Κοτόπουλο με μέλι και μουστάρδα: Η τέλεια συνταγή για ένα νόστιμο και χορταστικό γεύμα

Το κοτόπουλο με μουστάρδα είναι ένα κλασικό πιάτο που αγαπούν μικροί και μεγάλοι. Είναι νόστιμο, τρυφερό και ζουμερό, και μια εξαιρετική επιλογή για ένα οικογενειακό γεύμα ή μια επίσημη περίσταση. Αυτή η συνταγή είναι εύκολη και κατάλληλη για μαγείρεμα στη σχάρα ή στο μάτι της κουζίνας.

Πώς η μαρινάδα κάνει το κοτόπουλο πιο γευστικό

Η μαρινάδα για αυτό το κοτόπουλο είναι απλή αλλά πολύ γευστική. Περιέχει μουστάρδα, μέλι, ξύδι, λάδι και μπαχαρικά. Η μουστάρδα βοηθά το κοτόπουλο να γίνει τρυφερό και ζουμερό. Το μέλι προσθέτει γλυκύτητα και βάθος γεύσης, ενώ το ξύδι βοηθά στη διατήρηση της υγρασίας του κοτόπουλου. Το λάδι βοηθά στη μαρινάρισμα του κοτόπουλου ενώ τα μπαχαρικά προσθέτουν επιπλέον γεύση.

Πόση ώρα πρέπει να μαριναριστεί το κοτόπουλο

Το κοτόπουλο μπορεί να μαριναριστεί από 30 λεπτά έως και 4 ωρών. Όσο περισσότερο μένει με τη μαρινάδα, τόσο πιο γευστικό θα γίνει. Ωστόσο, μην το μαρινάρετε για περισσότερο από 4 ώρες, γιατί μπορεί να γίνει σκληρό.

Πώς να μαγειρέψετε το κοτόπουλο

Για να μαγειρέψετε το κοτόπουλο στη σχάρα, απλώς ζεστάνετε τη σχάρα σας σε μέτρια φωτιά. Απλώστε το κοτόπουλο με τη μαρινάδα και ψήστε για περίπου 15-20 λεπτά, ή μέχρι να ψηθεί το εσωτερικό να φτάσει στους 330 βαθμούς Κελσίου.

Για να μαγειρέψετε το κοτόπουλο στο μάτι της κουζίνας, απλώς ζεσταίνετε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε λίγο λάδι και σοτάρετε το κοτόπουλο με τη μαρινάδα για περίπου 5-7 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές. Στη συνέχεια, προσθέστε λίγο νερό ή ζωμό και σιγοβράστε για περίπου 20 λεπτά, ή μέχρι να ψηθεί μέχρι το εσωτερικό και να φτάσει στους 330 βαθμούς Κελσίου.

Συνταγή για κοτόπουλο με μέλι και μουστάρδα

Υλικά

  • 1/4 φλιτζανιού μουστάρδα ντιζόν
  • 1/4 φλιτζανιού μέλι
  • 1/4 φλιτζανιού κίτρινη μουστάρδα
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο, χωρισμένο
  • 2 κ.σ. μηλόξυδο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 κ.γ.. ψιλοκομμένα φύλλα φρέσκου δεντρολίβανου ή 1/2 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο δεντρολίβανο
  • 1/2 κουτ. αλάτι kosher
  • 1/2 κουτ. καπνιστή πάπρικα
  • 1/2 κουτ. αλεσμένο μαύρο πιπέρι
  • 2 κ.σ. μαγιονέζα
  • 8 μπούτια ή στήθη κοτόπουλου χωρίς κόκαλα

Οδηγίες

  1. Σε ένα μπολ μεσαίου μεγέθους, χτυπήστε μαζί τη μουστάρδα Dijon, το μέλι, την κίτρινη μουστάρδα, 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, το μηλόξυδο, το σκόρδο, το δεντρολίβανο, το αλάτι, την πάπρικα και το πιπέρι. Σε ένα άλλο μπολ, τοποθετήστε ⅓ φλιτζανιού από τη μαρινάδα και ανακατέψτε με τη μαγιονέζα. Σκεπάζετε και βάλτε στο ψυγείο τη σάλτσα ντιπ μέχρι να τη χρησιμοποιήσετε.
  2. Εάν χρησιμοποιείτε στήθη κοτόπουλου, βάλτε τα ανάμεσα σε 2 κομμάτια πλαστικής μεμβράνης και χτυπήστε τα με την επίπεδη πλευρά ενός σφυριού κρέατος ή με ένα βαρύ τηγάνι, ώστε να έχουν ομοιόμορφο πάχος.
  3. Τοποθετήστε τα μπουτάκια ή τα στήθη κοτόπουλου σε μια πλαστική σακούλα τροφίμων με φερμουάρ. Προσθέστε την μαρινάδα, σφραγίστε τη σακούλα και βάλτε το στο ψυγείο για 30 λεπτά (ή έως και 4 ώρες).
  4. Για να το μαγειρέψετε στην εστία της κουζίνας: Βγάλτε το κοτόπουλο από τη μαρινάδα και στεγνώστε το με χαρτί κουζίνας. Πετάξτε την μαρινάδα που περισσεύει. Ζεστάνετε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε την υπόλοιπη 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο ώστε να καλυφθεί το τηγάνι.
  5. Τοποθετήστε το κοτόπουλο στο τηγάνι και μαγειρέψτε μέχρι να ροδίσει καλά για 4 με 5 λεπτά. Αναποδογυρίστε το κοτόπουλο και χαμηλώστε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή. Συνεχίστε το μαγείρεμα, μέχρι το κοτόπουλο μέχρι η εσωτερική του θερμοκρασία να φτάσει τους 330 βαθμούς Κελσίου.
  6. Αφήνουμε να ξεκουραστεί για 5 λεπτά και σερβίρουμε αμέσως με τη σάλτσα ντιπ.
  7. Για να το μαγειρέψετε στη σχάρα: Προθερμάνετε μια σχάρα σε μέτρια φωτιά, περίπου στους 180 βαθμούς Κελσίου. Λαδώστε τη σχάρα.
  8. Βγάλτε το κοτόπουλο από τη μαρινάδα και το στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας. Πετάξτε την υπόλοιπη μαρινάδα. Τοποθετήστε το κοτόπουλο πάνω από τη σχάρα. Καλύψτε και μαγειρέψτε μέχρι να εμφανιστούν σημάδια από τη σχάρα για 6 έως 8 λεπτά.
  9. Γυρίστε το κοτόπουλο και συνεχίστε το μαγείρεμα μέχρι να μην είναι πλέον ροζ στη μέση και η εσωτερική θερμοκρασία να φτάσει τους 330 βαθμούς Κελσίου, 2 με 3 λεπτά ακόμα. Αφήστε να ξεκουραστεί για 5 λεπτά και σερβίρετε αμέσως με τη σάλτσα ντιπ.

Συμπέρασμα

Αυτό το κοτόπουλο με μέλι μουστάρδα είναι ένα νόστιμο και θρεπτικό πιάτο που είναι σίγουρο να εντυπωσιάσει τους καλεσμένους σας. Είναι εύκολο να ακολουθηθεί και είναι κατάλληλο για μαγείρεμα σε μια ποικιλία μεθόδων.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ