Καθαρά Δευτέρα: Απλή συνταγή για την παραδοσιακή λαγάνα

Συνταγή για παραδοσιακή λαγάνα

Η λαγάνα είναι το παραδοσιακό ψωμί που καταναλώνεται την Καθαρά Δευτέρα, την πρώτη ημέρα της Σαρακοστής. Αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του εορταστικού τραπεζιού της ημέρας και συμβολίζει την έναρξη της νηστείας. Η παρασκευή της λαγάνας είναι σχετικά απλή. Τα βασικά υλικά είναι αλεύρι, νερό, αλάτι και ελαιόλαδο. Το σουσάμι προστίθεται πριν το ψήσιμο. Η λαγάνα καταναλώνεται παραδοσιακά με ταραμοσαλάτα, ελιές, χαλβά και άλλα νηστίσιμα εδέσματα.

Συνταγή για παραδοσιακή λαγάνα

Υλικά για τη συνταγή

Οδηγίες για τη συνταγή

  1. Σε ένα μπολ, διαλύστε τη νωπή μαγιά με τη ζάχαρη και λίγο χλιαρό νερό.
  2. Αφήστε το μείγμα να ξεκουραστεί για 10 λεπτά, μέχρι να αφρίσει.
  3. Σε ένα μεγάλο μπολ, κοσκινίστε το αλεύρι και προσθέστε το αλάτι.
  4. Αν χρησιμοποιείτε ξηρή μαγιά, προσθέστε την απευθείας στο αλεύρι.
  5. Προσθέστε το χλιαρό νερό (και το μείγμα νωπής μαγιάς, αν χρησιμοποιείτε) και το ελαιόλαδο.
  6. Ζυμώστε τα υλικά μέχρι να σχηματιστεί μια λεία και ελαστική ζύμη.
  7. Αν η ζύμη κολλάει, προσθέστε λίγο αλεύρι.
  8. Βάλτε τη ζύμη σε ένα λαδωμένο μπολ, σκεπάστε την με μια πετσέτα και αφήστε την να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για περίπου 1 ώρα, ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
  9. Προθερμάνετε το φούρνο στους 200°C.
  10. Αλευρώστε μια επιφάνεια εργασίας και απλώστε τη ζύμη σε ένα στρογγυλό ή οβάλ σχήμα, πάχους περίπου 1-2 εκατοστών.
  11. Με τα δάχτυλά σας, δημιουργήστε τις χαρακτηριστικές δαχτυλιές στην επιφάνεια της λαγάνας.
  12. Αλείψτε την επιφάνεια της λαγάνας με λίγο νερό και πασπαλίστε με σουσάμι.
  13. Τοποθετήστε τη λαγάνα σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και ψήστε για περίπου 25-30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει.
  14. Αφήστε τη λαγάνα να κρυώσει ελαφρά πριν την κόψετε και τη σερβίρετε.
Exit mobile version