Ο τρόμος των θαλασσών: Ανακαλύφθηκε στον πυθμένα του ωκεανού το πρώτο καλοδιατηρημένο δόντι καρχαρία μεγαλόδοντα

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν το πρώτο διατηρημένο δόντι καρχαρία στο φυσικό περιβάλλον του εξαφανισμένου πλάσματος. Οι παλαιοντολόγοι στο Πανεπιστήμιο του Ουαϊόμινγκ εντόπισαν το δόντι ηλικίας 3,5 εκατομμυρίων ετών σε ένα βουνό πάνω από 10.000 πόδια στον Βόρειο Ειρηνικό κοντά στη Χαβάη.

Το δόντι των 7,5 εκατοστών είναι το πρώτο που βρίσκεται βαθιά μέσα στη θάλασσα, καθώς τα περισσότερα δόντια από μεγαλόδοντα εντοπίζονται σε ιζήματα του πυθμένα της θάλασσας. Επειδή το δείγμα απολιθώθηκε μόνο εν μέρει, η ομάδα μπορούσε να δει εξαιρετικές λεπτομέρειες όπως το σμάλτο και τον σπογγώδη πολτό που δεν είχαν υποστεί ζημιά.

μεγαλόδοντας δόντι

Πώς εντοπίστηκε το δόντι

Η ανακάλυψη έγινε τυχαία καθώς οι επιστήμονες ερεύνησαν την περιοχή με ένα τηλεκατευθυνόμενο όχημα (ROV) για να κατανοήσουν τη γεωλογία και τη βιολογία των βαθέων υδάτων. Το ROV πήγε σε ένα υποβρύχιο βουνό και εντόπισε το δόντι ανάμεσα σε βράχους.

Ο Τάιλερ Γκρίνφιλντ, παλαιοντολόγος στο Πανεπιστήμιο του Ουαϊόμινγκ, ανέφερε: «Υπάρχουν περιοχές του πυθμένα της θάλασσας, ιδιαίτερα βαθιές λεκάνες ωκεανών μακριά από την ηπειρωτική χώρα, όπου εμφανίζεται ελάχιστη έως καθόλου εναπόθεση ιζημάτων για μεγάλες χρονικές περιόδους. Είναι επίσης πιθανό τα δόντια να διαβρωθούν και να μετατραπούν σε νεότερα ιζήματα, αλλά αυτό μάλλον δεν συνέβη σε αυτήν την περίπτωση».

Οι οδοντωτές άκρες του ήταν άθικτες, γεγονός που υποδηλώνει ότι το δόντι δεν έφυγε από τον βράχο και δεν μετακινήθηκε στον πυθμένα μέχρι να βρεθεί. Πολλά απολιθωμένα δόντια καρχαρία που βρέθηκαν σε παραλίες σε όλο τον κόσμο αφαιρούνται από οποιαδήποτε βράχο στον οποίο έχουν παγιδευτεί.

Οι λεπτομερείς εικόνες του δοντιού δείχνουν (Α) το σμάλτο. (Β) το σπασμένο άκρο με μια κοιλότητα μέσα του. (C) την κρούστα ορυκτού μαγγανίου στον εκτεθειμένο πολτό. και (D) το άθικτο οδοντωτό άκρο. Πηγή: Historical Biology / Pollerspock et al

Γιατί διατηρήθηκε καλά και απολιθώθηκε μόνο εν μέρει

Ωστόσο στην περίπτωση αυτού του δοντιού υπάρχει μία διαφορετική ιστορία. Ο λόγος που έμεινε χωρίς ζημιές από τον χρόνο ήταν εν μέρει η τοποθεσία του, σύμφωνα με τους ερευνητές. Τα απολιθώματα σχηματίζονται συνήθως όταν ένα νεκρό φυτό ή ζώο καλύπτεται από χώμα ή άμμο.

Καθώς όλο και περισσότερα στρώματα ιζήματος συσσωρεύονται πάνω από το σώμα, τα μέταλλα αντικαθιστούν τα οστά ή τα κυτταρικά τοιχώματα και μετατρέπουν τα υπολείμματα σε ένα τέλειο βραχώδες αντίγραφο του πρωτότυπου. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα περισσότερα απολιθώματα βρίσκονται μέσα στα στρώματα των ιζηματογενών πετρωμάτων.

Αυτό δεν συνέβη στο δόντι του μεγαλόδοντα. Ήταν εδώ και εκατομμύρια χρόνια στην κορυφή μιας υποθαλάσσιας κορυφογραμμής, όπου τα ωκεάνια ρεύματα εμπόδιζαν την άμμο να το καλύψει. Ένα άλλο πράγμα έκανε αυτή την ανακάλυψη μοναδική ήταν ότι μόνο το εξωτερικό του δοντιού φαινόταν να είναι απολιθωμένο.

Η άκρη του κόπηκε, όπως και η βάση του, αποκαλύπτοντας τον σπογγώδη πολτό στο εσωτερικό του. Το ορυκτό μαγγάνιο είχε αρχίσει να επικαλύπτει το δόντι, αλλά μέχρι στιγμής είχε συμβεί μόνο εν μέρει.

Οι επιστήμονες χρησιμοποιούσαν ένα τηλεχειριζόμενο όχημα
Οι επιστήμονες χρησιμοποιούσαν ένα τηλεχειριζόμενο όχημα για να εξερευνήσουν τον πυθμένα της θάλασσας, όταν εντόπισαν το δόντι μεγαλόδοντας Pηγή: Historical Biology / Pollerspock et al

Τι λένε οι επιστήμονες

Συνήθως, όταν το μαγγάνιο απολιθώνει ένα δόντι του οποίου το εσωτερικό είναι εκτεθειμένο, το αποτέλεσμα είναι απλώς ένα κοίλο κέλυφος δοντιού. Είναι γνωστό ότι τα σκουλήκια της βαθιάς θάλασσας τρέφονται με τον εκτεθειμένο πολτό των δοντιών του καρχαρία, γεγονός που επιταχύνει τη διαδικασία.

Ήταν αδύνατο να πει κανείς αν συνέβη αυτό. «Αν και τα ιδιαίτερα μεγάλα δόντια των καρχαριών μεγαλόδοντων θα αποτελούσαν σίγουρα μια εξαιρετική πηγή τροφής», έγραψαν οι συγγραφείς της μελέτης.

Το δόντι αποδείχθηκε ότι ήταν σπασμένο
Το δόντι αποδείχθηκε ότι ήταν σπασμένο αλλά καλά διατηρημένο. Είχε ακόμα τις οδοντωτές άκρες του, ακόμα και λίγο σμάλτο Πηγή: Historical Biology / Pollerspock et al

Η περιγραφή του απολιθώματος δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Historical Biology. Σύμφωνα με προηγούμενες έρευνες για τέτοια απολιθώματα, τα περισσότερα δόντια μεγαλόδοντα φαινόταν να βρίσκονται στην ακτή. Τα υπολείμματα αυτού του προϊστορικού καρχαρία βρίσκονται συνήθως σε παράκτιους βραχώδεις σχηματισμούς.

Και παρόλο που αυτό το δόντι βρέθηκε μακριά από την ξηρά, στη μέση του Ειρηνικού, δεν είναι το πρώτο που βρέθηκε στον πυθμένα του ανοιχτού ωκεανού. Τα αρχεία δείχνουν ότι έχουν βρεθεί και άλλα υπολείμματα μεγαλόδοντων σε εκείνη την περιοχή.

«Μια πιθανή εξήγηση της κατανομής των τοποθεσιών εύρεσης θα μπορούσε να είναι η υπερωκεάνια μετανάστευση», έγραψαν οι συγγραφείς. Ο μεγάλος λευκός καρχαρίας, ο οποίος αντικατέστησε τον μεγαλόδοντα ως ο μεγαλύτερος καρχαρίας του ωκεανού, είναι γνωστό ότι μεταναστεύει. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αυτό το σπάνιο εύρημα δείχνει πόσο σημαντικό είναι να συνεχίσουμε να εξερευνούμε τη βαθιά θάλασσα με εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας.

Πηγή: FOXreport.gr

Τεστ παρατηρητικότητας: Είστε εξαιρετικά ευφυείς εάν βρείτε τις 5 διαφορές σε 10 δευτερόλεπτα

Τα 12 κρυφά σημάδια της κατάθλιψης – Πώς να τα εντοπίσετε

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ