Η ταύτιση ηθοποιών και ρόλων στον ελληνικό κινηματογράφο

Το φαινόμενο να ταυτίζονται οι ρόλοι με τους ηθοποιούς ή με τα πραγματικά ονόματα των ηθοποιών, δεν είναι διαδεδομένο παγκοσμίως και μάλλον μόνο στην Ελλάδα έχει γίνει σε τέτοιο βαθμό.

του Ιωσήφ Αβράμογλου

Μερικοί κινηματογραφιστές και δημιουργοί του ελληνικού κινηματογράφου, έκαναν σε αρκετές ταινίες την επιλογή να χρησιμοποιούν τα αληθινά ονόματα των ηθοποιών, προφανώς για να προσελκύσουν το ενδιαφέρον του κοινού. Ήταν ένα μάρκετινγκ απλοϊκότητας, που δεν συνηθίζετο αλλά που προφανώς κάποιοι είχαν θεωρήσει ότι ταίριαζε περισσότερο στο ελληνικό κοινό.

Το ρεκόρ το κατέχει ο Θανάσης Βέγγος, που έπαιξε τον ρόλο του… “Θανάση Βέγγου” σε ταινίες όπως οι: “Είναι ένας… τρελλός τρελλός Βέγγος” (1965), “Τρελλός παλαβός και Βέγγος” (1967), “Ένας Βέγγος για όλες τις δουλειές” (1970), “Δόκτωρ Ζι-Βέγγος” (1968), “Βέγγος ο τρελλός καμικάζι” (1980), “Θου-Βου Φαλακρός πράκτωρ – Επιχείρησις: Γης Μαδιάμ” (1969) και έπαιξε σε πολλές άλλες τον ρόλο απλώς του “Θανάση”, όπως στις: “Ποιος Θανάσης!!” (1969), “Τι έκανες στον πόλεμο Θανάση;” (1971), “Θανάση, πάρε τ’ όπλο σου” (1972), “Θανάση σφίξε κι άλλο το ζωνάρι” (1980), καθώς και στις ταινίες “Ποτέ την Κυριακή” (1960), “Πολυτεχνίτης και ερημοσπίτης” (1963) και “Έξω φτώχεια και καλή καρδιά” (1964). Σε όλες αυτές και σε πολλές άλλες ακόμα, ο ήρωας ήταν ο “Θανάσης” ή ο “Θανάσης Βέγγος”.

Στο “Μερικοί το προτιμούν κρύο…” (1963) η “Ρένα” είναι η Ρένα Βλαχοπούλου.

Ο “Ντίνος” στο “Κάτι να καίει” (1964) είναι ο Ντίνος Ηλιόπουλος.

Στο φιλμ του 1964 “Κορίτσια για φίλημα”, η Ρένα Βλαχοπούλου παίζει τον ρόλο της “Ρένας”, η Μάρθα Καραγιάννη της “Μάρθας”, ο Κώστας Βουτσάς του “Κώστα”, ο Ανδρέας Ντούζος του “Ανδρέα” και ο Αλέκος Τζανετάκος του “Αλέκου”.

Ο “Κώστας” στο “Μια κυρία στα μπουζούκια” (1967), στο “Οι θαλασσιές οι χάντρες” (1967), στο “Για ποιον χτυπά η… κουδούνα” (1968), στο “Ο Κώτσος στην ΕΟΚ” (1980), στο “Ο Κώτσος και οι εξωγήινοι” και στο “Ο Κώτσος έξω από το ΝΑΤΟ” είναι ο Κώστας Βουτσάς.

Στο “Βίβα Ρένα” (1967) η “Ρένα” είναι η Ρένα Βλαχοπούλου και ο “Λάμπρος” ο Λάμπρος Κωνσταντάρας.

Ο Λάμπρος Κωνσταντάρας ως “Λάμπρος” είναι στο φιλμ “Ο σπαγγοραμμένος” (1967), στο “Ο τρελλός τάχει 400” (1968) και στο “Ο Λαμπρούκος μπαλαντέρ” (1981).

Η “Αλίκη στο ναυτικό” (1961) είναι η Αλίκη Βουγιουκλάκη.

Στο φιλμ “Μια Ελληνίδα στο χαρέμι” (1970) η “Ρένα” είναι η Ρένα Βλαχοπούλου, ο “Χρόνης” είναι ο Χρόνης Εξαρχάκος, ο “Βαγγέλης” είναι ο Βαγγέλης Σειληνός και η “Μαρία” είναι η Μαρία Ιωαννίδου.

Λάμπρος Κωνσταντάρας

Ρένα Βλαχοπούλου

Κώστας Βουτσάς

(Κάθε Σάββατο και Κυριακή βράδυ, για τρεις ώρες, από τις 10 μ.μ. μέχρι την 1 π.μ., ο Ιωσήφ Αβράμογλου παρουσιάζει από τον Real FM στους 97.8, την εκπομπή “‘Round Midnight, όπως έλεγε και η Ella Fitzgerald”, με πολλή και καλή μουσική). Twitter:@IosifAvramoglou Facebook.com/avramoglou Instagram: mus1cguru

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ