Εάν ξεφυλλίσεις ένα άλμπουμ με παλιές ασπρόμαυρες φωτογραφίες της Αθήνας θα διαπιστώσεις πως στο πέρασμα των δεκαετιών η πόλη έχει αλλάξει ριζικά.
Το «πρόσωπο» της πρωτεύουσας έχει «μεταμορφωθεί» πολλές φορές και σήμερα σχεδόν τίποτα δεν θυμίζει την Αθήνα του 50′ για παράδειγμα. Ακόμα και οι μεγαλύτερης ηλικίας κάτοικοι ίσως δυσκολευτούν να αναγνωρίσουν την πόλη και τις περιοχές της, αν δουν φωτογραφίες της με άρωμα άλλης εποχής.
Μία τέτοια φωτογραφία είναι και η παρακάτω. Αναγνωρίζεις την οδό που φαίνεται στην φωτογραφία; Αν είσαι κάτοικος Αθηνών σίγουρα έχεις περάσει από εκεί.
Αν δεις την απάντηση δεν θα πιστεύεις πώς έχει αλλάξει το σημείο με τα χρόνια.
Κουίζ για την παλιά Αθήνα: Αναγνωρίζεις την οδό; Έχεις περάσει σίγουρα από εκεί
– Σταδίου
– Κοραή
– Πατησίων
Η απάντηση στο κουίζ για την παλιά Αθήνα
Στη φωτογραφία που έχει τραβηχτεί το διάστημα 1928 – 1932 βλέπετε την οδό Κοραή. Η εικόνα από το αρχείο του Situationist Kati, που δημοσίευσε η σελίδα «Η Αθήνα μέσα στον χρόνο», είναι τραβηγμένη από τα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Η οδός Κοραή πολλές φορές αναφέρεται λανθασμένα ως πλατεία, ενώ πρόκειται για εμπορικό δρόμο του κέντρου της Αθήνας. Στην οδό βρισκόταν η οικία του Αλέξανδρου Σούτσου-Δημητρίου Ράλλη, ένα από τα λίγα αρχοντικά της Οθωνικής περιόδου, της δεκαετίας 1840.
Κατά την διάρκεια της γερμανικής κατοχής τα στρατεύματα των ναζί επίταξαν το Μέγαρο της Εθνικής Ασφαλιστικής που βρίσκεται επί της οδού Κοραή στον αριθμό 4.
Στο Μέγαρο ήταν εγκατεστημένες πλέον διάφορες υπηρεσίες των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής και η Κομαντατούρ. Στην κορυφή κυμάτιζε ο αγκυλωτός σταυρός και τα υπόγεια αντιαεροπορικά καταφύγια μετατράπηκαν σε φυλακές.
