Καθαρίστε με φυσικό τρόπο τα σκουριασμένα ταψιά στην κουζίνα σας με ένα απλό υλικό

Τα ταψιά, για το ψήσιμο των φαγητών στο φούρνο, είναι ένα απαραίτητο εργαλείο για κάθε κουζίνα. Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να αρχίσουν να σκουριάζουν. Η σκουριά είναι αντιαισθητική και μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα των μαγειρικών σκευών να διατηρούν τη θερμότητα.

Ευτυχώς, υπάρχει ένας εύκολος τρόπος για να αφαιρέσετε τη σκουριά από τα ταψιά στην κουζίνα σας. Το απλό και αγαπημένο υλικό που θα σας «λύσει» τα χέρια είναι η πατάτα. Το οξαλικό οξύ στις πατάτες μπορεί να διαλύσει τη σκουριά και να κάνει τα ταψιά καθαρά, σαν καινούργια.

Η σκουριά οφείλεται συνήθως σε ακατάλληλο καθαρισμό ή υπερβολική υγρασία, αλλά μπορείτε να την αφαιρέσετε αρκετά εύκολα. Το μόνο που χρειάζεστε είναι μια πατάτα και ένα από τρία φυσικά υλικά που πιθανότατα υπάρχουν ήδη στην κουζίνα σας. Μπορείτε να αφαιρέσετε εύκολα την σκουριά από τα ταψιά χρησιμοποιώντας πατάτα μαζί με αλάτι ή με ξύδι ή με μαγειρική σόδα.

Τρεις μέθοδοι για να καθαρίσετε τα σκουριασμένα ταψιά σας χρησιμοποιώντας πατάτες

Μέθοδος 1 – Καθαρισμός με πατάτα και αλάτι

  • Πλύνετε τα ταψιά με νερό και σαπούνι για να αφαιρέσετε τα λίπη και τα υπολείμματα φαγητού.
  • Κόψτε μια πατάτα στα δύο.
  • Βουτήξτε τη μισή πατάτα σε αλάτι.
  • Τρίψτε τις σκουριασμένες περιοχές με τη μισή πατάτα που βούτηξατε σε αλάτι.
  • Επαναλάβετε όσες φορές χρειάζεται.
  • Ξεπλύνετε τα ταψια με νερό.

Μέθοδος 2 – Καθαρισμός με πατάτα και ξύδι

  • Πλύνετε τα ταψια με νερό και σαπούνι για να αφαιρέσετε τα λίπη και τα υπολείμματα φαγητού.
  • Κόψτε μια πατάτα στα δύο.
  • Βουτήξτε τη μισή πατάτα σε ξύδι.
  • Τρίψτε τις σκουριασμένες περιοχές με τη μισή πατάτα που βούτηξατε σε ξύδι.
  • Επαναλάβετε όσες φορές χρειάζεται.
  • Ξεπλύνετε τα φύλλα ψησίματος με νερό.

Μέθοδος 3 – Καθαρισμός με πατάτα και μαγειρική σόδα

  • Βυθίστε τα ταψιά σε ένα νεροχύτη γεμάτο με ζεστό νερό.
  • Προσθέστε ίσα μέρη ξύδι και μαγειρική σόδα.
  • Περιμένετε περίπου μία ώρα.
  • Τρίψτε τις σκουριασμένες περιοχές με μισή πατάτα.

Εναλλακτικά, μπορείτε να ανακατέψετε μαγειρική σόδα με νερό για να κάνετε μια πάστα. Απλώστε το στα σημεία που θέλετε να καθαρίσετε, αφήστε το να δράσει για λίγα λεπτά και μετά τρίψτε το με την πατάτα.

Ορισμένες χρήσιμες συμβουλές

  • Για καλύτερα αποτελέσματα, χρησιμοποιήστε γλυκοπατάτες, καθώς είναι υψηλότερες σε οξαλικό οξύ από τις κανονικές πατάτες.
  • Εάν η σκουριά είναι ιδιαίτερα επίμονη, μπορεί να χρειαστεί να αφήσετε τη πατάτα να τρίψει τις σκουριασμένες περιοχές για λίγο.
  • Μην χρησιμοποιείτε πατάτες που έχουν τρύπες ή άλλες ζημιές, καθώς αυτό μπορεί να επιδεινώσει τη σκουριά.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ