Η πιο εύκολη καρμπονάρα με κοτόπουλο – Μια συνταγή έτοιμη σε 20 λεπτά

Αυτή η συνταγή για καρμπονάρα κοτόπουλου είναι εύκολη στην παρασκευή της και έτοιμη σε μόλις 20 λεπτά. Χρησιμοποιεί σπαγγέτι ολικής αλέσεως και κρόκους αυγών για μια πιο υγιεινή εκδοχή του κλασικού πιάτου. Η σάλτσα είναι κρεμώδης και πλούσια σε γεύση.

Διατροφικές συμβουλές

Υπάρχουν οφέλη για την υγεία από τη χρήση σπαγγέτι ολικής αλέσεως;

Το σιτάρι ολικής αλέσεως είναι ένα είδος δημητριακού ολικής αλέσεως, που σημαίνει ότι περιέχει ολόκληρο τον πυρήνα του σιταριού – το περισπέρμιο (πίτουρο), το φύτρο και το ενδοσπέρμιο. Αυτά είναι τα πιο θρεπτικά μέρη του πυρήνα, που περιέχουν αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά.

Η κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως έχει αποδειχθεί ότι προστατεύει την υγεία της καρδιάς και μειώνει τη χρόνια φλεγμονή. Τα κανονικά μακαρόνια παρασκευάζονται με επεξεργασμένο λευκό αλεύρι, που σημαίνει ότι έχει αφαιρεθεί το εξωτερικό μέρος του πυρήνα του σιταριού, με συνέπεια να χάνουν το μεγαλύτερο μέρος των ινών και των θρεπτικών συστατικών του πυρήνα.

Έτσι, τα σπαγγέτι ολικής αλέσεως είναι μια πιο υγιεινή επιλογή από τα κανονικά μακαρόνια με λευκό αλεύρι. Περιέχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά, όπως φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και βιταμίνες. Οι φυτικές ίνες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της χοληστερόλης, στη βελτίωση της πέψης. Τα αντιοξειδωτικά μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία των κυττάρων από βλάβες.

Είναι υγιεινοί οι κρόκοι των αυγών;

Οι κρόκοι αυγών συχνά θεωρούνται ανθυγιεινοί λόγω της περιεκτικότητάς τους σε χοληστερόλη. Ωστόσο, μια μελέτη του 2019 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Journal of the American Medical Association” διαπίστωσε ότι η κατανάλωση ενός αυγού την ημέρα δεν είχε καμία σημαντική επίδραση στα επίπεδα χοληστερόλης LDL (κακής) ή HDL (καλής) σε υγιείς ενήλικες.

Οι κρόκοι αυγών είναι επίσης μια καλή πηγή πρωτεΐνης, βιταμίνης Β12 και χολίνης. Η πρωτεΐνη μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση του σωματικού βάρους, η βιταμίνη Β12 είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου και η χολίνη είναι απαραίτητη για την υγεία των νεύρων.

Συνταγή για εύκολη καρμπονάρα κοτόπουλου

Υλικά

  • 220 γρ. μακαρόνια ολικής αλέσεως
  • 55 γρ. χοιρινή πανσέτα σε κύβους
  • 220 γρ. ψιλοκομμένο και μαγειρεμένο στήθος κοτόπουλου
  • 4 μεγάλοι κρόκοι αυγών
  • 1/2 κούπα τριμμένο τυρί πεκορίνο, χωρισμένος
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο πιπέρι και επιπλέον για το γαρνίρισμα
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Οδηγίες

  1. Βράστε νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Προσθέστε τα ζυμαρικά και μαγειρέψτε τα σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
  2. Εν τω μεταξύ, τοποθετήστε την πανσέτα σε ένα μεγάλο, κρύο αντικολλητικό τηγάνι. Μαγειρέψτε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι η πανσέτα να γίνει τραγανή, για περίπου 5 λεπτά. Προσθέστε το κοτόπουλο και συνεχίστε το μαγείρεμα ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να ζεσταθεί, για περίπου 1 λεπτό. Αποσύρετε από τη φωτιά.
  3. Χτυπήστε τους κρόκους των αυγών, το 1/4 φλιτζανιού τυρί, το πιπέρι και το αλάτι σε ένα μεγάλο μεταλλικό μπολ, ανθεκτικό στη θερμότητα. Χρησιμοποιώντας λαβίδες, μεταφέρετε τα μαγειρεμένα ζυμαρικά απευθείας από το βραστό νερό στο μπολ με το μείγμα κρόκων αυγού. Ανακατέψτε απαλά μέχρι να λιώσει το τυρί, για περίπου 30 δευτερόλεπτα.
  4. Τοποθετήστε το μπολ με τα ζυμαρικά πάνω από την κατσαρόλα με το βραστό νερό. Συνεχίστε το μαγείρεμα ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να πήξει η σάλτσα και να καλύψει τα ζυμαρικά, για περίπου 1 λεπτό. Αφαιρέστε το μπολ από την κατσαρόλα. Ανακατέψτε με το μείγμα της πανσέτας.
  5. Μοιράστε τα ζυμαρικά σε 4 μπολ και ρίξτε από πάνω το υπόλοιπο τυρί. Γαρνίρετε με επιπλέον πιπέρι, αν θέλετε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ