Μόνωση ταράτσας: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε!

Η κλιματική αλλαγή έχει επηρεάσει αρκετά το κλίμα στη χώρα μας με αποτέλεσμα να αναζητούμε συνεχώς τρόπους για να “θωρακίσουμε” τα σπίτια μας από το κρύο του χειμώνα και τις καυτές μέρες του καλοκαιριού. Ήδη υπάρχουν πολλά προγράμματα που επιδοτούν την αλλαγή των κουφωμάτων, των τζαμιών ακόμη και των ηλεκτρικών συσκευών ώστε να μειωθεί η θερμική απώλεια. Μια λύση που θα βοηθήσει και θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο αυτήν την προσπάθεια είναι η θερμομόνωσης της ταράτσας και αυτό γιατί η ταράτσα είναι το μέρος του κτιρίου που είναι εκτεθειμένο σε όλες τις καιρικές συνθήκες. Οι βροχές και οι ακτίνες του ήλιου μπορεί να δημιουργήσουν φθορές κατά την πάροδο του χρόνου και να δημιουργήσουν θερμικές απώλειες στο κτίριο.

Γιατί να κάνω μόνωση στην ταράτσα;

Η μόνωση της ταράτσας αποτελεί ένα σημαντικό έργο για τη μείωση της θερμικής απώλειας σε κάθε τύπο κτιρίου όπως οι πολυκατοικίες, τα σχολικά κτίρια, οι μονοκατοικίες και τα εμπορικά καταστήματα. Πρόκειται λοιπόν για μια επένδυση που θα βελτιώσει την ενεργειακή απόδοση και θα διατηρήσει το υπάρχον κλίμα εντός του κτιρίου χωρίς να επηρεάζεται από το εξωτερικό περιβάλλον. Ακολουθούν μερικά οφέλη για τη μόνωση της ταράτσας.

Προστασία του κτιρίου: Προστατεύει το οίκημα από τη διάβρωση του εδάφους της ταράτσας που μπορεί να προκληθούν από τις καιρικές συνθήκες, όπως η βροχή, το χαλάζι, το χιόνι και ο ήλιος.

Μείωση της θερμικής απώλειας: Η μόνωση της ταράτσας αποτελεί μια τεχνική που θα μειώσει τη μεταφορά θερμότητας στον εσωτερικό χώρο το καλοκαίρι και την απώλεια της θερμότητας τον χειμώνα.

Προστασία από την υγρασία: Αποσκοπεί στην προστασία του κτιρίου από την υγρασία και τις διαρροές που μπορεί να προκαλέσει η βροχή καθώς τα υλικά που χρησιμοποιούνται εξασφαλίζουν τη στεγανότητα της ταράτσας.

Εξοικονόμηση ενέργειας: Η αύξηση του ηλεκτρικού ρεύματος και του πετρελαίου αποτελούν ένα κοστοβόρο έξοδο για κάθε σπίτι και επαγγελματικό χώρο. Η θερμομόνωση ταράτσας εξασφαλίζει πως το εσωτερικό κλίμα δεν θα επηρεάζεται από τις εξωτερικές συνθήκες περιβάλλοντος.

Προστασία από πυρκαγιά: Ta υλικά που χρησιμοποιούνται για τη μόνωση της ταράτσας είναι πυρίμαχα πράγμα που σημαίνει πως το κτίριο προστατεύεται από φωτιές και άλλα ατυχή γεγονότα που μπορεί να προκύψουν στον περιβάλλοντα χώρο.

Ποια είναι η κατάλληλη εποχή για τη μόνωση της ταράτσας;

Οι εργασίες για τη μόνωση της ταράτσας μπορεί να πραγματοποιηθούν καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου όπου φυσικά θα ευνοούν οι καιρικές συνθήκες. Δεν συνίσταται η εφαρμογή και η ολοκλήρωση των εργασιών σε συνθήκες με έντονες βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις καθώς επίσης και τις πολύ ζεστές μέρες του καλοκαιριού. Η κατάλληλη θερμοκρασία για να πραγματοποιηθεί η μόνωση της ταράτσας είναι από 10 έως 35 βαθμούς κελσίου ώστε να διασφαλιστεί η αποτελεσματική εφαρμογή αλλά και για να μπορούν να στεγνώσουν τα υλικά ομαλά.

Ποιοι είναι οι τύποι της μόνωσης ταράτσας;

Συμβατική μόνωση ταράτσας: H κλασικού – συμβατικού τύπου θερμομόνωση ταράτσας αποτελεί την πιο διαδομένη επιλογή για την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου. Ακόμη, θα προστατεύσει την ταράτσα από τις καιρικές συνθήκες ενώ αυτή η τεχνική χαρακτηρίζεται για την ανθεκτικότητα στον χρόνο. Η διαδικασία σε αυτόν τον τύπο μόνωσης είναι πως το θερμομονωτικό υλικό τοποθετείται κάτω από την στεγανοποίηση ώστε να επιτυγχάνεται η απόλυτη πρόσφυση στην επιφάνεια της ταράτσας. Επιπλέον, δεν επιβαρύνει το κτίριο καθώς έχει μικρό βάρος ανά τετραγωνικό μέτρο και εγγυάται γρήγορη απόσβεση του κόστους που έχει δαπανηθεί.

Ανεστραμμένη θερμομόνωση ταράτσας: Σε αντίθεση με την συμβατική μόνωση ταράτσας για να εφαρμοστεί αυτή τεχνική θα πρέπει προηγουμένως να έχει γίνει στεγανοποίηση στην επιφάνεια της ταράτσας καθώς τα υλικά θα τοποθετηθούν πάνω από αυτήν για να προσφέρουν την πλήρη προστασία από το κρύο, τη ζέστη και την υγρασία. Αυτή η λύση είναι συνήθως πιο οικονομική και λιγότερο χρονοβόρα αλλά εγγυάται μεγάλη απόδοση και συμβάλλει στην ενεργειακή αναβάθμιση ολόκληρου του κτιρίου.

Τα τελευταία χρόνια γίνονται πολλές προσπάθειες στη χώρα μας για την ενίσχυση της θερμικής απώλειας με στόχο τα σπίτια και οι επιχειρήσεις να μειώσουν τη θερμική απώλεια. Η μόνωση της ταράτσας είναι μια επένδυση που θα βοηθήσει σημαντικά στη διατήρηση της ιδανικής θερμοκρασίας στον χώρο. Αν αναζητάτε μια αξιόπιστη εταιρεία για μονώσεις και στεγανοποιήσεις ταρατσών μπορείτε να απευθυνθείτε στο monosys.gr όπου θα σας κατευθύνουν σύμφωνα με τις ανάγκες του κτιρίου σας.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ