Κουίζ για την παλιά Αθήνα: Αναγνωρίζεις την περιοχή; Έχει πρωταγωνιστήσει σε σημαντικά ιστορικά γεγονότα

Πιστεύεις πως γνωρίζεις καλά την Αθήνα; Η αλήθεια είναι πως με το πέρασμα των χρόνων η πρωτεύουσα έχει γίνει αγνώριστη. Αυτό σημαίνει πως ακόμα και οι μεγαλύτερης ηλικίας κάτοικοι των Αθηνών μπορεί να δυσκολευτούν στην προσπάθειά τους να αναγνωρίσουν πολλές περιοχές της πόλης αν δουν φωτογραφίες από μία άλλη εποχή.

Στο αρχείο της ΕΡΤ βρίσκονται πολλές φωτογραφίες που έχουν «αιχμαλωτίσει» το παλιό «πρόσωπο» της Αθήνας. Μία από αυτές είναι και η παρακάτω η οποία μάλιστα ανήκει στη συλλογή του Πέτρου Πουλίδη. Το ερώτημα είναι: Εσείς μπορείτε να καταλάβετε ποια φωτογραφία απεικονίζεται στη φωτογραφία;

Ακόμα και κάποια χαρακτηριστικά σημεία της πόλης είναι δύσκολο να αναγνωριστούν όταν το αστικό τοπίο έχει αλλάξει τόσο πολύ.

Εσύ μπορείς να καταλάβεις σε ποια περιοχή της Αθήνας βρίσκεται αυτό το κτίριο;

Κοιτάξτε ξανά τη φωτογραφία. Σας θυμίζει κάτι;

Θυμηθείτε πως πρόκειται για μία περιοχή στην οποία έχουν συμβεί κάποια αξιοσημείωτα γεγονότα.

Αν δείτε την απάντηση, δεν θα πιστεύετε για ποια περιοχή πρόκειται.

Η απάντηση στο κουίζ για την παλιά Αθήνα

Στη φωτογραφία βλέπετε μία εξωτερική άποψη του κτιρίου του ταχυδρομικού γραφείου στην περιοχή του Βύρωνα ενώ στο στιγμιότυπο διακρίνονται διαβάτες να διασχίζουν τον δρόμο.

Ο Βύρωνας, αποτελεί τον πρώτο αστικό προσφυγικό συνοικισμό της Ελλάδας. Η δημιουργία του ξεκίησε το φθινόπωρο του 1922, με την πρώτη άφιξη των Μικρασιατών προσφύγων στην Αθήνα μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή. Στον προσφυγικό οικισμό εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες κυρίως από τη Σμύρνη, την ευρύτερη Ιωνία (Ερυθραία, περιοχή Αϊδινίου, χωριά ποταμού Μαιάνδρου κ.λπ.), αλλά και την Καππαδοκία, την Προποντίδα, τον Πόντο, την Ανατολική Θράκη, Αρμένιοι κ.ά..

Κατά τη διάρκεια της Κατοχής ο Βύρωνας, όπως και η γειτονική Καισαριανή, υπήρξε πρωτοπόρος στην αντίσταση. Κατά τον αντιστασιακό αγώνα θυσιάστηκαν δεκάδες κάτοικοι, αγωνίστηκαν σε παράνομες οργανώσεις ενώ πολλοί στάλθηκαν στη Γερμανία όμηροι, από όπου δεν επέστρεψαν ποτέ. Αποκορύφωμα του αγώνα υπήρξε το γνωστό «μπλόκο του Βύρωνα» στις 7 Αυγούστου 1944. Η περιοχή του Βύρωνα πρωταγωνίστησε στα Δεκεμβριανά, καθώς οι κάτοικοι συμμετείχαν ενεργά στις δυνάμεις του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ