Η μέθοδος 1-2-3 για να ξεκινήσετε καλά την ημέρα σας

Έχετε μια μεγάλη μέρα μπροστά σας και κανονικά θα είχατε πολλή όρεξη για να ξεκινήσετε να βάζετε σε εφαρμογή τα σχέδιά σας. Ωστόσο, δεν κοιμηθήκατε τόσο καλά όσο θα θέλατε, και δεν έχει ξυπνήσει επίσης καλά. Μπορεί να σας έπεσε ο καφές, μπορεί να βρέχει, όμως ξέρετε ότι κάποια στιγμή δεν θα έχετε άλλη επιλογή από το να βγείτε έξω από το σπίτι.

Όταν οι άνθρωποι αισθάνονται ότι δεν έχουν ενέργεια ή ότι έχουν πάρα πολλά ζητήματα να αντιμετωπίσουν, μπορεί να νιώθουν ότι εξαντλούνται συναισθηματικά. Πώς, λοιπόν, μπορείτε να μετατρέψετε αυτό που φαίνεται σαν μια κακή μέρα σε μια τέλεια μέρα;

Χρησιμοποιήστε τις δυνάμεις σας

Σύμφωνα με τον Tao Liu και τους συνεργάτες του στο Πανεπιστήμιο Southwest Jiaotong, οι καλύτερες μέρες σας είναι εκείνες στις οποίες μπορείτε να ασχοληθείτε πλήρως με τα δυνατά σας σημεία, αλλά υπάρχει μια προϋπόθεση: Το να έχετε τη δύναμη να περάσετε τη μέρα είναι σίγουρα ωφέλιμο, αλλά οι ειδικοί προτείνουν ότι το να βασίζεσαι μόνο στις δυνάμεις σου μπορεί να αποτελεί πρόβλημα. Η προσέγγιση «δύναμης», όσον αφορά στην απόδοση στον χώρο εργασίας (όπου έγινε η έρευνα), υποδηλώνει ότι η αναζήτηση σε αυτά τα αποθέματα δύναμης μπορεί παραδόξως να κρατήσει τους ανθρώπους καθηλωμένους σε μία αποτελμάτωση αντί να είναι πρόθυμοι να εξερευνήσουν ακόμη πιο δημιουργικές επιλογές. Ξέρετε τι πρέπει να κάνετε, ακολουθείτε τη συνταγή που γνωρίζετε, επομένως αποτυγχάνετε να χρησιμοποιήσετε τη φαντασία σας με τρόπους που θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν να δείτε τα προβλήματα με μια νέα ματιά.

Η ενεργοποίηση της δύναμής σας στο μέγιστο βαθμό μπορεί ενδεχομένως να μειώσει τη δημιουργικότητά σας. Μπορεί επίσης να αποστραγγίζει. Ίσως ένας από τους λόγους που δεν ανυπομονείτε για να ξεκινήσετε τη μέρα σας είναι ότι ξέρετε ότι στο τέλος της, θα είστε εξαντλημένοι. Είστε κουρασμένοι πριν καν ξεκινήσετε, φοβάστε μήπως χάσετε όλη σας τη δύναμή ρίχνοντάς την στη δουλειά σας. Ίσως θα ήσασταν πιο ενθουσιασμένοι αν νομίζατε ότι τουλάχιστον θα συνέβαινε κάτι διαφορετικό σε αυτό που θα ακολουθήσει.

Υπάρχει διέξοδος από αυτό το δίλημμα. Επικαλούμενοι τη θεωρία του Mihaly Csikszentmihalyi, οι Κινέζοι ερευνητές προτείνουν ότι εάν μπορείτε να κατευθύνετε τις δυνάμεις σας στις δραστηριότητες που σας απασχολούν τόσο συναισθηματικά όσο και διανοητικά, η δημιουργικότητά σας δεν χρειάζεται να μείνει πίσω. Σε αυτή την κατάσταση, που ονομάζεται «ροή», οι άνθρωποι σχεδόν  αγνοούν το περιβάλλον τους, καθώς επικεντρώνονται όλο και περισσότερο στη δουλειά τους. Μπορεί να έχετε βιώσει αυτή την κατάσταση, από μόνοι σας, την τελευταία φορά που πέσατε με τα μούτρα σε ένα απαιτητικό project για το σπίτι, που πριν το συνειδητοποιήσετε, σας πήρε ολόκληρη τη μέρα. Αντί να είστε εξουθενωμένοι, νιώσατε ενθουσιασμό.

Ένας άλλος παράγοντας που μπορεί να σας αποτρέψει από το να βαλτώσετε, προτείνουν οι ειδικοί, είναι η ευγνωμοσύνη. Όσο περισσότερο εκτιμάτε τους ανθρώπους για τους οποίους εργάζεστε, τόσο πιο πιθανό είναι να βρείτε αξία σε αυτό που κάνετε σε καθημερινή βάση. Η ευγνωμοσύνη προς τον οργανισμό (GTO), δηλαδή την εταιρεία, προτείνουν οι ερευνητές, σας βοηθά να μπείτε πιο εύκολα σε αυτή την κατάσταση ροής. Μπορεί να μην αισθάνεστε έτσι κάθε μέρα, αλλά εκείνες τις μέρες που το νιώθετε, είναι πολύ πιο πιθανό να μπορέσετε να αποφύγετε να νιώθετε ότι όλα είναι ακριβώς τα ίδια, όπως πάντα.

Το νέο μοντέλο

Για να δοκιμάσουν το μοντέλο τους, οι επιστήμονες μελέτησαν εργάτες από μια κορυφαία κινεζική κατασκευαστική εταιρεία που δραστηριοποιείται κυρίως στην ανάπτυξη καινοτόμων, βιώσιμων προϊόντων. Η ερευνητική ομάδα αναφέρει ότι οι εργαζόμενοι σε αυτήν την εταιρεία ενθαρρύνονται να σκέφτονται όσο το δυνατόν πιο δημιουργικά. Είναι επίσης μια εταιρεία που αναζητά τη συμβολή των εργαζομένων προκειμένου να βρουν τρόπους να σκέφτονται ιδέες που είναι ταυτόχρονα καινοτόμες και βιώσιμες.

Στο πλαίσιο αυτό, χρησιμοποίησαν ένα καθημερινό ημερολόγιο που κάλυπτε μια περίοδο 3 εβδομάδων (15 εργάσιμες ημέρες). Το δείγμα 204 υπαλλήλων (μέση ηλικία 28 ετών) ολοκλήρωσε 4 αξιολογήσεις την ημέρα: Καθημερινή χρήση δυνατοτήτων (π.χ. «Σήμερα, έχω εκτελέσει εργασίες που ταιριάζουν καλά με τις δυνάμεις μου»), καθημερινή καινοτόμος συμπεριφορά («Σήμερα, αναζήτησα νέες μεθόδους εργασίας, τεχνικές και όργανα στην εργασία μου»), καθημερινή ροή («Σήμερα, όταν ασχολήθηκα με τη δουλειά μου, ένιωσα τη βέλτιστη απόλαυση») και καθημερινό GTO («Σήμερα, είμαι ευγνώμων στην εταιρεία μου για πολλούς λόγους»).

Όπως προέβλεψαν οι ερευνητές, τις ημέρες που οι εργαζόμενοι ανέφεραν ότι είχαν μια εμπειρία ροής καθώς και ευγνωμοσύνη στον οργανισμό, ήταν πιο πιθανό να πουν ότι χρησιμοποιήσαν τις δυνάμεις τους για να εμπλακούν σε καινοτόμο συμπεριφορά. Ήταν επίσης πιο ικανοποιημένοι με τη δουλειά τους εκείνες τις μέρες. Υποστηρίζοντας αυτό που άλλοι ψυχολόγοι ονόμασαν ως θεωρία της «διεύρυνσης και οικοδόμησης», τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι το να βυθίζεσαι σε αυτό που κάνεις, δημιουργεί ακόμα πιο θετικές προσεγγίσεις στην εργασία, με αποτέλεσμα να είσαι πιο πρόθυμος να πειραματιστείς με νέες ιδέες. Επειδή η εταιρεία για την οποία εργάστηκαν εκτιμούσε, παρά αποθάρρυνε την καινοτομία, είναι πιθανό ότι μια συνολική αίσθηση ευγνωμοσύνης που επέτρεψε αυτή την ελευθερία σκέψης παρείχε αυτή τη σημαντική επιπλέον ώθηση.

Η μέθοδος  1-2-3 για να ξεκινήσετε καλά την ημέρα σας

Οι συμμετέχοντες σε αυτήν τη μελέτη απάντησαν στα ερωτηματολόγια, αφού σκέφτηκαν πώς πέρασαν την ημέρα τους. Τι θα γινόταν όμως αν αναποδογυρίζατε τις ερωτήσεις για να σκεφτείτε την ημέρα που πρόκειται να έρθει; Η δυνατότητα για καινοτομία θα έπρεπε να σας βοηθά να κινητοποιηθείτε και να σας παρακινεί. Τι πρέπει να κάνετε λοιπόν, σύμφωνα με τους ειδικούς;

  1. Φανταστείτε τον εαυτό σας να είναι όσο πιο δημιουργικός γίνεται. Βάλτε τον εαυτό σας να δει ως τρίτος, τι ελπίζετε να επιτύχετε και στη συνέχεια δείτε αν υπάρχει τρόπος να το διαφοροποιήσετε λίγο, σε σχέση με τη ρουτίνα της καθημερινότητας.
  2. Βάλτε τον εαυτό σας σε μια κατάσταση που μπορεί να παράγει «ροή». Βλέποντας τις καθημερινές σας δραστηριότητες, δείτε τις ως έναν τρόπο να αφυπνιστείτε και όχι να βαρεθείτε. Βρείτε εμπνευσμένες φράσεις που φαίνονται να λειτουργούν για εσάς.
  3. Σκεφτείτε όσο πιο θετικά γίνεται για το τι κάνει η εταιρεία για να σας βοηθήσει. Μπορεί να υπάρχουν μέρες που νιώθετε ότι δεν είναι στο πλευρό σας, αλλά τουλάχιστον ξεκινήστε τη μέρα σας βλέποντας με αισιοδοξία τι σας προσφέρουν. Εάν δεν εργάζεστε για κάποια εταιρεία, τότε, ίσως πρόκειται για την προσπάθεια που καταβάλλετε για την οικογένειά σας.

Συμπερασματικά, τα δυνατά σας σημεία θα είναι πάντα τα δυνατά σας σημεία, αλλά για να τα χρησιμοποιήσετε με τον καλύτερο τρόπο μπορεί να χρειαστούν συνειδητές προσπάθειες. Ξεκινώντας κάθε μέρα με όσο το δυνατόν πιο θετική βάση, οι γεμάτες μέρες θα μπορούσαν να ισοδυναμούν με γεμάτες ζωές.

 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ