Η καλύτερη συνταγή για σπιτική φάβα

Αυτή η συνταγή για φάβα σαν πουρές είναι μια απλή και νόστιμη επιλογή για ορεκτικό ή ελαφρύ γεύμα. Η φάβα μαγειρεύεται μαζί με τα υπόλοιπα υλικά μέχρι να δημιουργηθεί ένα μείγμα με κρεμώδη υφή. Σερβίρεται παραδοσιακά με ορισμένα απλά συνοδευτικά, όπως κάπαρη, ψιλοκομμένο κόκκινο κρεμμύδι, λεμόνι και τραγανό ψωμί.

Υλικά

  • 1 φλιτζάνι (212 γραμμάρια) κίτρινη φάβα
  • 2 φλιτζάνια νερό
  • 1 μεσαίο κίτρινο κρεμμύδι (225 γραμμάρια), χοντροκομμένο
  • 1/2 φλιτζάνι + 1 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο (διαχωρισμένα) + επιπλέον για το σερβίρισμα
  • 1 φύλλο δάφνης
  • Αλάτι ψιλό

Οδηγίες

  1. Ξεπλύνετε την φάβα σε ένα σουρωτήρι και στη συνέχεια μεταφέρετέ την σε μια μικρή κατσαρόλα. Προσθέστε το νερό, βάλτε τη φωτιά σε δυνατή ένταση και αφήστε το να βράσει. Αφαιρέστε τον λευκό αφρό που ανεβαίνει στην επιφάνεια και, μόλις βράσει, χαμηλώστε τη φωτιά για να σιγοβράσει το νερό.
  2. Προσθέστε το κρεμμύδι, το 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο και το φύλλο δάφνης. Αλατοπιπερώστε ελαφρώς, σκεπάστε και σιγοβράστε, ανακατεύοντας συχνά για να μην κολλήσει, μέχρι να απορροφηθεί όλο το υγρό και ο αρακάς να διαλυθεί σχεδόν τελείως.
  3. Αφαιρέστε και πετάξτε το φύλλο δάφνης. Δοκιμάστε την φάβακαι προσθέστε περισσότερο αλάτι, αν θέλετε, στη συνέχεια μεταφέρετε το μείγμα σε ένα μπλέντερ, προσθέστε την υπόλοιπη 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και πολτοποιήστε μέχρι το μείγμα να έχει την υφή ενός απαλού χούμους. (Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα ραβδοπλέντερ, αλλά η υφή δεν θα είναι τόσο λεία).
  4. Μεταφέρετε το σε ρηχά μπολάκια και γαρνίρετε με κάπαρη, ψιλοκομμένο κόκκινο κρεμμύδι και λίγο λεμόνι. Περιχύστε με περισσότερο ελαιόλαδο και σερβίρετε με τραγανό ψωμί.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ