το πρόγραμμά της – ό,τι έχει να κάνει με την εργασία της.

Δεν σημαίνει πως πιστεύουν όσα λένε. Πρόκειται για έναν μηχανισμό άμυνας, ένας τρόπο να διαχειριστούν τα δυσφορικά συναισθήματα που βιώνουν.

Επικρίνοντας τη δουλειά της γυναίκας τους, προσπαθούν να υπονομεύσουν τη σημασία και έτσι, τον αντίκτυπο που έχει στην αυτοεκτίμησή τους.

Η διαχείριση της κατάστασης αυτής, δεν είναι εύκολη. Χρειάζεται όμως να γίνει κατανοητή η ρίζα της συμπεριφοράς και των συναισθημάτων, ώστε να ανοίξει ο δρόμος της κατανόησης και της υποστήριξης στη σχέση.

Δεν θέλουν να μιλούν για την καριέρα της γυναίκας τους

Όταν ένας άνδρας φοβάται την επιτυχία της γυναίκας του, αποφεύγει να μιλά για τη δουλειά της. Δεν σημαίνει πως δεν ενδιαφέρονται ή δεν είναι περήφανοι – αντίθετα.

Είναι όμως, μια υποσυνείδητη αντίσταση για να προστατεύσουν τον εγωισμό τους που απειλείται. ν

Απαιτείται αρκετή προσπάθεια και ενδοσκόπηση ώστε ο άνδρας να καταλάβει για ποιον λόγο αποφεύγει αυτές τις κουβέντες – επειδή η επιτυχία της γυναίκας, τον κάνει να νιώθει υποδεέστερος.

Η άρνηση αυτή, αποτελεί κοινό γνώρισμα των ανδρών που νιώθουν ότι επισκιάζονται από την σύντροφό τους. Αποτελεί έναν μηχανισμό άμυνας, έναν τρόπο να αποφύγουν τα δυσφορικά τους συναισθήματα.

Δίνουν πολλές συμβουλές και προσφέρουν υπερβολική βοήθεια

Ορισμένοι άνδρες, αντί να απομακρύνονται, όταν αισθάνονται πως απειλούνται από την επαγγελματική επιτυχία της γυναίκας τους, της δίνουν διαρκώς συμβουλές και βοήθεια.

Επιφανειακά, όλα δείχνουν πως είναι υποστηρικτικός και ενδιαφέρεται. Αν παρατηρήσετε καλύτερα όμως, μπορεί να ανακαλύψετε αισθήματα ανεπάρκειας και φόβο.

Δίνοντας δηλαδή συμβουλές, οι άνδρες αυτοί αξιώνουν τον ρόλο του “ειδικού”, εκείνου που ξέρει. Είναι ένας έμμεσος τρόπος, μια προσπάθεια ν’ ανακτήσουν τον έλεγχο που φοβούνται ότι χάνουν.

Το θέμα είναι ευαίσθητο.  Η αναγνώριση της συμπεριφοράς αυτής, μπορεί να οδηγήσει στην καλλιέργεια υγιέστερων συντροφικών σχέσεων. Οι σχέσεις βασίζονται στην ισότητα – κανείς δεν πρέπει να αναλαμβάνει τον ρόλο του “δασκάλου” ή του “μαθητή”.

Υποτιμούν τα κατορθώματα της γυναίκας τους

Μία προαγωγή, μια αύξηση, ακόμη και μια μικρότερη κατάκτηση, είναι σημαντικά ορόσημα για τα οποία ένα ζευγάρι πρέπει να χαίρεται.

Όταν τη σχέση αρχίζουν να διαβρώνουν αισθήματα φόβου και κατωτερότητας, οι άνδρες μπορεί να υποτιμούν τις επιτυχίες της γυναίκας τους. Όχι για να μειώσουν την αξία της, αλλά κυρίως για να αντισταθμίσουν την ανεπάρκεια.

Έτσι, καταλήγουν ν’ αποδίδουν την προαγωγή της “στην τύχη”, ή να λένε πως, “καθένας θα το κατάφερνε”.

Δεν συμβαίνει πάντα με δόλο. Αποτελεί ωστόσο, μια υποσυνείδητη προσπάθεια, έναν μηχανισμό άμυνας για να διαχειριστούν τα αισθήματα της ανεπάρκειας. Η αναγνώριση αυτού του μοτίβου, είναι το πρώτο βήμα προς την εξυγίανση της σχέσης.

Έχουν ανάγκη επιβεβαίωσης και ανοιχτής επικοινωνίας

Κάθε άνδρας που φοβάται ότι, η επιτυχία της γυναίκας του θα τον επισκιάσει, έχει ανάγκη από επιβεβαίωση.

Δεν είναι τόσο η ανάγκη του να υπονομεύσει την επιτυχία της γυναίκας ή να τροφοδοτήσει το εγώ του, αλλά κυρίως η ανασφάλειά του που τον οδηγεί σε αυτή τη συμπεριφορά.

Η επικοινωνία παίζει καθοριστικό ρόλο σε αυτό σημείο. Οι σύζυγοι πρέπει να εκφράζουν τα συναισθήματά τους, χωρίς κριτική ή κατηγορίες, ώστε να εξαλειφθούν οι φόβοι και τα συναισθήματα ανεπάρκειας.

Η επικοινωνία δίνει και στους δύο συντρόφους την ευκαιρία να κατανοήσουν ο ένας την οπτική γωνία του άλλου και να εργαστούν προς μια ισορροπημένη δυναμική όπου και οι δύο μπορούν να ευδοκιμήσουν.

Δεν είναι μια εύκολη συζήτηση, αλλά είναι απαραίτητη. Και όταν μία κατάσταση αντιμετωπίζεται με ενσυναίσθηση και κατανόηση, μπορεί να οδηγήσει σε μια πιο δυνατή, πιο υποστηρικτική σχέση.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ