Κουίζ για την παλιά Αθήνα: Αναγνωρίζεις την πλατεία; Έχεις περάσει σίγουρα από εκεί

Εάν ξεφυλλίσεις ένα άλμπουμ με παλιές ασπρόμαυρες φωτογραφίες της Αθήνας θα διαπιστώσεις πως στο πέρασμα των δεκαετιών η πόλη έχει αλλάξει ριζικά.

Κουίζ για την παλιά Αθήνα: Αναγνωρίζετε την πλατεία; Είναι από τις πιο γνωστές

Το «πρόσωπο» της πρωτεύουσας έχει «μεταμορφωθεί» πολλές φορές και σήμερα σχεδόν τίποτα δεν θυμίζει την Αθήνα του 50′ για παράδειγμα. Ακόμα και οι μεγαλύτερης ηλικίας κάτοικοι ίσως δυσκολευτούν να αναγνωρίσουν την πόλη και τις περιοχές της, αν δουν φωτογραφίες της με άρωμα άλλης εποχής.

Μία τέτοια φωτογραφία είναι και η παρακάτω. Αναγνωρίζεις την πλατεία στην φωτογραφία; Αν είσαι κάτοικος Αθηνών σίγουρα έχεις περάσει από εκεί.

Κουίζ για την παλιά Αθήνα: Αναγνωρίζεις την συνοικία; Έχεις περάσει σίγουρα από εκεί

Κουίζ για την παλιά Αθήνα: Αναγνωρίζεις την πλατεία; Έχεις περάσει σίγουρα από εκεί

– Συντάγματος
– Αιγύπτου
– Βάθης

Κουίζ για την παλιά Αθήνα: Αναγνωρίζετε την οδό; Έχετε περάσει 100% από εκεί

Η απάντηση στο κουίζ για την παλιά Αθήνα

Στη φωτογραφία (Φωτ/κό Αρχείο: Μουσείου Μπενάκη) που έχει τραβηχτεί το 1930 βλέπετε την πλατεία Αιγύπτου επί της Πατησίων και της λεωφόρου Αλεξάνδρας.

Η Πλατεία Αιγύπτου ήταν ιστορική πλατεία στο παλαιό βόρειο τέρμα της 1ης δημοτικής ενότητας της Αθήνας, στη διαδρομή προς τον άλλοτε εξοχικό προορισμό των Πατησίων. Η πλατεία βρισκόταν σε θέση μεταξύ της οδού Πατησίων και του Πεδίου του Άρεως, κοντά στα επιχειρηματικά και εκπαιδευτικά κτίρια τα οποία ανεγέρθηκαν από πολλούς Έλληνες Αιγυπτιώτες, άνωθεν της Ομονοίας και κατά μήκος της οδικής αρτηρίας.

Στη συμβολή των δρόμων Πατησίων και Αλεξάνδρας υπήρχε κατά την εποχή του Μεσοπολέμου, “δεξαμενή” θαλασσινού νερού για παιδικά λουτρά. Η σχέση με το υδάτινο στοιχείο διατηρήθηκε με τη δημιουργία σιντριβανιού.

Με την επέκταση του αστικού ιστού της Αθήνας βορείως και ανατολικώς της παλαιάς πόλης, η πλατεία διχοτομήθηκε με τη διάνοιξη της οδού Αλεξάνδρας όπου παλαιότερα λειτουργούσαν οι Φυλακές Αβέρωφ (σήμερα Θέμιδος Μέλαθρον) και τη διασύνδεση με τη δημοτική ενότητα των Αμπελοκήπων περιμετρικά του Λυκαβηττού. Εκείνη την εποχή άρχισε να μετατοπίζεται ο αστικός πληθυσμός στην περιοχή της Κυψέλης, ενώ παράλληλα άρχισε η δόμηση της περιοχής γύρω από το Άγιο Παντελεήμονα, στη σημερινή 6η δημοτική ενότητα.

Παραπλεύρως της πρώην πλατείας και στον οδικό άξονα της Πατησίων διασώζονται αρκετά ιστορικά κτίρια κατοικιών, αλλά και επαγγελματικών χρήσεων κυρίως εκπαιδευτικού ενδιαφέροντος με στοιχεία αιγυπτιώτικου ρυθμού. Κοντινά τοπόσημα θεωρούνται το κτίριο στο οποίο διέμενε η Μαρία Κάλλας αλλά και το σωζόμενο Μέγαρο Λιβιεράτου μερικά μέτρα πιο μακριά, ενσωματώνοντας στοιχεία μπαρόκ.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ

ENIKOS NETWORK